Rijen
ohodnotit

Nepřítel

Neprijatelj

Další název:
Непријатељ; The Enemy; Nepriateľ
Rok:
2011
Délka:
108 minut
„Oficiální konec Bosenské války ještě neznamená konec bitvy o přežití.“
Popis / Obsah / Info k filmu Nepřítel
Mladý srbský režisér, který jako jeden z mála filmových tvůrců do svých 40 let vytvořil už několik krátkých, televizních a více než 5 celovečerních hraných filmů, se ve snímku Nepřítel vrací do nedávné, stále choulostivé minulosti států bývalé Jugoslávie.

Příběh zasazuje do období těsně po skončení tzv. Bosenské války mezi Srbskem na jedné straně a Bosnou s Chorvatskem na druhé straně, která vypukla jako důsledek rozpadu bývalé Jugoslávie. Sleduje skupinu vojáků, která odstraňuje výbušné miny z polí na hranici států, které ještě před pár dny vedly krvavou válku. Každý z vojáků je poznamenán nepříjemnými zkušenostmi z bojů v přední linii. Každý svým vlastním způsobem čelí strachu a vzpomínkám. Někteří z nich mají sklony k sebedestrukci, jiní jsou šťastní, že jsou naživu. Další trpí katatonií z prožitých traumat, jiní nacházejí útočiště v modlitbě. Při své práci ve sklepě rozbombardované továrny objeví tajemného muže, který necítí chlad, hlad a nemá zájem ani o cigarety. Brzy po jeho objevení začínají záhadně mizet lidé. Kdo je ten záhadný muž?

Režisérovi, který má na kontě více než sto filmových cen, přinesl film Nepřítel ještě další dvě významná ocenění: V roce 2011 na MFF v Soluni v Řecku si odnesl Cenu diváků a v roce 2012 na MFF v Bulharsku v Sofii dostal prestižní Cenu FIPRESCI.

Zdroj: Film Europe Media Company


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nepřítel
Bosna, 1995, sedmý den míru: inženýrské jednotky odstraňují miny z hranic mezi dvěma stranami, které byly, až do nedávna, ve válce. Každý z vojáků je obtěžkán neblahými zkušenostmi z přední linie; každý svým vlastním způsobem čelí děsům a obavám. Někteří z nich mají sklony k sebedestrukci, jiní jsou šťastní, že jsou naživu. Další jsou katatoničtí díky prožitým trauma, jiní nalézají útočiště v modlitbě…
Film Europe s.r.o.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Princezna za dukát (1991) [TV ...

14:40 - 15:30

3 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

ČT2 - Vikinské ženy

14:40 - 15:35

3 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

NOVA - Jak básníci neztrácejí naději ...

13:35 - 16:05

68 minut již uběhlo
82 minut zbývá do konce

Prima - Vychytávky Ládi Hrušky (2015) ...

14:25 - 15:05

18 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Šťáva

Šťáva

Zabijačka

Zabijačka
Zabijačka

Naposled navštívené:
Šťáva

Šťáva

Zabijačka

Zabijačka
Zabijačka