Cerven
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro hodnocení filmů se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 
ohodnotit

Náš dědek Josef

Žánr:
Rok:
1976
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
1.9.1977
„Má sice už dávno za sebou devadesátku, ale to mu nebrání v neustálém vymýšlení klukovin.“
Popis / Obsah / Info k filmu Náš dědek Josef



POZOR, SPOILER

Z vinohradu kráčí starý Oujezdský, zvaný Šantala. Je mu přes devadesát a ještě stále nepustil vinohrad, na což čeká jeho věčně žíznivý syn František. Touž cestou kráčí dva věční kamarádi i rivalové - starý buřič a švec Pokorný. Jeho druh je Huňáček, zvaný celfotr. Protože je předzpěvák na funusech a procesích. Nu a konečně jde po téže cestě i dědek Josef. Je stár devadesát pět let. A kráčí za těmi, co už prošli. Na vínečko, na kartičky.

Vinobraní 1949
Ti čtyři výše jmenovaní v poklidu mastí karty, když za nimi přijde Franta se třemi opilými kamarády. Chce po otci víno, ale ten mu a jeho kamarádům dát nechce. Franta slibuje pomstu.

Druhý den ráno se nese vesnicí, že je Šantala po smrti, zavražděn svým vlastním synem. U soudu způsobí dědek svou výpovědí trochu rozruch. Franta dostává za otcovraždu patnáct let.

Hody
Bratr ukradne bratrovi májku. Nastane rvačka a mela. V této hromadě dědek zabaví nenápadně šátek z máje a mizí. I se šátkem. Za vrácení musí dát okradení šedesát litrů vína. A i dědek chce „výpalné“. Tak se mají dobře všichni.

Hon
Mladý Josefův vnuk se na honu dopustí prohřešku za pět litrů. Ale také vidí ševce Pokorného ukrývat ulovenou zvěř. S dědou uzavřou dohodu, že nic neviděl. Nu a po honu se odbývá pasování a přijímání nováčků do cechu Hubertova. Tři adepti jsou opilí na šrot, ale ještě musí tančit. Josefův vnuk to zvládne.

Vánoce
Děda Josef jde s kamarády krmit lesní zvěř a cestou jim vypráví, co zažil o Vánocích před lety. Místní pán jej přinutil k zimní jízdě a byla z toho polízanice.

Silvestr
Dědkova manželka natře kostelníka, že on natřel dědu, když ho viděl v hospodě. Děda neváhá a hned peče s kamarády oplatky. Vyhmátnou ho v putyce a všichni si s ním řádně připíjejí. Když je kostelník na plech, ukradnou mu klíče. Ty dá děda vnukovi a ten zase se svými kamarády o půlnoci rozezní zvony na věži. Vznikne panika a kostelník nikde. Takže je zbaven funkce a ta je přidělena Huňáčkovi, který po ní vždycky toužil.

Předjaří
Je schůze o vstupování do družstva. Dědek si z toho dělá legraci, on totiž nic nemá.

Jaro
Onemocněla dědkova manželka. Ví, že je na smrtelné posteli, a přesto nemůže dědkovi zapomenout malý románek s tlustou vdovičkou. Pak dědkovi ještě vydyndá kvůli slepici a zesne v pánu.

Děda sedí s kamarády u splavu a vzpomíná, jak se baron pomstil faráři. Ten na něho nasazoval při kázání, a tak baron sezve všechny chlapy a také je všechny pije. Před procesím. To pak ovšem vypadá velmi zajímavě.

Senoseč
Dědek Josef jde pomáhat kosit louku a zblbne i své kamarády. To je tak, když někdo nevstoupil do kolchozu. A když je pak na náměstí sraz lidu, je slyšet střelbu a na zemi leží mrtvý muž. Na kusu papíru je napsáno, že tak dopadne každý, kdo bude lidi honit do kolchozu.

Svaté vojsko
Je tu opět procesí. Mladí se dost přiopijí a běhají nahatí po střeše kuželníku. Nu, poprask je z toho dost velký.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Náš dědek Josef



Padesátá léta v moravské vinařské vsi – to je časoprostor, do kterého režisér Antonín Kachlík v roce 1976 situoval svou nostalgickou komedii. Podobně jako ve „vinné“ trilogii Václava Vorlíčka, započaté Bouřlivým vínem realizovaným ve stejné době, slouží toto prostředí jako navenek idylické místo, v němž živelně kvasí „správné“ ideologické procesy. Titulní hrdina – starý venkovan Josef – je zkušeným vinařem a žije realitou i barvitými vzpomínkami. Na rozdíl od svého syna Petra (Oldřich Vykypěl) ovšem dobře chápe, proč je třeba být členem nově založeného, státního družstva. Josef také dobře ví, že jeho vnuk (Svatopluk Skopal) musí opustit rodnou hroudu a odjet do města studovat medicínu... Šestadevadesátiletého hrdinu vyznávajícího krásy kolektivizace si zahrál tehdy sedmdesátiletý Bohuš Záhorský.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Náš dědek Josef



Příběh filmu NÁŠ DĚDEK JOSEF je situován do moravské vsi vinařského kraje počátku 50. let, vrací se však i do starších životních období hlavního hrdiny.

DĚDEK JOSEF si přes své vysoké stáří zachovává svéráznou životní filozofii a osobitý humor, který mu vždy pomáhal překonat obtížné chvíle jeho života a spolu s ostatním, staříky ve vsi nezůstává stranou žádných událostí, kterými obec žije. Dějovou osu filmu tvoří devět na sebe navazujících příběhů, které zahrnují všechny roční období, folklórní ráz i poetickou tvář jižní Moravy.

DVD Express


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

37 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Vltava, naše řeka

19:30 - 19:40

7 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

7 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

42 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Top Gun

Top Gun
Top Gun

Robert Novák

Novák Robert

Georges Renavent

Renavent Georges

Cameron Monaghan

Monaghan Cameron

Werner Daehn

Daehn Werner

Rand Brooks

Brooks Rand

Angel

Angel
Angel

Naposled navštívené:
Top Gun

Top Gun
Top Gun

Robert Novák

Novák Robert

Georges Renavent

Renavent Georges

Cameron Monaghan

Monaghan Cameron

Werner Daehn

Daehn Werner

Rand Brooks

Brooks Rand

Angel

Angel
Angel