Cerven
ohodnotit

Oběti války

Casualties Of War

Další název:
Die Verdammten des Krieges
Žánr:
Rok:
1989
Délka:
112 minut
Premiéra v ČR:
1.5.1991
„Vražda zůstává vraždou... i ve válce“

Obsah filmu Oběti války

 
Errikson je nezkušený nováček, který se do válečného pekla vietnamské džungle dostal sotva před třemi týdny. Když se jako člen pětičlenné průzkumné jednotky dostane pod nepřátelskou palbu, zachrání mu pohotově život seržant Meserve. Při odpočinku v obsazené vesnici mu však vyčítá, že se baví s vietnamskými dětmi. Další den je jednotka vyslána do džungle s úkolem sledovat pohyby nepřátel. Meserve navrhne obstarat si na cestu zábavu a společně s dalšími unesou z blízké vesnice mladou dívku. Errikson je šokován a netají se svým nesouhlasem. Stejný názor má i Diaz, netroufne si však ostatním odporovat. Po celodenním pochodu se pak usadí v...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Brian De PalmaBrian De Palma  
hraje:
Michael J. FoxMichael J. Fox.....Eriksson [28]   
Sean PennSean Penn.....Tony Meserve [29]   
Don HarveyDon Harvey.....Clark [29]   
John C. ReillyJohn C. Reilly.....Hatcher [24]   
John LeguizamoJohn Leguizamo.....Diaz [25]   
Thuy Thu LeThuy Thu Le.....dívka   
Erik KingErik King.....Brown   
Jack GwaltneyJack Gwaltney.....Rowan [28]   
Ving RhamesVing Rhames.....Reilly [30]   
Dan MartinDan Martin.....Hawthorne [37]   
Dale DyeDale Dye.....Hill [44]   
Steve LarsonSteve Larson.....první agent [25]   
John LintonJohn Linton.....druhý agent [41]   
Vyto RuginisVyto Ruginis.....prosektor [32]   
Al ShannonAl Shannon.....Wilkins   
Stephen BaldwinStephen Baldwin.....voják [23]   
scénář:
David RabeDavid Rabe  
námět:
Daniel LangDaniel Lang.....kniha   
hudba:
Ennio MorriconeEnnio Morricone  
kamera:
Stephen H. BurumStephen H. Burum  
střih:
Bill PankowBill Pankow  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Lucernafilm - Gama
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Přístupno:
od 18 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Oběti války >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

topipig
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.12.2020
K tomuto pro mě neznámému snímku jsem se   dostal tak, že mě zaujal soundtrack na vinylu,   který jsem si nakonec koupil a poté si pustil   film. A musím říci, že nerozumím tomu, proč   je v podstatě ve stínu kolegiálních filmů   jako jsou třeba Četa, Apocalypsa nebo Olověná   vesta. Svým uchopením války ve Vietnamu je   naprosto strhující. Klidně bych ho šoupl na   stejnou pozici jako Četa, kde je zásadní   zápletka vcelku podobná. "Marty McFly"   versus Sean Penn, to je něco jako Charlie Sheen a   Tom Berenger v Četě. Parádní herecké výkony,   Michael J. Fox sice hraje úplně stejně jako v   trilogii Back to the future, ale k němu to   prostě sedí a mladej Sean Penn mě festovně   připomínal našeho "grázla" Pavla   Landovského, ne přímo v jeho podobě, ale gesty   a grimasy to tam prostě je :D. V jedné chvíli,   kdy po něm jde Eriksson s rýčem, tak jsem   málem vylítl z křesla a řval, ať ho už   třískne! Vypjaté situace fakt na jedničku! K   tomu bezvadná kamera a samozřejmě úchvatná   Morriconeho hudba a je zaděláno na sugestivní   zážitek. Obsazení pětice čety, tvořené   Foxem, Pennem, Harveyem, Reillym a Leguizamoem   nemá sebemenší chybu! Brian De Palma zkrátka   umí!!! Fakt se divím, že tohle silné drámo je   tak opomíjeno.
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 9.2.2018
Ano, je to podle pravdy. Hlavně ty scény, kdy   jsou vojáci ohroženi, ale hulákají na sebe   jako na fotbalovém hřišti. Taky je jasné, že   když Američané vyslídili ty partyzány, že   tam s nimi byla ta holka. Jen ta dělala kravál   jak stádo slonů. Já jsem se jen divil, že   vojáci nezpívali hymnu. Prostě v situacích,   kdy se dokonce nesmí dýchat nahlas dělali   kravál, aby mohli být snadno nalezeni. Tomu už   chybělo jen love story té unesené a Emersona.   Měli mít spolu třicet dětí a velkou svatbu.   Pak bych dal alespoň tu dvacítku. A M. Fox? Z   toho jsem měl jako z vojáka armády USA celý   film jenom srandu. Navíc nesnáším tyhle   takyhrdiny, kteří obětují vlastní   spolubojovníky kvůli jednomu nepříteli, byť   to byl civilista. A perlička nakonec, to na těch   kolejích stříleli pěkně. Kam lítaly ty   kulky, že se neporanili navzájem když stáli   proti sobě a nebylo kam uhnout? Dávám dvacet za   pár dobrých scén, a to je vše.
Jarda.ftr
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.3.2017
JEDNODUCHÁ PRAVDA
Bez iluzí a bez vytáček. Prostě pravda o tom   jací us vojáci jsou. Žádná neviňátka   nesoucí svobodu a demokracii. To je jen   mediální blábol a vymývání mozečků.Bylo   dřív a je mnoho takovýchto případů i v   současnosti a takové vojáky rozhodně   absolutně nic neomlouvá. Dnes už jsou   zveřejněny obrovská neomluvitelná zvěrstva   páchaná "nositeli svobody a   demokracie" tedy američany a spojenci ve   válkách a je to opravdu otřesné a nejsou to   ojedinělé případy, ale destitisíce. Autoři   si zde našli hlavního hrdinu, který jde proti   proudu, ale při sledování mnoha dalších   skutečných případů zjistíte, že nikdo   takový neexistuje, je to jen ve filmu. Vše se   maximálně ututlává. Vlastně je to pouze   drsnější pohádka o statečném princi.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.3.2017
prodloužená verze
Velmi impozantní snímek na základě skutečné   události zvýrazňující nelehké žití   vojáků s odepřeným sexuálním životem.   Chlapci procházeli těžkými bojišti ve   Vietnamské džungli a viděli jen beznaděj a   smrt. Jsou to však ale stále jen obyčejní   lidé, kterým sex prostě chybí a když jim je v   době volna po misi odepřen vlivem zákazu   vycházek a ještě v době před nadcházející   další misí, vyřeší svoji touhu prostě po   svém. Po citové stránce velmi působivé drama   mající velmi mnoho otázek. Jak hodnotit   vojáky, kteří jsou něčeho takového schopni?   Kdo nebyl na vojně, nemá šanci něco takového   pochopit. Krutost války změní každého. Soucit   či lítost chtít od člověka vidějícího   každý den někoho umírat? Thuy Thu Le   ztvárnila onu dívku tak věrohodně, že   rozhodně za tento výkon měla dostat cenu.   Charakter každého z vojáků ztvárnili herci   taktéž velice dobře. Snímek bohužel upadá do   zapomnění a je to chyba. Něco takového se   může stát kdykoliv a kdekoliv a je potřeba na   to upozorňovat. Jedná o ohavný čin a armáda   by se k tomu měla postavit čelem, aby se   takovéto věci neděli.
Reklama
rimmerova-motorka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.3.2016
Syrova skutecnost
Nedelejme si iluze, tyhle veci se ve valce proste   deji. Komedialni herec M. J. Fox ukazuje, ze mu   jdou i dramata. Muzu rict, ze sam netusim, zda   bych dokazal jit "proti proudu" a   pokusil se zustat clovekem. Zbytek cety, vcetne   serzanta, se choval jako zvirata. Velice silny   snimek.
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.6.2013
Konflikt v Namu zas trošku jinou optikou. Konec   80. let a začátek 90.let přinesl několik   silných snímků-netřeba vypisovat a tento se   zabývá tím zda je možné si dovolit ve   válečném konfliktu cokoliv vůči civilistům,   zde mladé dívce. Dobří herci, silné téma,   kamera. Působivé a smutné....
enejčel
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.6.2013
Není co vytknout. Skvělý herecký výkon Foxe i   Penna. Film nádherně ukazuje, jací Američané   byli hajzlové, je jen hrůza, že se to opravdu   stalo a že tyhle svinstva se tam děly. Krutý,   ale výborně natočený snímek.
PORTER
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.1.2013
Po ČETĚ jedno z nejlepších válečných dramat   z Vietnamu.Výborné napětí,akce a skvělé   obsazení.Válečný film jak má být není co   vytknout.
Reklama
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.8.2012
Tohle je naprostá špička válečných filmů z   Vietnamu a nezamrazí a nešokuje snad jen   psychopatického šílence. Scéná s vietnamskou   dívkou na mostě to je vážně síla. Já se   hodně zamýšlel nad tím co bych v té šílené   situaci dělal a musím přiznat, že nevím -   natolik výborně je to natočené. Hluboký   pohled na zdroje lidského šílenství a   utrpení.
decepticon
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.8.2012
Fox, Morricone, Palma - podarena kombinacia =   skvely film

/7.8.12/ cz dab - prvy VHS -   Bonton, divize Bontonfilms 1992
zvuk biedny   zasumeny, hlasy mohli vybrat aj lepsie ale aj tak   celkom podareny. [fs]
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih109360minih10936024 hodin do půlnoci (1985) 
24 Hours to Midnight n
minih54140minih54140Milovaný Joshua (2007) 
Joshua n
minih146046minih146046Prokletá vesnice (2010) [TV film] 
Hepzibah - Sie holt dich im Schlaf n
minih100164minih100164Rise and Fall of a White Collar Hooligan (2012) [DVD] 
Rise and Fall of a White Collar Hooligan n
minih11078minih11078Labyrint srdce (1961) 
n
minih41711minih41711Uprostřed babího léta ve stepi zahoukal vlak (1972) [TV inscenace] 
Uprostřed babího léta ve stepi zahoukal vlak n
minih35386minih35386Utržený ze řetězu (2005) 
Danny the Dog n
minih35879minih35879Hřbitov pro cizince (1991) [TV inscenace] 
Hřbitov pro cizince n
minih132172minih132172Nahý mezi vlky (2015) [TV film] 
Nackt unter Wölfen n
minih170285minih170285Mrazivý lov (2019) 
Daughter of the Wolf n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Oběti války (1989)Oběti války (1989)Oběti války (1989)Oběti války (1989)
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Black and Blue

Black and Blue
Black and Blue

Maggie Linderman

Linderman Maggie

Výkupné (Ransom!)

Výkupné
Ransom!

Mamba show

Mamba show
Mamba show

Mike Colter

Colter Mike

Reid Scott

Scott Reid

Stavba s pamětí

Stavba s pamětí

Ene bene

Ene bene

Naposled navštívené:
Black and Blue

Black and Blue
Black and Blue

Maggie Linderman

Linderman Maggie

Výkupné (Ransom!)

Výkupné
Ransom!

Mamba show

Mamba show
Mamba show

Mike Colter

Colter Mike

Reid Scott

Scott Reid

Stavba s pamětí

Stavba s pamětí

Ene bene

Ene bene