Cerven
ohodnotit

Nástup

Žánr:
Rok:
1952
Délka:
125 minut
Premiéra v ČR:
1.5.1953
„První měsíce poválečného osidlování pohraničního městečka Grünbachu-Potočné.“
Popis / Obsah / Info k filmu Nástup
Děj filmu se odehrává v období těsně po válce a ospravedlňuje jak odsun německého obyvatelstva z pohraničí jako jedinou reakci na jejich záškodnickou činnost, tak záslužnost činnost příslušníku tzv. Rudých gard, které vnášejí do Sudet pořádek a ušlechtilé směřování ke světlým zítřkům pod vedením komunistické strany. Hlavní hrdina Bagár (Ladislav Chudík) je zobrazen jako ušlechtilý, přátelský, trpělivý, ale jakmile se vyskytne problém, dovede být tvrdý ke svému okolí. To se právě stane při rozhodování o odsunu Němců. Proti němu je postavena záporná postava Karla Hogera, která dokládá, že příklon k životnímu stylu rozmařilé buržoasie je chápán jako zrada národa. Ideologické vyznění snímku Otakara Vávry podporují ideologické dialogy, které jsou plné vzletných frází, třeba o tom, že mírou všech věcí je Stalin, neboť při pomyšlení na něj začíná člověk uvažovat v angažovaném společenském měřítku. Ve filmu jsou stále opakovány v té době známé ideologické poučky, že nacisté jsou ve spojení se Západem, anebo teze o tom, že německá sociální demokracie spolupracovala s nacismem.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Nástup
POZOR SPOILER

Je těsně po válce. Po silnici jede vůz s naší a sovětskou vlajkou. V něm jedou tři muži, členové Rudé gardy. Jsou to továrník Antonín Trnec, pan Bagár a Antoš. Na ulicích se zpívá, Češi spolu se sovětskými vojáky, našimi osvoboditeli. Ti tři se hlásí u Kalčíka, ten je určí do města Grünbach. A tak se ocitají u malebného městečka a posléze i v něm. Nejprve navštíví městského tajemníka Titze. Ten se ke spolupráci nestaví kladně, je to totiž Němec jako všichni zde. Nakonec však úkryt bývalého starosty vyzradí a ten je následně zatčen. V továrně jsou gardisté napadeni, ale přichází rudoarmějci a zachrání je. Nu, nyní je potřebí přistoupit k práci. Němci mají jít do práce do fabriky, do čehož se nijak nehrnou. Přicházejí sem další lidé, a je jim přidělováno bydlení. Přichází sem i nový poštmistr. Jmenuje se Václav Brendl, vrchní poštovní oficiál. Na poště totiž sedí nacistka Elza Magerová, která odposlouchává telefony. Byla udavačka. Také sem přibyl mladý Bohuš Klínek, který se vrací z totálního nasazení. Ten je poslán se zatčenou Elzou do „Kanady“. Ona mu však po cestě prchne a on je vážně zraněn. Trnec se dostává do sporu s Bagárem kvůli práci. Městečku je vrácen původní název Potočná a zakládá se zde komunistická strana. Elza není za hranicemi, jak se každý domnívá, ale ukrývá se u Titze. Odtud řídí záškodnickou činnost. Otrávená telata a krávy - to jen jen jeden z problémů. Na setkání s Němci, kteří zde zůstali, má Elza potíže, nikdo už není moc ochoten ji poslouchat. Dostane z toho hysterický záchvat. Muži očekávají nějaký útok a drží stráže, dojde k přestřelce. Bagár na schůzi navrhuje okamžitý odsun Němců a najít Elzu. Brendl se vyznává k tomu, že pochopil ideu komunismu a chce se jím stát také. Bagár již chodí se Zdenou a najednou se dozví, kde Elza je. V noci jde tedy k Titzovi. Zde nastává dramatická situace, protože Elza má, jak jinak, zbraň. Nejprve však skáče oknem, aby utekla. Při pronásledování se objeví další zrádci…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Nástup
Do pohraničního městečka Grünbachu přijedou tři mladí muži - Bagár, Antoš a Trnec - aby pomohli s budováním českého pohraničí. Hned první večer musí čelit útoku nacistů a snad by zahynuli nebýt pomoci sovětské armády. Přesto se muži po této příhodě pustí do práce. Trnec se věnuje textilce, Bagár s Antošem obci. Trnec záhy začne žít velkopanským způsobem, Bagár s Antošem se potýkají s problémy jako je nedostatek lidí a skrytý odpor Němců. Naštěstí z vnitrozemí postupně přijíždějí další osídlenci. Vincenc Postava se usadí na statku, Brendl převezme poštu po nacistce Else Magerové, Dejmkova rodina nastoupí v textilce. Na podnět Zdeny Dejmkové je v obci, mezitím přejmenované na Potočná, založena organizace KSČ. Blíží se odsun Němců a s tím vzrůstá zášť německých záškodníků, vedených Elsou. Jejich akce jsou však odhaleny a Magerová se svými pomocníky je zatčena. Po odsunu Němců osídlenci úspěšně zvládnou žně i ostatní práce. Jen Trnec je pro svou nekalou činnost zbaven vedení textilky, která je posléze znárodněna.

Zdroj: NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Amazon

Amazon

Naposled navštívené:
Amazon

Amazon