Cerven
ohodnotit

Nový svět

Nuovomondo

Další název:
The Golden Door; Ellis Island; Golden Door - Aufbruch in die Neue Welt
Země:
Rok:
2006
Délka:
112 minut
Premiéra v ČR:
22.9.2006
„Kdo má odvahu vydat se do neznáma za slabou jiskřičkou naděje, že někde na druhé straně oceánu čeká zaslíbená země?“
Popis / Obsah / Info k filmu Nový svět
Sicílie 19. století je chudá a zaostalá a její obyvatelé povětšinou prostí a nevzdělaní, snící o lepším životě a prosperitě. Nereálné zvěsti o zemi jménem Amerika, kde roste obří zelenina a bankovky rostou jen tak na stromech, nalákají mnohé důvěřivé Sicilany k cestě do neznáma. Jedním z nich je i vdovec Salvatore, který se rozhodne do Ameriky odjet i se dvěma dospívajícími syny a starou matkou.
Cesta přes oceán je pro venkovany, kteří dosud neopustili rodnou vesnici, nepředstavitelným dobrodružstvím. V mumraji podpalubí zaoceánských lodí raší vztahy, které by ve starém světě vůbec nebyly možné – mezi nimi i zalíbení a posléze náklonnost mezi Salvatorem a tajemnou mladou Angličankou Lucy. Na Ellis Island vstupuje Salvatore již s úmyslem pojmout Lucy za manželku. Na nově příchozí však ještě čeká řada vstupních prohlídek, které mají určit, kdo je nového života hoden a kdo ne. Zlatou bránou do země zaslíbené projdou jen někteří…

Režisér Emanuele Crialese byl za Nový svět na filmovém festivalu v Benátkách oceněn zvláštní cenou – Stříbrným lvem „rivelazione“, který porota výjimečně udílí největšímu režisérskému objevu daného ročníku. V Crialeseho svébytném pohledu se historicky přesná rekonstrukce zhusta ponižujících či bizarních vstupních rituálů na Ellis Islandu střídá s poetickými a snovými pasážemi doprovázenými neotřele zvoleným hudebním doprovodem včetně několika písní Niny Simone.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nový svět
Počátek 20. století na Sicílii. Ovdovělý, ale ještě mladý vesničan Salvatore uvěří vyprávění o blahobytu, který ho čeká v daleké Americe a rozhodne se prodat to málo, co má a vydat se s dětmi a starou matkou na cestu do země zaslíbené. Ještě než rodina nastoupí spolu s dalšími stovkami emigrantů na loď, potká Salvatore mladou, pěkně oblečenou ženu, hovořící anglicky, která o sobě tvrdí, že je Angličanka urozeného původu...
Kdo však je Lucy ve skutečnosti, zůstává obestřeno tajemstvím, ale je zřejmé, že umí využívat svých půvabů.
V další části filmu, líčící strastiplnou plavbu, brání Salvatore Lucy před výpady dalších cestujících, podléhajíc stále víc jejímu kouzlu.
Poslední část zaznamenává přistání na Ellis Islandu, jež se odehraje v mlze, připomínající Felliniho A loď pluje. Jakmile emigranti vstoupí na pevnou zem, jsou podrobeni záplavě vyšetření a testů, jež mají určit, zda jsou způsobilí, aby prošli „Zlatou bránou“. Dostane se i Na Salvatoreho s dětmi.

*zdroj: propagační materiál MFF Karlovy Vary


Autor: efCZa

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama