Cerven
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Modrá krev
Šlechtické rody jsou přímým pojítkem českého národa s jeho vlastní historií jako součást kulturního dědictví naší vlasti a jsou to ti, kteří na svou skutečnou vlast nezanevřeli i bez oficiálních šlechtických titulů se dále starají o mnoho kulturních památek.

Hrabě František Kinský v dokumentární sérii provází spletitými životními příběhy české aristokracie, které poznamenaly nelehké zážitky z minulého režimu. Tímto cyklem Česká televize vrací povědomí národu o jeho společné historii a ukazuje obrovskou pokoru, vědomí tradic i skutečných hodnot a zároveň i zodpovědnost za svěřený rodinný majetek, které jsou šlechtě vlastní a právem se vyspělých státech řadí k elitám národů.

Také spatříme i tu pověstnou noblesu jejich sídelních zámků a hradů. Poznáme přesně ty hodnoty, které v dnešní překotně konzumní době tak moc postrádáme.

Mnozí z nejmladší generace aristokracie vyrostli v exilu a někdy ani neznali rozmanitou historii země předků. Po sametové revoluci se vrátili, převzali rodinné dědictví, které pro další generace pečlivě opečovávají a vracejí život tam, odkud měl v minulosti navždy zmizet.

Jak se vyrovnávají s českým prostředím? Jak náročné je dostát rodinnému krédu v době, kdy čest již není na špici společenského zájmu?


Autor: ert

Popis / Obsah / Info k filmu Modrá krev
Díly:
1. Kolowratové
2. Czerninové
3. Schwarzenbergové
4. Sternbergové
5. Lobkowiczové
6. Nostitzové
7. Colloredové
8. Kinští.


Popis / Obsah / Info k filmu Modrá krev
Šlechtické tituly byly oficiálně zrušeny se vznikem samostatného Československa. Desítky příslušníků aristokracie, kteří u nás žijí, s nimi ale naštěstí nezmizely. Historie jejich rodů je významnou součástí dějin naší země a jejich majetky patří do pokladnice českého kulturního dědictví. Jak žije současná generace české šlechty, ukáže nový dokumentární cyklus Modrá krev. Poprvé cyklus představí rod Kolowratů, a to ve čtvrtek, 26. února, ve 21.35 hod. na ČT2. Světem českých šlechtických rodů diváky provede hrabě František Kinský.

„Měla jsem pocit dluhu, který je třeba splatit. Uvědomovala jsem si, kolik příkoří museli naši aristokraté, kteří zůstali v zemi, snášet během totality. A nechápala jsem, proč se o tom stále téměř mlčí,“ říká autorka projektu a režisérka Alena Činčerová. „Aristokracie patří ve všech vyspělých zemích mezi elity národa. U nás tomu tak dosud není – a je to ku škodě nás všech,“ myslí si kreativní producentka Lenka Poláková a dodává: „Na vyprávění současných představitelů nejvýznamnějších rodů mne fascinuje jejich obrovská pokora, vědomí tradic a hodnot, zodpovědnost za svěřený rodinný majetek a všudypřítomná noblesa. Tedy přesně ty hodnoty, které v dnešní turbulentní a konzumní době tolik postrádáme.“

Byly to právě rodiny šlechticů, díky nimž často přežilo to, čemu se říká kulturní dědictví. A nejsou to jenom zámky a jiné hmotné statky. Potomci šlechticů si v sobě nesou i osudy hořkých desetiletí. V totalitních časech měla jejich jména zmizet z české paměti. To se naštěstí nepodařilo a šlechtické geny, jako už tolikrát před tím, obstály v těžkých zkouškách. Dnes potomci aristokratů vracejí život tam, odkud měl navždy zmizet.

S průvodcem, hrabětem Františkem Kinským, diváci nahlédnou za brány památečných sídel. František Kinský bude představovat jednotlivé aristokraty, bude rozplétat příbuzenské vazby, naslouchat neskutečným životním příběhům, vyprávění o historii dávné i nedávné, ale také o současnosti, která je téměř neznámá. Důraz je kladen zejména na nejmladší generaci. Mnozí z této generace totiž vyrostli v exilu, často ani moc netušili, jak rozmanitá je historie země jejich předků. Po sametové revoluci přijeli sem, obyčejně i s rodiči, převzali rodinné dědictví a dnes ho spravují. Diváci se tak, kromě rodu Kolowratů, seznámí s představiteli současných Schwarzenbergů, Sternbergů, Lobkowiczů, Nostitzů, Colloredů, Kinských a Czernínů, o nichž se první zmínky datují až do roku 1115 a mezi jejich předky patří i sám Karel IV. V dlouhém rodokmenu se najdou Přemyslovci, Jagellonci, Lucemburkové i Habsburkové.


Alžběta Plívová
Vedoucí Komunikace a PR, tisková mluvčí

Česká televize


Popis / Obsah / Info k filmu Modrá krev
Šlechtické rody jsou přímým pojítkem českého národa s jeho vlastní historií. Byly to právě rodiny šlechticů, díky nimž často přežilo to, čemu se říká kulturní dědictví. A nejsou to jenom zámky a jiné hmotné statky. Potomci šlechticů si přitom v sobě nesou i osudy hořkých desetiletí. V totalitních časech měla jejich jména zmizet z české paměti. Nepodařilo se a šlechtické geny, jako už tolikrát před tím, obstály v těžkých zkouškách. Dnes potomci aristokratů vracejí život tam, odkud měl navždy zmizet.

Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Kalendárium (1993) [TV cyklus]

01:45 - 02:20

13 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Za mřížemi: V nejdrsnějších vě...

01:45 - 02:35

13 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Las Vegas (2000) [T...

01:25 - 02:05

33 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

01:20 - 02:15

38 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Les Oiseaux de la Lune

Les Oiseaux de la Lune
Les Oiseaux de la Lune

Pan Taxi (Monsieur Taxi)

Pan Taxi
Monsieur Taxi

Kimberly Harris

Harris Kimberly

David Gropman

Gropman David

Moshe Diamant

Diamant Moshe

Naposled navštívené:
Les Oiseaux de la Lune

Les Oiseaux de la Lune
Les Oiseaux de la Lune

Pan Taxi (Monsieur Taxi)

Pan Taxi
Monsieur Taxi

Kimberly Harris

Harris Kimberly

David Gropman

Gropman David

Moshe Diamant

Diamant Moshe