Cerven
ohodnotit

Nevědomí [2k digital]

Oblivion

Další název:
Oblivion: Nevedomí (SK); Nevedomí (SK)
Rok:
2013
Délka:
124 minut
Premiéra v ČR:
18.4.2013
„Země je vzpomínka, za kterou stojí bojovat. Od režiséra filmu Tron: Legacy a producentů filmu Zrození Planety opic“
Popis / Obsah / Info k filmu Nevědomí
Po útoku mimozemské rasy jménem Scavs, je zbytek lidstva nucený žít nad oblaky, kde je před těmito vetřelci v bezpečí. Jack Harper je jedním z posledních opravářů dronů pracujících na Zemi. Zároveň je součástí velké operace, která má za úkol sbírat cenné zdroje, které tu po desetiletích válek zanechali mimozemšťané. Jeho mise se pomalu chýlí ke konci, ovšem po nalezení ženy jménem Julia z trosek havarované lodi se spustí řetězec událostí, které Jacka donutí pochybovat ovšem, co předtím považoval za jasnou věc.


Autor: Langley

Popis / Obsah / Info k filmu Nevědomí
Nevědomí se Tomovi podařilo zvládnout

...a to po všech stránkách. Ať už jeho hrdinovi (Jack Harper) nebo samotnému Cruiseovi coby herci. Takže, byť je „Nevědomí“ obsazením velmi komorní, nabízí dobře provedenou podívanou, kterou si žádný fanoušek postapokalyptických příběhů nemůže nechat ujít.

2077: Jack Harper (Tom Cruise) působí na evakuované Zemi jako údržbář. Podílí se na masivní operaci, jejímž cílem je získat na Zemi životně důležité zdroje, které tu ještě zbyly po desetiletích válek proti mimozemšťanům, stále plenícím zbytky planety. Jackova mise je téměř u konce. Za dva týdny se má připojit ke zbývajícím přeživším na měsíční kolonii daleko od válkou zmítaného světa, který dlouho nazýval domovem. Teď Jack žije v závratných oblacích a stráží zemi z tisícimetrových výšek, ale brzy tvrdě dopadne na zem, až zachrání krásnou cizinku z havarovaného letounu. K Jackovi ji táhne něco, co vzdoruje logice, a její příchod spouští řetězec událostí, jež ho donutí zpochybnit vše, čím si byl dosud tak jistý. Poté, co objeví šokující pravdu o tom, co ho spojuje se Zemí minulosti, se jeho realita hroutí a Jack bude muset prokázat hrdinství, o jehož existenci v sobě dosud netušil. Osud lidstva nyní spočívá v rukou muže, který věřil, že náš svět bude brzy navždy ztracen. Takový je příběh snímku, který se v českých kinech objeví 18. dubna 2013. A pokud jsem zvyklý spíše doporučovat, protože si filmy vybírám, pak tento doporučuji dvojnásob.

„S Morganem jsem se seznámil v roce 1990, když jsme byli oba nominováni na Oscary. Já jsem byl nominovaný za „Narozen 4. července“ a on za „Řidiče slečny Daisy“. Moc jsem ho obdivoval, a pamatuji si, že v ten oscarový večer jsem se těšil, že se s ním pozdravím a řeknu mu, jak moc se mi v tom filmu líbil, a oba jsme si řekli, že bychom spolu někdy rádi pracovali. Je mi líto, že to trvalo tolik let, než k tomu došlo, ale jsem moc rád, že jsem příležitost s ním pracovat dostal. Je to skvělý člověk a mimořádný herec.“ popisuje spolupráci s Morganem Freemanem (Beech) Cruise. Tuhle citaci uvádím proto, že na filmu je vidět, že své tvůrce bavil. Ať už tým za kamerou, který vytvořil nový svět plný technologií, které zase až tak úplně „sci-fi“ nevypadají (a celek tak působí o to víc realisticky), nebo před ní. Skeptici týdny před premiérou zavrhovali spojení tohoto typu filmů s Tomem Cruisem, ale nadarmo. Cruise dokazuje, že je skutečně dospělým hercem, schopným zapomenout na „Coctail“ (1988) i „Top Gun“ (1986), což už dostatečně dokázal v sérii „Mission Impossible“. Tady mu vzniká prostor, ale zároveň velký úkol - utáhnout celý čas na plátně téměř sám, podobně, jako tomu bylo před lety u „Já, legenda“ Willa Smithe. A jeho výkon je argumentem „pro“.

Cruiseův Jack Harper je disciplinovaný, hledající, nechápající co se kolem něj děje. Leckomu z nás je blízký tím, jak očividně očekává od života víc, než den za dnem plnit úkoly v ubíjejícím stereotypu. Ve světě, který se stal jen stínem sebe sama. Ve světě, kde jediným společníkem Jackovi zůstala Victoria (Andrea Riseborough), poněkud sterilní bytost, žena s emocemi na bodě mrazu. Jack chce ještě ze života něco vytřískat. Odhalit vlastní nejasné sny a to, zda jejich základ je reálný či nikoli. A tuhle možnost jednoho dne dostane. Na své cestě pak potká již zmíněného Beeche (Morgan Freeman) a také Julii (Olga Kurylenko), která mu pomůže otevřít oči. Režisér a producent Joseph Kosinski dal dohromady elitní tým lidí, kteří příběh jeho původního grafického románu proměnili ve velkolepý filmový zážitek. V jejich čele stojí držitel Oscara, kameraman Claudio Miranda („Pí a jeho život“, „TRON: Legacy 3D“), vedoucí výpravy Darren Gilford („TRON: Legacy 3D“, „Absurdistán“), držitel Oscara, vedoucí vizuálních efektů (VFX) Eric Barba („Podivuhodný případ Benjamina Buttona“), producent a koproducent vizuálních efektů Steve Gaub („Terminator Salvation“) a další. Z jejich spolupráce vznikl poměrně silný příběh o tom, jakou cenu má mezilidské pouto, naděje a život samotný. Děj na plátně podtrhuje hudba Anthony Gonzaleze („Červená Karkulka“ 2011, „Kronika“ 2012) a nutno říct, že soundtrack rozhodně stojí za poslech. Film je navíc natočen ve speciálním formátu pro kina IMAX a nabízí o 26% větší prostor na výšku, než umožňují běžná kina. Ale ať už se rozhodněte „Nevědomí“ prožít v jakémkoli kině, přeji vám stejně intenzivní zážitek, jakým byl film pro mě. Proto dávám snímku hodnocení 85% a těším se, až si ho dám znovu.

Ivan Hladík


Autor: ihladik

Popis / Obsah / Info k filmu Nevědomí
Planeta Země to má v roce 2073 spočítané. Drtivý útok mimozemské civilizace se sice před lety podařilo odrazit, ale přestala být místem k životu. Lidé se z ní odstěhovali a na jejím povrchu zůstalo jen pár techniků, kteří z ní mají odčerpat zbývající přírodní bohatství. Jedním z nich je i Jack (Tom Cruise), jehož vlastní zvědavost přivede k šokujícímu poznání. Nevědomí je druhým filmem talentovaného režiséra Josepha Kosinskiho (Tron: Legacy(2010)) a po dlouhé době originálním příběhem, který v sobě spojuje rafinovaný thriller s vizuálně opulentním sci-fi spektáklem.
„Je to především thriller, zažijete v něm spoustu překvapení a napínavých zvratů, navíc jsem se ho snažil natočit tak, aby se dal vizuálně naplno vychutnat především v kině. U takového filmu je vždycky náročné vybalancovat to, co můžete prozradit divákovi, aby měl chuť přijít do kina, ale aby zároveň dopředu neodhadl děj filmu,“ říká režisér Kosinski.
Jacka, kterého na Zemi baví především hledání artefaktů zanikající lidské civilizace, vyvedou z každodenní rutiny dvě události. Tou první je nouzové přistání vesmírné lodi, jejíž jediná členka posádky (Olga Kurylenko) tvrdí, že ji s Jackem pojí společná minulost, aniž pro to existuje racionální vysvětlení. Následně je Jack zajat ilegální armádou operující pod zemským povrchem, jejíž charismatický vůdce Beech (Morgan Freeman) toho o něm ví víc než on sám. Pod vlivem těchto událostí se Jack rozhodne podívat na svět kolem sebe jinýma očima a z toho, co uvidí, mu není dvakrát dobře…
Nevědomí je adaptací stejnojmenné Kosinskiho grafické novely a podle hlasů z kuloárů studia Universal jde o jeden z nejlepších scénářů, které v posledních letech schválili k natáčení. Kromě nestárnoucích hvězd Toma Cruise a Morgana Freemana se ve filmu objeví i bývalá bondgirl Olga Kurylenko (Quantum of Solace (2008)).


