Cerven
ohodnotit

Krvavý diamant

Blood Diamond

Rok:
2006
Délka:
144 minut
Premiéra v ČR:
25.1.2007
„Bude Vás to stát všechno...“
Popis / Obsah / Info k filmu Krvavý diamant
V Sierra Leone zuří občanská válka o nadvládu nad diamantovými poli. Její obětí se stane i rodina rybáře Solomona. Při přepadení vesnice rebely z revoluční armády se jeho ženě a dětem podaří uprchnout, on je však zajat a skončí jako otrok v diamantovém nalezišti. Když objeví velký růžový diamant, pokusí se ho ukrýt, je však přistižen brutálním kapitánem Poisonem. Dřív než ho stihne Poison zabít, je naleziště napadeno vládními vojáky a oba muži skončí ve vězení. Je tu vězněn i protřelý pašerák Danny Archer, který zaslechne Poisona, jak Solomonovi vyhrožuje. Po propuštění se pokusí od Solomona diamant získat. Ten však všechny nabídky odmítá. Snaží se najít rodinu. Netuší, že jeho dvanáctiletý syn Dio byl rebely odvlečen a po tvrdém vymývání mozku vycvičen na dětského vojáka. Archer se seznámí s americkou novinářkou Maddy Bowenovou, která chce psát o obchodu s nelegálními diamanty. Dostanou se spolu do sporu kvůli jeho cynickým názorům, potom do města vtrhnou rebelové. Danny se dohodne s Maddy, že jí poskytne informace o pašování diamantů, když ona pomůže Solomonovi najít rodinu. Během cesty za diamantem se Danny pod vlivem Maddy i Solomona mění a nakonec slíbí, že nejen pomůže novinářce odhalit pozadí krvavého obchodu s diamanty, ale také najít a zachránit uneseného chlapce.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Krvavý diamant
Bývalý žoldák, nyní pašerák diamantů (Leonardo DiCaprio) a prostý rybář (Djimon Hounsou) se octnou uprostřed ohně občanské války v Sierra Leone roku 1999. Dva muži spojí své síly v zoufalé misi: znovu získat vzácný růžový diamant nevyčíslitelné hodnoty a zachránit rybářova syna, kterého rebelové odvlekli a naučili zabíjet. Záběry krutého mučení a krveprolití střídá pohled na překrásné scenérie i válkou zpustošenou krajinu. Naléhavé a pohnuté dobrodružství v režii Edwarda Zwicka (Glory, Poslední samuraj) tvaruje napínavé lidské osudy i dechberoucí akci v moderní epos s hlubokým poselstvím.
Distributor BD


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Krvavý diamant
Bývalý žoldák, nyní pašerák diamantů (Leonardo DiCaprio) a prostý rybář (Djimon Hounsou) se octnou uprostřed ohně občanské války v Sierra Leone roku 1999. Dva muži spojí své síly v zoufalé misi: znovu získat vzácný růžový diamant nevyčíslitelné hodnoty a zachránit rybářova syna, kterého rebelové odvlekli a naučili zabíjet. Záběry krutého mučení a krveprolití střídá pohled na překrásné scenérie i válkou zpustošenou krajinu. Naléhavé a pohnuté dobrodružství v režii Edwarda Zwicka (Glory, Poslední samuraj) tvaruje napínavé lidské osudy i dechberoucí akci v moderní epos s hlubokým poselstvím. (Oficiální text distributora).


Autor: mimi7

Popis / Obsah / Info k filmu Krvavý diamant
V devadésátých letech v Siera Leone, pašerák Danny Archer (Leonardo DiCaprio) hledá vzácný růžový diamant. Při jeho posledním pobytu ve vězení se na něj usměje štěstí, když mu jeho spoluvězeň Solomon Vanda (Djimon Hounsou), otec rodiny kterou ztratil, když byl donucen pracovat na diamantových polích, řekne, že jeden takový našel a schoval. Spolu s americkou novinářkou Maddy Bowenovou (Jennifer Connelly) se vydávají napříč rebélií zmítaném územím, cestou, která může Solomonovi vrátit zpět rodinu a Archerovi dát druhou šanci.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Krvavý diamant
Další snímek s africkou tematikou natočil režisér Edward Zwick, známý svými válečnými filmy. Také v politickém thrilleru Krvavý diamant hraje důležitou roli válečný konflikt. Děj se odehrává během občanské války v Sierra Leone v roce 1999. – Rybář Solomon po nájezdu rebelů skončí jako otrok v tajném diamantovém nalezišti, zatímco jeho rodina se ocitne mezi tisícovkami uprchlíků. Jeho dvanáctiletý syn Dia je unesen a vycvičen na dětského vojáka. Solomon ukryje vzácný růžový diamant a unikne ze zajetí. O cenný drahokam má zájem otrlý pašerák Danny Archer. Ten s pomocí novinářky Maddy Bowenové umožní Solomonovi krátké shledání s rodinou a posléze mu pomůže zachránit syna. Při honu za klenotem změní svůj postoj a nakonec obětuje život. Díky němu, mravně čistému Solomonovi i zkušené novinářce vyjde najevo špinavý obchod s drahými kameny, do něhož jsou zapleteny i špičky diamantového průmyslu. – Ve snímku jsou komentovány četné tragické problémy, sužující černý kontinent, především pašování, ilegální obchod se zbraněmi, uprchlictví, tzv. dětští vojáci, ale i bezmoc či nezájem světové veřejnosti a zejména čelných politiků. Tvůrci využívají děsivou skutečnost ve službách fiktivního příběhu, přičemž se opírají o zkušenosti dokumentaristy Soriouse Samura, který jako jediný natáčel v daném období v Sierra Leone. Téma je samo o sobě strhující a také jeho zpracování je sugestivní. Do „hollywoodského“ schématu film zapadá především díky účasti Leonarda DiCapria v roli polepšeného žoldáka a překupníka.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2007/2


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:52

12 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

ČT2 - Svět zvířat

18:30 - 19:25

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Hospoda (1996) [TV seriál]

18:50 - 19:30

22 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

17 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Líbáš jako ďábel

Líbáš jako ďábel
Líbáš jako ďábel

Berenika

Berenika
Berenika

Naposled navštívené:
Líbáš jako ďábel

Líbáš jako ďábel
Líbáš jako ďábel

Berenika

Berenika
Berenika