Cerven
ohodnotit

Marvinův pokoj

Marvin's Room

Rok:
1996
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
18.9.1997
„Příběh o letech rozdělení a momentu sblížení jedné rodiny“
Popis / Obsah / Info k filmu Marvinův pokoj
Příběh o letech rozdělení a chvíli sblížení jedné rodiny.

Centrem příběhu jsou osudy dvou sester, Lee a Bessie, které po dvaceti letech odloučení opět sblíží Bessiina nemoc, jejíž léčení vyžaduje transplantaci kostní dřeně od příbuzného. Lee přijíždí z Ohia na Floridu v doprovodu svých synů, malého Charlieho a dospívajícího Hanka, který se těžce vyrovnává s nedostatkem otcovského dohledu. Bessie, která celý život zasvětila péči o těžce nemocného otce a bláznivou tetu, přijme Lee i její děti s otevřeným srdcem. Její nemoc je však vážnější, než se Lee domnívala...

Zdroj: sms.cz


Popis / Obsah / Info k filmu Marvinův pokoj
Diane Keatonová a Meryl Streepová hrají dvě sestry v citlivé komedii o rodinných poutech, která jsou velice těsná. Obě ženy se setkávají po mnoha letech a dochází ke konfrontaci jejich, velice odlišných, životních stylů a názorů. Leonardo DiCaprio hraje syna jedné z nich (Meryl Streepová, Robert De Niro lékaře její nemocné sestry (Diane Keatonová).


Popis / Obsah / Info k filmu Marvinův pokoj
Americký snímek Marvinův pokoj natočil jako svůj celovečerní debut režisér Jerry Zaks podle divadelní hry a scénáře Scotta McPhersona jenž jako třiatřicetiletý zemřel v roce 1992 na AIDS. Pomalé umírání je ve snímku jedním z nejdůležitějších motivů, avšak tvoří jen pozadí psychologického příběhu dvou sester, které po dvaceti letech odloučení spojí smrtelná choroba jedné z nich. - Kosmetička a kadeřnice Lee, která žije po rozvodu v Ohiu se dvěma syny, odjede na Floridu za sestrou Bessií jež obětovala dlouhá léta svého života péči o umírajícího otce Marvina. Bessie, u níž lékař konstatoval leu-kémii, potřebuje kontaktovat příbuzné, kteří by jí mohli poskytnout kostní dřeň, nutnou k transplantaci. Setkání sester, z nichž každá v minulosti volila úplně jinou životní cestu, vede ke vzájemným konfrontacím a posléze k závě-rečnému sblížení jakýmsi katalyzátorem dění, který přiměje Lee, aby na sebe vzala povinnost starat se o zbývající členy rodiny (a kromě jiného tedy vstou-pit s léky do pokoje otce Marvina) je její rebelující a zdánlivě nezvladatelný syn Hank. - Režisér ponechal děj divadelní hry většinou v interiérech Spo-léhá především na prvotřídní obsazení i vedlejších rolí (vedle Roberta De Nira v roli podivínského patologa se tu objevují hollywoodští veteráni Gwen Verdonová a Hume Cronyn). Tvůrci se přitom obratně vyhýbají sentimentál-ním či emocionálně přepjatým momentům, a místo nabízejícího se citového vydírání akcentují černý humor a sebeironický odstup od vážného tématu. Obsazení hlavních ženských rolí poskytuje zajímavé srovnání hereckého pro-jevu "technicky" založené' Meryl Streepové, ztvárňující postavy prostřednic-tvím dokonalého zvládnutí sebemenšího pohybu, výrazu tváře či hlasové nuance, a Diane Keatonové, s jejímž intuitivním herectvím souzní projev mladé ame-rické hvězdy Leonarda DiCapria.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama