Cerven
ohodnotit

Muž a jeho pes

Un homme et son chien

Další název:
A Man and His Dog
Země:
Rok:
2008
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
21.5.2009
„Jean-Paul Belmondo ve své zatím poslední roli.“
Popis / Obsah / Info k filmu Muž a jeho pes
Charles a jeho pes. Jeanne, atraktivní vdova, se kterou Charles žije, mu oznámí, že se znovu vdává, a vyhodí ho z domu. Byla jeho velkou láskou, byla manželkou jeho přítele z dob služby u mariny. Leila, mladá uklízečka z domu, těhotná, ani neví s kým, je Charlesovi velkou oporou, ale nemůže mu nabídnout víc než soucit a milý úsměv. Charles jí chce vracet mnohem víc, ale tak jako mnozí v jeho věku pro okolí nic neznamená. Charles se ocitá i se svým psem na ulici. Nikdo mu nepodá pomocnou ruku a jeho hrdost mu nedovolí, aby tu svou sám pro pomoc natáhl. Vždycky si myslel, že je mužem, který se svým psem po boku bude bojovat dál...


Popis / Obsah / Info k filmu Muž a jeho pes
Muž a jeho pes je inspirovaný klasickým neorealistickým dílem Vittoria De Sicy Umberto D. Francouzský herec a režisér Francis Huster obsadil do hlavní role Jean-Paula Belmondo i přesto, že se ještě zcela nevzpamatoval z mozkové příhody, která ho postihla v roce 2001.

Charles a jeho pes. Jeanne, atraktivní vdova, se kterou Charles žije, mu oznámí, že se znovu vdává, a vyhodí ho z domu. Byla jeho velkou láskou, byla manželkou jeho přítele z dob služby u mariny. Leila, mladá uklízečka z domu, těhotná, ani neví s kým, je Charlesovi velkou oporou, ale nemůže mu nabídnout víc než soucit a milý úsměv. Charles jí chce vracet mnohem víc, ale tak jako mnozí v jeho věku pro okolí nic neznamená. Charles se ocitá i se svým psem na ulici. Nikdo mu nepodá pomocnou ruku a jeho hrdost mu nedovolí, aby tu svou sám pro pomoc natáhl. Vždycky si myslel, že je mužem, který se svým psem po boku bude bojovat dál…

V řadě vedlejších a epizodních rolí se objevuje plejáda Belmondových vrstevníků i o generaci mladších herců: Robert Hossein, Max von Sydow, Daniel Olbrychski, Tchéky Karyo. Vzdávají tak hold legendě, kterou jsme tolik obdivovali.

Muž a jeho pes připomíná každému, že jednoho dne nastane doba, kdy i on bude odkázán na druhé.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Muž a jeho pes
Tvůrci psychologického dramatu Muž a jeho pes v čele s hercem a režisérem Francisem Husterem se inspirovali legendárním italským filmem Umberto D (1952, FP 29/56). Děj přenesli z Říma padesátých let do současné Paříže, příběh ve snaze o větší atraktivitu doplnili motivem dávného přátelství s nádechem milostného vztahu a do role penzionovaného námořníka Charlese obsadili ikonu francouzského filmu, snaživě šarmantního a temperamentního Jeana-Paula Belmonda (nar. 1933). Herec, jehož v srpnu 2001 postihla mozková příhoda, po níž byl částečně ochrnutý a nemohl mluvit, se po sedmi letech objevuje ve filmu v netypické roli unaveného, náhle bezprizorného starého pána, který přes svoji hrdost působí plaše i nepřístupně. – Zachovalý sedmdesátník Charles žije se svým psem v přepychovém bytě u atraktivní Jeanne. Ta svému umírajícímu manželovi slíbila, že se o jeho ovdovělého přítele postará. Jenže momentálně má sama před svatbou a odmítá se v nové životní etapě zatěžovat minulostí. Navíc jí Charles, pohodlně zabydlený v jednom z pokojů rozlehlého bytu, sarkastickými poznámkami, suchým humorem a hlavně svým štěkajícím psem cuchá nervy. Proto využije první příležitost a starý pán, který nikdy nemyslel na zadní kolečka, se ze dne na den ocitá na ulici. Jedinou spřízněnou duši najde v těhotné služce Leile. Mladá žena má sice soucitné srdce, avšak také dost starostí sama se sebou. Když chce zdeptaný Charles skoncovat se životem, zachrání ho na poslední chvíli jeho věrný pes. – Sociálně laděný příběh o lhostejnosti, ztrátě lidské důstojnosti a degradaci osobnosti je předkládán bez emocí a ani „šťastný“ konec nic neřeší. - V epizodních rolích se objevuje řada známých francouzských herců.
–kat-, Filmový přehled 2009/7


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Předpověď počasí, Sportovní zp...

12:20 - 12:30

5 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Šílený svět studené války

12:00 - 12:55

25 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

5 minut již uběhlo
70 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:35 - 12:35

50 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Reklama