Cerven
ohodnotit

Normandie - Niémen

Další název:
Нормандия - Неман
Žánr:
Země:
Rok:
1960
Délka:
120 minut

Obsah filmu Normandie - Niémen

 
Píše se rok 1942. Francie je dávno poražena a mnozí vojáci se stáhli do Alžíru. Je tam spousta letadel, na které sedá pouštní písek, protože nejsou pro ně hangáry. Marně se očekává nějaký rozkaz. Vyjednávání s Anglií, jako vždy je na dlouhé lokte a nikam nevede.

V Paříži zatím "bošové" mašírují po Elysejských polích a cpou si svoje vyhladovělá panděra ve francouzských restauracích a cukrárnách. Vojákům letcům zbývá jedna cesta a ta vede do Sovětského svazu. A tak oklikami a svízelně přes Teherán dojdou tam, kde konečně mohou být prospěšní svojí vlasti do SSSR. Bez zbytečných byrokratických průtahů si mladí francouští piloti vytvoří...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

curil
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 15.3.2016
Film jsem viděl několikrát jako malej kluk.   Tenkrát jsem byli nadšení z každého   válečného filmu, jak jsme byli zblblí ze   školy. Pamatuji si dodnes střípky z filmu,   zejména bojové scény. Od té doby jsem film   neviděl a uběhlo 50-55 let. Těžko soudit,   každá doba je jiná, tenkrát v šedesátým   jsme tancovali v námořnických pruhovaných   tričkách na komunistických schůzích jako   programové zpestření.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.3.2016
Normandie-Němen (francouzsky Normandie-Niemen,   rusky Нормандия-Неман) je stíhací   jednotka Francouzského letectva která původně   vznikla v době druhé světové války jako   stíhací skupina letectva Svobodné Francie   bojující na východní frontě proti   nacistickému Německu. Její nynější plné   označení zní Régiment de chasse 2/30   Normandie-Niemen (Stíhací pluk 2/30   Normandie-Němen). Tak začíná článek na   Wikipedii o této jednotce, o kterém pojednává   tento koprodukční černobílý válečný   snímek. Je to snímek i s ohledem na svou dobu   vzniku oslavný, kde byli i použity autentické   válečné filmové záběry. A protože se   vlastně jedná o takový literární životopis,   samotných bojů tu bohužel moc není. Ono na   druhou stranu ani není divu. Ve své době byli   letecké souboje velice nákladné a jak je velmi   jasně na některých záběrech vidět, byli pro   složité letecké záběry použity modely   letadel. Děj snímku je tedy převážně   konverzační, ale to zájemci o vojenskou   historii nemusí nijak vadit. Příběh začíná   příjezdem několika francouzských letců do   sovětského svazu a končí návratem do své   vlasti po válce. Mezi tím dějství sleduje   jejich počínání, úspěchy i neúspěchy,   vzájemné vztahy atd. Téměř dvouhodinová   stopáž se zdá být s ohledem na příběh   vcelku moc, ale budiž. Je to dle skutečné   historie a tak to lze pochopit.
řepešínský
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.4.2009
určitě díky filmu normandie - niemen mnoho   lidí začne brát v potaz, že v 2. světové   válce nepůsobili jen čeští letci v   anglických letkách, ale že se sovětskými   letadly vzlétali a pomáhali také piloti z   francie. Snaha tvůrců, aby snímek vzniknul jako   jejich oslava se vyvedla i tím, že mu byla dána   forma historického filmu. z výsledné podoby   sice mohlo ve střižně zůstat zhruba   posledních deset minut, kdy se dozvídáme, jak   se spojenecká vojska potkala na labi, jak padl   berlín a další, protože filmařsky snímek   končí scénou převzetí státních   vyznamenání a řádů. nutno dodat, že   povedeně odvedenou scénou, kdy se odpuštění   dočká jeden z francouzských pilotů, jenž na   počátku děje nevědomky sestřelí jednoho ze   sovětských kapitánů a celý zbytek filmu se   vrhá do nebezpečenství s tím, že hledá smrt.   skoro dvouhodinový film je prošpikován   osobními příběhy i dramaty jednotlivých   vojáků a vleče se jen místy. nebýt skutečně   zbytečného vítězného finále mohl být   výsledek o monoho lepší; jenže je teprve 15   let od konce války a lidstvu na celé planetě   musíme připomínat hrůzy největšího   světového konfliktu, zvlášť, když my,   socialističtí filmaři točíme tento film v   koprodukci s francouzi a svitne reálná šance,   že díky nim film normandie - niemen obletí   doslova celý svět. dnes lze   sovětsko-francouzský snímek doporučit ke   shlédnutí také všem pedagogům, historikům,   laikům i odborníkům na 2. světovou válku,   protože historicko-dokumentační styl jakým se   odkrývá zapomenutý fakt z nedávných dějin   má i své vnitřní poselství.
hvezdyn
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.10.2007
Snímek Normandie - Niemen patří mezi   nepříliš známé válečné filmy. Nevyčítal   bych mu nekvalitu obrazu a ani způsob převodu na   českou verzi. Prostě v takové verzi je film k   dispozici. Sovětsko - francouzský film je poctou   francouzským letcům bojujících na straně   Rudé armády. Nabízí nejen válečné scény,   ale i osobní dramata, která jednotliví letci   prožívali.
Reklama
aegis
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 22.4.2007
3/10
Historický film, který by se mi možná libil,   ale provedení je příšerné. Nekvalitní obraz,   anglický (asi) dabing přemluvený jedním   člověkem rusky (zvuky jsou promíchané) +   české titulky - zkrátka připadal jsem si jak   při návratu do hluboké totality - tak 2-3 kopie   vhs s domluveným dabingem (ale rusky ho opravdu   nemusím)...

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih25519minih25519Zorro: Tajemná tvář (1998) 
The Mask of Zorro n
minih17849minih17849Perfektní loupež (1993) 
The Real McCoy n
minih53608minih53608Branky, body, vteřiny (1956) [TV pořad] 
Branky, body, vteřiny n
minih39476minih39476Evangelium podle Jana (2003) 
Gospel of John n
minih31921minih31921Hrabě Monte Christo (1998) [TV minisérie] 
Le comte de Monte Cristo n
minih28141minih28141Krása divokých koní (2000) 
All the Pretty Horses n
minih89561minih89561LOL (2012) 
LOL n
minih46513minih46513Kojenec, nafta a Transylvánci (1981) 
Pruncul, petrolul şi Ardelenii n
minih159249minih159249Král boxerů (1972) 
Xiao quan wang n
minih165177minih165177Vidíš měsíc, Danieli (2019) 
Ser du månen, Daniel n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama