Cerven
ohodnotit

Moneyball

Další název:
Die Kunst zu gewinnen - Moneyball
Rok:
2011
Délka:
128 minut
Premiéra v ČR:
1.12.2011
„Pokus o vytvoření baseballového klubu pomocí počítačové analýzy...“
Popis / Obsah / Info k filmu Moneyball
Bývalý nadějný hráč baseballu Billy Beane pracuje jako manažer regionálního a špatně financovaného klubu Oakland Athletics. V poslední sezoně chyběl mužstvu k vítězství poháru jenom chloupek. I druhé místo je záslužné, jenže loni byl tým nabitý hvězdami a měl k dispozici náležitý rozpočet. Letos je peněz méně a dobří hráči jsou přetahováni do silnějších a bohatších klubů. V touze po vítězství se Billy rozhodne jít proti klasickým zvyklostem, které v baseballu platí. Najme matematika Petera Branda, který vystudoval univerzitu v Yale. Vybaveni počítačovou statistickou analýzou dospějí k neuvěřitelným závěrům a začnou najímat hráče, kteří nejsou extra drazí, ale kteří v kombinaci s ostatními podobnými hráči dovedou tým k vítězství v nové sezóně. Metoda je tak revoluční, že se nelíbí trenérovi ani majitelům klubu, ale Billy trvá na svém...

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Moneyball
Moneyball, film založený na skutečném příběhu, sleduje generálního manažera týmu Oakland A, Billyho Beanea, a jeho úspěšný pokus o vytvoření baseballového klubu na základě speciální počítačové statistiky.

Moneyball, natočený podle skutečné události, je filmem pro každého, kdo někdy snil o tom, že se postaví proti systému. Brad Pitt coby Billy Beane, generální manažer týmu Oakland A, který sestavuje tým, má zvláštní zjevení: veškerá známá moudrost o baseballu je absolutně mylná. Beane je nucen sestavit tým s minimálním rozpočtem a nezbývá mu nic jiného, než přelstít bohatší kluby. Bývalý hráč se spojí s ekonomem, který vystudoval Yale, Peterem Brandem (Jonah Hill) a nabírá nejlevnější hráče, které zbytek baseballového světa považuje za nějakým způsobem vadné, jenž jsou ovšem stále schopni zahrát metu, odpalovat a vyhrát. Jde o více než o baseball, tohle je revoluce – Beane napadá staré tradice a staví se do pozice toho, kdo podle škarohlídů vytrhává srdce i duši jejich oblíbené hře...

Zdroj: HBO


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Moneyball
Snímek Moneyball je natočen podle skutečného příběhu Billyho Beaneho (Brad Pitt) – bývalého nadějného hráče baseballu s vyhlídkami na oslnivou kariéru, který se poté, co nedokázal splnit nadějná očekávání, se svou soutěživou povahou raději zaměřil na administrativní stránku tohoto sportu. Na počátku sezóny v roce 2002 se Billy ocitá v zapeklité situaci: jeho špatně financovaný tým Oakland Athletics, zvaný též lidově A's, přišel o své nejlepší hráče (znovu), kteří se nechali zlákat velkými týmy (a s tím souvisejícími nemalými platy) a on je nucen dát svůj tým znovu do pořádku a zahájit sezónu s třetinou původního rozpočtu. V touze po vítězství se Billy rozhodne jít proti klasickým zvyklostem, které v baseballu platí. Zaměří se zcela mimo baseballová hřiště na zneuznané teorie Billyho Jamese a najme Petera Branda (Jonah Hill), inteligentního ekonoma, který vystudoval univerzitu v Yale. Společně se postaví selskému rozumu vyzbrojeni odhodláním vše přehodnotit a vybaveni počítačovou statistickou analýzou, kterou baseballová administrativa dlouhodobě ignoruje. Dospějí k neuvěřitelným závěrům a začnou najímat hráče, které zbytek baseballového světa považuje za příliš nevhodné, příliš staré, příliš nemocné nebo příliš problematické, kteří jsou ale současně všichni velmi nedocenění. Jak se Billy a Peter neúnavně tlačí kupředu, vzbudí jejich nové metody a pozoruhodná sestava outsiderů pozornost ostatních týmů, médií, fanoušků i hlavního manažera jejich vlastního týmu (Philip Seymour Hoffman), který odmítá spolupracovat. Tento experiment ale nakonec vede nejenom ke změnám v tom, jak se baseball hraje, ale také k výsledku, který Billymu definitivně otevře oči a posune ho na zcela novou úroveň.
Kino Aero 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Moneyball
Film Moneyball, který je natočen podle pravdivého příběhu, je filmem pro všechny, kteří kdy snili o tom, že změní zažitý systém. Brad Pitt hraje Billyho Beaneyho, generálního manažera týmu Oakland A’s a chlápka, který sestavil tým, a který má vizi: všechna baseballová tradiční moudra jsou špatná. Beaney, který je donucen dát dohromady tým s omezeným rozpočtem, musí přechytračit bohatší kluby. Někdejší atlet na univerzitě se spojí s absolventem Ivy League Peterem Brandem (Jonah Hill) v partnerství, které nikdo nepředpokládá, aby najal hráče, které hledači talentů nazývají „kazovými“, ale kteří mají všichni schopnost vytvořit tým, skórovat a vyhrávat zápasy. Je to víc než baseball, je to revoluce – taková, která napadá staré školní tradice a která staví Beaneho pod palbu těch, kteří říkají, že podstatu hry úplně ničí.
Falcon


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Moneyball
Většina sportovních filmů se zaměřuje na hráče či závodníky a na jejich výkony. Protagonistou životopisného snímku Moneyball režiséra Bennetta Millera (nar. 1966), který na sebe upozornil jiným biografickým snímkem Capote (2005, FP 4/2006), je však hlavní manažer baseballového klubu Oakland Athletics Billy Beane. Ten je po vyřazení týmu z playoff Americké ligy v roce 2001 a po odchodu klíčových hráčů nucen sestavit za nepříznivých finančních podmínek tým pro další sezonu. Vezme si k ruce jako asistenta mladého absolventa ekonomie na prestižní Yaleově univerzitě Petera Branda (fiktivní postava, „složená“ z několika skutečných lidí), vyznavače neortodoxních metod Billa Jamese, vycházejících ze statistik a z ekonomických modelů (odtud název Moneyball). Zatímco bohaté týmy sázejí na nákup nejlepších hráčů, soustředí se Billy a Peter na baseballisty, schopné přinášet týmu důležité body. Zpočátku se zdá, že experiment, proti němuž se postavili všichni členové realizačního týmu, nevyjde. Jenže mužstvo se vzpamatuje a dosáhne historického rekordu, tedy dvaceti vítězství v řadě. V závěrečném playoff však znovu vypadne. – Scénář vznikl podle stejnojmenné knihy ekonomického žurnalisty s podtitulem The Art of Winning an Unfair Game (Umění vyhrát nečestnou hru). Děj se odehrává často prostřednictvím dlouhých dialogů v zákulisí klubu, v němž se pohybují oba workoholičtí hrdinové i ostatní členové štábu, mj. později vyhozený šéf hledačů talentů Grady Fuson a hlavní trenér Art Rowe. Obrazové záznamy z utkání jsou sporadické, protože Billy (sám bývalý profesionální hráč) sleduje zápasy jen prostřednictvím reportáží. Vcelku zanedbatelná je „soukromá linie“ o Billyho vztahu k bývalé manželce Sharon a k dvanáctileté dceři Casey. Lineární vyprávění je doplněno krátkými retrospektivami z Beaneovy hráčské kariéry (s důrazem na jeho nerozvážné rozhodnutí stát se profesionálem na úkor studia) a archivními záběry. Zvláštní film může zaujmout i diváky, kteří se o sport nezajímají.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2012/1


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 10:00

35 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Civilizace aneb Dobrá zpráva o...

08:35 - 10:05

60 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Gympl s (r)učením omezeným (20...

08:20 - 09:40

75 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Vinaři (2014) [TV seriál]

09:25 - 10:40

10 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Reklama