Cerven
ohodnotit

Náhradní díly

Rezervni deli

Další název:
Spare Parts
Země:
Rok:
2003
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
4.12.2003
„Cílová stanice: Evropa“

Obsah filmu Náhradní díly

 
Depresivní příběh o převaděčích Ludvíkovi a Rudim se odehrává ve slovinském městě Krško, které je zároveň rodištěm režiséra filmu. Vysoká míra nezaměstnanosti zde vytváří ideální podmínky pro vznik převaděčství. Jediné rozptýlení přinášejí motocyklové závody na ploché dráze, kde se také poprvé potkávají bývalý motocyklový šampión Ludvik Zajac, zahořklý vdovec živící se pašeráctvím lidí již delší dobu a jeho nový parťák Rudi, nezkušený mladík, kterého Ludvik zaučuje do tajů převaděčství. Rudiho čeká nejen Ludvikovo místo, ale zřejmě i jeho osud.


Autor: marjanka
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
CinemArt
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby surround
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Náhradní díly >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

sakro
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.10.2010
obchod s lidskou beznadějí
Přestože byl Damjan Kozole v době vzniku filmu   téměř režisérským nováčkem, povedl se mu   natočit velmi zajímavý a velmi podařený   snímek. Kdo má aspoň kousek srdce v těle, toho   nemůže nechat chladným. Je o opravdových   lidských problémech, o těch, které rozhodují   o okamžitém bytí či nebytí, o životě a   smrti. Když si uvědomím, co jsme v naší   společnosti schopni řešit jako zásadní   problémy, pak mám obrovské dilema, mám-li se   nad tím smát, nebo brečet. Je nutno si také   uvědomit, že ten film nepatří do žánru   sci-fi, či fikce, ale je pouze   zprostředkovatelem kruté reality. Někdo může   namítnout, že Slovinsko již je členem EU,   tudíž už tam podobné obchody neprobíhají.   Ony se však jen přesunuly do jiných oblastí   světa, ještě dál na okraj od centra   civilizované Evropy, a tudíž zůstávají   skryty médiím ještě více než dříve. Velmi   dobře byl zpracován i osud dvou hlavních   hrdinů, Ludvíka a Rudiho. Jeden žije ze   vzpomínek a snaží se vyrovnat se svým osudem a   druhý přivyká na realitu svého nového byznysu   mnohem rychleji, než bychom zpočátku čekali.   Přestože mají každý své zcela jiné   problémy, bezvýchodnost jejich budoucnosti je   téměř totožná. Tomuto filmu jednoznačně   nejvíce škodí jeho sledování doma, z pohodlí   svého oblíbeného křesla. Odtud se totiž   nemůžete vžít do pocitu lidí, pro které je   třeba jen to křeslo celoživotní a absolutně   nesplnitelný sen. Nejde tady vlastně ani o   hodnocení toho filmu, musíte jej vidět a   musíte jej cítit. Kdo má odvahu, ať to zkusí.
Mlapiska
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 14.11.2007
Tak, tak. Z námětu se rozhodně dalo vytřískat   mnohem více. I když jsem film viděla teď už   po druhé, své hodnocení neměním, naopak   přemýšlím, že bych ho ještě snížila (z 6   na 5). To téma bylo hodně utopené a mám dojem,   že se divák dozví spíš něco o slovinské   ploché dráze než o převádění uprchlíků   přes hranice.
Děj si kromě ploché dráhy až   příliš často všímal hlavních a rozhodně ne   příliš zajímavých postav a zastavoval se v   momentech, kdy se oba hlavní   "hrdinové" stravují nebo značně   nalévají. Nemůžu si pomoct, možná jsem jenom   očekávala něco jiného, ale ten námět mi   přišel hodně odbytý. Je to škoda, některé   momenty byly velmi dobré, zejména ten začátek,   který sliboval opravdu drásavé až šokující   drama. To se ale (až na pár tragických   situací) nekonalo.
Film je komplikovanější,   než se na první pohled zdá. Řeší se tu i   rakovina jednoho z hlavních představitelů,   která má zřejmě co dočinění s blízkou   jadernou elektrárnou v Kršku. Co tedy potom ale   řeší?
dlapi
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.7.2007
Film má dobrý námět, ale horší zpracování   i herecké výkony. Téma převádění utečenců   přes hranice se mi zdálo velmi originální a   zajímavé. Nicméně to zpracování mě velmi   zklamalo. Postavy postrádaly charisma. Místo   toho, aby se děj filmu rozvíjel podle   započátého námětu, zbytečně se utápěl v   problémech postav. Velká škoda.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vadí nevadí (Truth or Dare)

Vadí nevadí
Truth or Dare

Bernhard Bettermann

Bettermann Bernhard

Matheus Nachtergaele

Nachtergaele Matheus

Anna Sofie Skarholt

Sofie Skarholt Anna

Vlčí bouda

Vlčí bouda
Vlčí bouda

Oko (Jian Gui / Gin gwai)

Oko
Jian Gui / Gin gwai

Gard B. Eidsvold

Eidsvold Gard B.

Justin L. Jones

Jones Justin L.

Jessie Usher

Usher Jessie

Na stojáka v kině

Na stojáka v kině
Na stojáka v kině

Naposled navštívené:
Vadí nevadí (Truth or Dare)

Vadí nevadí
Truth or Dare

Bernhard Bettermann

Bettermann Bernhard

Matheus Nachtergaele

Nachtergaele Matheus

Anna Sofie Skarholt

Sofie Skarholt Anna

Vlčí bouda

Vlčí bouda
Vlčí bouda

Oko (Jian Gui / Gin gwai)

Oko
Jian Gui / Gin gwai

Gard B. Eidsvold

Eidsvold Gard B.

Justin L. Jones

Jones Justin L.

Jessie Usher

Usher Jessie

Na stojáka v kině

Na stojáka v kině
Na stojáka v kině