Cerven
ohodnotit

Nenávist

Sapphire

Rok:
1959
Délka:
92 minut
„Proč musela zemřít krásná studentka? Vražda mladé míšenky odkryje podhoubí plné zla a xenofobie…“
Popis / Obsah / Info k filmu Nenávist
POZOR SPOILER

Dvě děti najdou v V Hampstead Head mrtvolu.
Na místo přijedou dva kriminalisté a zjistí, že jde o mladou ženu. Tito dva vyšetřovatelé Hazard a Learoyd, brzy vypátrají, že jde o studentku Sapphire Robbinsonovou.  
K výslechu a identifikaci je „pozván“ i David Harris, mladík, který zavražděnou znal až příliš dobře. Měli se totiž brát. 
U mrtvé v pokoji jsou nalezeny šaty, které napoví, že Sapphira chodila ráda tančit. A tu je první motiv. Vrah mohl žárlit na Harrise. Nebo také Harris na něj.  
Je vyslechnut i doktor Robbins, černoch a bratr zavražděné. Ten jim sdělí, že jeho sestra byla černoška, což kriminalisty překvapí, protože tak nevypadala. Přesto se nabízí další motiv, totiž rasistický.  
Oba detektivové opět vyslýchají Davida. To jeho otce rozčiluje. Další vyšetřování jen rozbouří poklidnou hladinu života několika lidí. Vždy jde jen o to, že byla Sapphira černoška. Spousta lidí je z toho hodně vykolejená.  
Volá i doktor, který má pro policii informace. Od další kamarádky zjistí pány, se kterými chodila tančit. Jako první je u výslechu černoch Slade.
Harris je sledován. Stále něco hledá v parku a pak to hodí do kanálu. Detektivovi se ten kousek podaří získat. A pak to jde do laboratoře, protože nikdo netuší, k čemu takový kousek dřívka mohl sloužit. 
U Harrisů je veselo, protože Davida podezřívají i někteří členové jeho vlastní rodiny. Dost se kvůli tomu hádají.  
Kriminalisté se dozví o dalším muži, který se Saphirou tančil a hledají ho. Jeden z podezřelých prchá a chce se ukrýt. Někde je odmítnut, jinde mu pomohou. Avšak zbytečně neb je stejně dopaden a končí u výslechu.  
Johny Fryndl je další podezřelý a u něj najdou plášť se skvrnou a nůž. Mezitím se přihlásil taxikář, který vezl Harrise v osudný den, Harris se však k ničemu nepřiznává a podezřelý se stává i jeho otec, který pak synovi sežene advokáta. Ti pro Davida přijdou až na policiii.
Nakonec se všichni sejdou u Harrisových. Je sem pozván i bratr zavražděné. Odhalení vraha je velmi překvapivé…. 


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Nenávist
V Hampstead Head je nalezena mrtvola mladé dívky. Vyšetřováním vraždy jsou pověřeni detektivové Hazard a Learoyd, kteří brzy zjistí, že jde o studentku Sapphire Robbinsovou. Poté, co je k výslechu předvolán bratr oběti, vyjde najevo, že dívka byla míšenka a tudíž nelze vyloučit rasový podtext celého činu. Vyšetřování se začíná stále více komplikovat a detektivové záhy přijdou na to, že v tomto smutném příběhu jde o mnohem víc než jen o vraždu…
Anglický kriminální film natočil podle scénáře Janet Greenové režisér Basil Dearden. Snímek je velmi ceněn jak pro rafinované režijní zpracování, tak i pro nevšední motiv hledání příčin rasových předsudků a konfliktů. V roce 1959 získal cenu Britské filmové akademie za nejlepší projekt roku.

Autor/Zdroj: Popis
televizní program


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama