Cerven
ohodnotit

Marcela

Žánr:
Rok:
2007
Délka:
82 minut
Premiéra v ČR:
8.3.2007
„Dokumentární film Heleny Třeštíkové o neobyčejném životě obyčejné ženy.“
Popis / Obsah / Info k filmu Marcela



Cyklus časosběrných dokumentů Manželské etudy proběhl obrazovkou České televize v lednu a únoru 2006 a vyvolal nebývalý ohlas. Zejména pátý příběh v pořadí, kdy na konci natáčení tragicky zemřela dcera hlavní hrdinky. Diváci se vzbouřili proti nešťastnému osudu a aktivně vstoupili do děje. Zoufalé matce Marcele začali posílat peníze, volali jí, psali, pomáhali. To je pro režiséra velká výzva. Dokumentaristka Helena Třeštíková pohlíží na Marcelu v nově zpracovaném dokumentu, ve kterém můžete zjistit, co nového se v neobyčejném životě této obyčejné ženy za poslední rok stalo.

„Příběh Marcely a jejího exmanžela Jiřího byl už při natáčení v osmdesátých letech dramatický a plný zvratů. Už tehdy vznikla delší verze pro kina nazvaná Z lásky. Pro mě je tedy dovyprávění osudu Marcely pouze logickým vyústěním událostí,“ říká Helena Třeštíková.

Intimní příběh ženy začal v roce 1980 na jedné z pražských radnic. Ještě černobílý film sleduje události po dobu šesti let. V roce 1999 vstupujeme znovu do života Marcely, ale natáčení musí být přerušeno těsno poté, co se hlavní hrdinka dozvídá, že její dceru Ivanu srazil vlak. Čtyři měsíce poté, v dubnu 2006, se znovu začíná točit. „Na začátku jsme netušili, co vlastně natočíme. Doufali jsme , že zaznamenáme Marcelino vyrovnávání se s nepřízní osudu, začátek nového života částečné realizovaný díky penězům televizních diváků,“ dodává Helena Třeštíková. Síla reality před kamerou však mnohdy může zaskočit.

Dokumentární film Marcela je pohledem do života zcela obyčejných lidí v Čechách na přelomu dvou historických epoch – končícího socialismu a nastupujícího kapitalismu. Je to experiment, ve kterém se tvůrci dokumentu pokusili pracovat s příběhem, na jaký jsme běžně zvyklí u hraných filmů. Co s námi však dělá obraz takto zachycené autentické reality života? Tento film je také pokusem o rozšiřování hranic kinematografie, hledání jejích nových možností a výrazových prostředků.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Marcela



Dlouhodobý časosběrný projekt Heleny Třeštíkové o osudech šesti manželských párů svým charakterem a zpracováním dosáhl úctyhodného rozsahu, významu a zájmu. Cyklus zahrnuje šest krátkých snímků Manželské etudy (TV-1987), dále celovečerní snímky Z lásky (1987, FP 3/88) o peripetiích manželů Haverlandových a Hledání cest (1988, FP 3/89) o osudech ostatních pěti párů, šest hodinových dokumentů Manželské etudy po 20 letech (TV-2006) a celovečerní snímek Marcela (2007). Tvůrci odstartovali projekt v roce 1980, po šesti letech uzavřeli „první kapitolu“ a k protagonistům se vrátili po více než jednom desetiletí opět na několik roků. Díky časovým intervalům tak vznikl působivý „sociologický obraz“ jedné generace, vypovídající nejen o individuálních lidských osudech, nýbrž i o době, o partnerských vztazích nebo i o smyslu života. - Celovečerní snímek Marcela rozšiřuje zpracované epizody ze života rodiny Haverlandových (bývalý partner se ovšem po roce 1989 natáčení již neúčastnil) o další rok, o období od smrti dcery. Režisérka tak reaguje na nečekaný ohlas po odvysílání pátého dílu druhé série, v němž byla s kamerou u náhlé rodinné tragédie. Vznikl tak ojedinělý, kompaktní a syrový portrét obyčejné, sociálně slabší ženy, postihující též naši nedávnou minulost i současnost. - Snímek je pro kina k dispozici i na DVD.
-kk-, Filmový přehled 2007/4


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Kocourkov (1992) [TV inscenace...

14:10 - 15:10

26 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

ČT2 - Czech Tour 2024

14:15 - 15:45

21 minut již uběhlo
69 minut zbývá do konce

NOVA - Nekonečná láska (2014) [2k dig...

14:20 - 16:30

16 minut již uběhlo
114 minut zbývá do konce

Prima - Polda (2016) [TV seriál]

13:30 - 14:50

66 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Minna Pyyhkala

Pyyhkala Minna

Laurie Paton

Paton Laurie

Alexa Mardon

Mardon Alexa

Čínská zeď

Čínská zeď

Sidonie Boll

Boll Sidonie

Leo

Leo
Leo

Ken Ryan

Ryan Ken

Naposled navštívené:
Minna Pyyhkala

Pyyhkala Minna

Laurie Paton

Paton Laurie

Alexa Mardon

Mardon Alexa

Čínská zeď

Čínská zeď

Sidonie Boll

Boll Sidonie

Leo

Leo
Leo

Ken Ryan

Ryan Ken