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nevědomí
Akční sci-fi Nevědomí natočil Joseph Kosinski (nar. 1974) podle vlastního komiksu, jenž byl ovšem vydán až v souvislosti s dokončeným snímkem. Autor přitom vychází z tradičního žánrového tématu, týkajícího se boje lidstva o přežití ve střetu s mimozemšťany. – Děj se odehrává v roce 2077 a jeho protagonistou je Jack Harper, který se stará na zpustošené Zemi se svou komunikační důstojnicí a milenkou Victorií o robotické Hlídače, zajišťující provoz obřích hydrověží. Ty údajně umožňují přežití zbytku lidí na vzdáleném měsíci Titanu a jsou řízené z velína na kosmické základně Tet. Hlídači jsou ohrožováni Vetřelci, kteří na planetě přežili po vesmírném boji. Jack po setkání s nepřáteli pochopí, že on i Victoria jsou pouhými klony, sloužícími mimozemšťanům (jež tu představuje pouze lidská tvář šéfky Sally z velínu Tetu), zatímco pod maskami Vetřelců jsou lidé, kteří přežili a kteří se rozhodli zničit Tet. Jack se setkává i s manželkou Julií, kterou měl ve svém lidském životě. Rozhodne se lidem pomoci... – Podobně jako v úspěšném debutu stejného žánru Tron: Legacy (2010, FP 2/2011) spoléhá i zde Kosinski zejména na vizuální stránku se supermoderními skleněnými věžemi, zajímavými dopravními prostředky i s rázem pozemské krajiny, v níž má důležitou roli vrchol slavného newyorského mrakodrapu Empire State Building, srovnaný se zemí. Samotný příběh je ovšem překombinovaný a v důsledku toho i nedotažený. Divák se v něm stále hůře orientuje, až se možná ztratí docela. Z ambiciózního projektu, v němž se velmi angažoval představitel hlavní role Tom Cruise, tak ve výsledku zůstalo jen torzo s některými zajímavými momenty a s obligátním poselstvím „o naší rodné planetě“. – V kinu IMAX je snímek uváděn ve zvláštním formátu 1:1.9.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2013/6


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

06:59 - 09:00

25 minut již uběhlo
96 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherná Amerika

06:45 - 07:40

39 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Snídaně s Novou (1994) [TV poř...

05:55 - 08:25

89 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:05 - 07:35

19 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vyvolený (Unbreakable)

Vyvolený
Unbreakable

Rachael Evelyn

Evelyn Rachael

Kåre Vestrheim

Vestrheim Kåre

Kaspar Kaae

Kaae Kaspar

José Mota

Mota José

Naposled navštívené:
Vyvolený (Unbreakable)

Vyvolený
Unbreakable

Rachael Evelyn

Evelyn Rachael

Kåre Vestrheim

Vestrheim Kåre

Kaspar Kaae

Kaae Kaspar

José Mota

Mota José