Cerven
ohodnotit

Lore

Rok:
2012
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
11.4.2013
„Když žijete ve lži, jak poznáte pravdu?“
Popis / Obsah / Info k filmu Lore
Pět německých dětí je ponecháno svému osudu poté, co byli jejich rodiče – důstojníci SS a oddaní stoupenci nacismu – uvězněni na konci druhé světové války vítěznými spojeneckými vojsky. Sourozenci se pod vedením své nejstarší sestry, čtrnáctileté Lore, vydávají na hrůzostrašnou pouť, na níž odhalí krutou realitu i důsledky jednání svých rodičů. Na cestě přes zničenou zemi do babiččina domu na severu potkávají charismatického Thomase, záhadného mladého uprchlíka. Loře se záhy zhroutí svět pod přívalem pocitů nenávisti i touhy – musí se totiž v rámci vlastního boje o přežití naučit důvěřovat osobě, kterou ji odjakživa učili nenávidět.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Lore
Jaro 1945. Válka je u konce a nacističtí rodiče dívky Lore jsou zatčeni. Jediná možnost, jak zachránit sebe a čtyři malé sourozence, je útěk za babičkou. Na cestě potkají židovského uprchlíka Thomase, který jim pomáhá. Lore vnitřně bojuje s nacistickými předsudky k židům a začíná přehodnocovat své postoje. Po velmi úspěšném debutu Salto do života čekala režisérka osm let na další projekt. Adaptace známé knihy spisovatelky Rachel Seiffertové vyniká hereckými výkony a psychologií postav. Film byl oceněn na mnoho festivalech, mimo jiné v Locarnu.
MFF Praha - Febiofest


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Lore
ustralská režisérka Cate Shortlandová (nar. 1968) natočila svůj druhý celovečerní film Lore v německo-australské koprodukci podle oceňované knihy britské autorky s německými kořeny Rachel Seiffertové. – Titulní hrdinka, patnáctiletá dívka, pocházející z nacistické rodiny, musí poté, co její rodiče zmizeli, dostat čtyři mladší sourozence včetně jednoho kojence ze Schwarzwaldu přes celé Německo až za Hamburk. Během cesty zničenou zemí nachází oporu v mladém Thomasovi, který se k nim přidá a pomůže jim v nejtěžších chvílích. Až později dívka, která se postupně zbavuje vštípených předsudků, zjistí, že se Thomas za žida, který přežil koncentrák, jen vydával. Sama během krušné cesty, při níž zemře jeden ze sourozenců, získá tvrdé zkušenosti a pochopí, že skutečnost neodpovídá tomu, v čem ji fanatičtí rodiče vychovávali. Podobným prozřením jako ona procházejí i ostatní Němci, kteří se poprvé setkávají se zrůdností holocaustu. – Originální road movie těží z realistického líčení kruté doby, beze stop citového vydírání, zato s empatií vůči smutným hrdinům ve víru dějin.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2013/6


Popis / Obsah / Info k filmu Lore
Lore, jejíž nacističtí rodiče byli zatčeni, putuje na jaře roku 1945 se svými sourozenci napříč zničeným Německem, aby našli útočiště u své babičky. Uprostřed všudypřítomného chaosu potkají záhadného židovského uprchlíka Thomase, který se k nim připojí. V těchto těžkých chvílích přistihne Lore sebe samotnou při pocitech nenávisti a současně touhy. Aby přežila, bude se muset naučit důvěřovat osobě, kterou ji učili všichni nenávidět. Společná cesta se stane výzvou k přehodnocení tradičních představ o rodině, lásce a přátelství.

(Cinema Mundi 2013)


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama