Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro hodnocení filmů se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
» Nejste přihlášeni, pro hodnocení filmů se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 

Můj strýček z Ameriky (1980)

Můj strýček z Ameriky (Mon oncle ďAmerique)
70 %
 
 

Mon oncle ďAmerique

Další název: Môj strýko z Ameriky

    Žánr: hořká komedie
    Země: Francie
    Premiéra v ČR: 4.9.2012        
    Délka: 126 min.
„Exemplární studie o determinovanosti lidského bytí v klasické tragikomedii Alaina Resnaise.“
Vědecko-sociologický film Alaina Resnaise je věnován Henrimu Laboritovi vědci, zabývající se behaviorismem který vychází z těchto tezí: "Pro bytost je jediným důvodem bytí být, to znamená udržet si svou strukturu, udržet se při životě, bez toho není bytí." Je tvořen dokumentárním rámcem kde Laborit prezentuje a labroratorně dokládá své ideje a filmovou konstrukcí, kde své vědecké závěry promítá na tři fiktivní postavy, přičemž každá z nich reprezentuje jiný společenský kontext. Vzniká tak dialog mezi fiktivní filmovou konstrukcí, která je ovšem doložena vědeckým zkoumáním. V podstatě jakoby teorie vzniklá zkoumáním chování lidí, která je následně ukázána na lidech samotných.
Osudová setkání. Ctižádostivý Jean, původem z měšťanské rodiny, pracuje jako ředitel zpravodajství velkého rádia. Opustí svou ženu a děti kvůli Janine, mladé herečce, jejíž rodiče jsou přesvědčení komunisté. Jejich vztah ale skončí dva roky poté a Janine odchází na venkov, kde pracuje jako návrhářka...Tam se setká s ředitelem textilky Reném, který pochází z venkovské katolické rodiny. Do příběhu vstupuje ve své vlastní roli biolog Henri Laborit, který na základě pokusů na krysách vysvětluje určité zákonitosti lidského chování. Boj, útěk nebo zábrany, každý reaguje podle primárních podnětů.  Autor: Benyk

režie:
Alain Resnais
 
 
hraje:
Gérard Depardieu (Ragueneau René), Nicole Garcia (Garnier Janine), Roger Pierre (Jean le Gall), Nelly Bourgeaud (Arlette le Gall), Marie Dubois (Ragueneau Therese), Pierre Arditi (Zambeaux), Gérard Darrieu (Veestrate Leon), Philippe Laudenbach (Aubert Michel), Alexandre Rignault (Jeanův děda), Guillaume Boisseau (Jean jako dítě), Jean Dasté (p Louis), Laurence Badie (mme Veestrate), Héléna Manson (mme Crozet), Dorothée (vypravěčka), Henri Laborit (sebe), Geneviève Mnich (Reného matka), Véronique Silver (Janinina matka), Maurice Gauthier (Reného otec), Gaston Vacchia (Reného strýc), Bertrand Lepage (Reného bratr), Brigitte Roüan (Janinina přítelkyně), Max Vialle (režisér), Albert Médina (Bazon-Montrieux), Danielle Darrieux (archivní záběry), Jean Gabin (archivní záběry), Jean Marais (archivní záběry), Catherine Serre (sekretářka)
 
 
námět:
Henri Laborit (texty)
 
 
scénář:
Jean Gruault
 
 
kamera:
Sacha Vierny
 
 
hudba:
Arié Dzierlatka
 
 
kostýmy:
Catherine Leterrier
 
 
střih:
Albert Jurgenson
 
 
zvuk:
Jean-Pierre Ruh, Jacques Maumont
 
 
vedoucí produkce:
Michel Faure
 
 
titulky-česká verze:
Anna Kareninová
 
 
masky:
Marie-Hélène Yatchenkoff
 
 
výprava:
Jacques Saulnier
 
 
producent:
Philippe Dussart
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.