Zari
ohodnotit

Obvyklí podezřelí

The Usual Suspects

Žánr:
Rok:
1995
Délka:
106 minut
Premiéra v ČR:
20.6.1996
„Všichni lžou... Ale jen jeden z nich je mimořádně nebezpečný. Nová historka z podsvětí, oceněná dvěma Oscary“
Popis / Obsah / Info k filmu Obvyklí podezřelí
Roger „Verbal“ Kint, muž, který přežil událost, na jejímž konci je sedmadvacet mrtvých, sedí na policejní stanici a vykládá příběh, jenž k masakru vedl… Neonoirový mysteriózní thriller Obvyklí podezřelí není třeba dlouze představovat. Precizně vystavěné vyprávění, temná atmosféra a špičkové herecké výkony jsou ingrediencemi filmu, který je skoro povinné užít si znovu na plátně. „Byla to pro mě dobrá příležitost, získat roli, jejíž postavu jsem mohl učinit výjimečnou,“ říká Benicio del Toro o svém ztvárnění postavy Freda Fenstera, jež se do paměti diváků nesmazatelně zapsala specifickým, téměř nesrozumitelným přízvukem.

Anna Kořínek MFF Karlovy Vary 2022


Popis / Obsah / Info k filmu Obvyklí podezřelí
Podvodníček je jedním ze dvou přeživších masakru v losangeleském přístavu. Pomocí rozsáhlých retrospektiv líčí vyšetřovateli spletitou změť událostí, které jej i s jeho kumpánem přivedly na pašeráckou loď.

Po únosu kamionu v New Yorku je pět zločinců zatčeno a podrobeno výslechu. Protože nikdo z nich není vinen, plánují se policii pomstít. Operace probíhá hladce, ale pak se ukazuje, že za vším stojí mistr legendárního zločinu Keyser Söze. Je zřejmé, že každý z nich Sözeho v určitém ohledu poškodil. V rámci odvety pak následkem výbuchu na lodi zemře 27 mužů. Nyní však vyvstává zásadní otázka – kdo je vlastně Keyser Söze?

HBO Europe


Popis / Obsah / Info k filmu Obvyklí podezřelí
Kriminální thriller Obvyklí podezřelí patří mezi ty žánrové snímky, které vynikají rafinovanou dramatickou konstrukcí a překvapivým rozuzlením. Scenárista Christopher McQuarrie a režisér Bryan Singer vytvořili napínavý příběh, založený (poněkud ve stylu Quentina Tarantina) na vyprávění: svědka masakru na pašerácké lodi, podvodníčka Verbala, vyslýchají na policii a on postupně pod nátlakem umanutého policisty Kujana odhaluje činnost pětičlenného gangu, do něhož patřil. Rozsáhlé retrospektivy (Verbalova výpověď) jsou přerušovány epizodami ze současného pátrání policie; ale místo toho, aby se případ vyjasnil, se stále víc zamotává. Ukazuje se, že za masakrem v přístavu stojí tajemný zločinec Keyzer Soze, jehož totožnost je neznámá, ale jehož samotné jméno budí v podsvětí hrůzu. Verze, podle níž byl Keyzerem jeden ze členů gangu, zkušený Keaton, a podle níž smrt na lodi jen fingoval, je pravděpodobná - ale nepravdivá. Keyzer Soze, ztělesněné zlo, se skrývá pod docela nevinnou maskou, a spravedlnost ho ani tentokrát nedokáže dostihnout...

- Složitě komponované vyprávění je pro diváka zábavnou a zajímavou šarádou; ta je však až zbytečně okázalá a svou spletitostí má jen odvést pozornost od konečného řešení. Jak se totiž v nečekaném závěru ukazuje, celé Verbalovo vyprávění, jež divák automaticky považuje za realitu, je jen rafinovaný výmysl... Ironická úvaha o spletitosti světa a o bezmocné spravedlnosti je tedy zároveň i trochu samoúčelnou vypravěčskou hrou s falešnými kartami; je však natolik inteligentní a zajímavá, že si určitě vymůže diváckou pozornost. Snímek mimo to vyniká výborným hereckým obsazením a získal několik cen.

-ap-, Filmový přehled 1996/5


Popis / Obsah / Info k filmu Obvyklí podezřelí
Série násilných událostí vrcholí záhadnou explozí lodi v jižní Kalifornii, kterou přežijí pouze dva cestující. Jedním z nich je Roger, mrzák, jehož profesí je vyprávění příběhů. Je vlastně jediným zdrojem informací pro amerického agenta Davida Kujana, který je již léta na stopě bývalého policisty. Roger ale tvrdí, že ho viděl zemřít v plamenech a pouští se do vyprávění smyšleného příběhu. Otázkou pouze zůstává, zda a do jaké míry je příběh vymyšlen.
Film oceněn dvěma Oscary: Kevin Spacey za vedlejší roli a Christopher McQuarrie za původní scénář.


Popis / Obsah / Info k filmu Obvyklí podezřelí
Stalo se to jedné noci v kalifornském přístavu San Pedro, kde byla zmasakrována posádka argentinské pašerácké lodi. Stop pro policii zůstalo proklatě málo: loď vyletěla do povětří a z dvaceti sedmi mužů tu přežili jen dva: kulhavý pouliční zlodějíček Virgil a jeden z členů posádky umírající v nemocnici na popáleniny a blouznící v maďarštině. Začalo to ovšem mnohem dřív - newyorská policie je možná zkorumpovaná, ale není hloupá, a tak už nějakou dobu prověřovala skupinku podezřelých, těch mužů zločinu, kteří jsou vždycky první na ráně, byli to prohnaný elegán Keaton, horkokrevný McManus, drzý Hockney, nevyzpytatelný Fenster a bezvýznamný Virgil. Policie je podrobila důkladnému výslechu, ale s každou novou informací se pátrání jen zkomplikovalo. Podezřelé spojuje série zločinů v New Yorku, ale kde jsou ukradené smaragdy ? A nefingoval ve skutečnosti rafinovaný Keaton svou smrt ? Není právě on tím tajemným mužem s přezdívkou Kaiser, již pronášejí šeptem i ti nejotrlejší zločinci a jemuž "obvyklí podezřelí" museli sloužit ? Někteří říkají, že Kaiser je sám Ďábel ...
Co je lež a co pravda - a jakou cenu bude muset kriminalista Dave Cujan za všechno zaplatit.

Chytře spletitá "historka z podsvětí" je mistrně odhalována prostřednictvím vyprávění postav a skrývá šokující pointu. Tu se sice nesluší prozrazovat, tajemstvím však není, že Kevin Spacey za roli Verbala v této pozoruhodné krimi získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli a druhého Oscara si odnesl scenárista snímku Christopher McQuarrie.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
 Magic Camera Company

Magic Camera Company

Zvuk metalu (Sound of Metal)

Zvuk metalu
Sound of Metal

Carlos Padrón

Padrón Carlos

Annie Stewart

Stewart Annie

Olga Lord

Lord Olga

Laurie Ann Gibson

Gibson Laurie Ann

Hernan Converti

Converti Hernan

Naposled navštívené:
 Magic Camera Company

Magic Camera Company

Zvuk metalu (Sound of Metal)

Zvuk metalu
Sound of Metal

Carlos Padrón

Padrón Carlos

Annie Stewart

Stewart Annie

Olga Lord

Lord Olga

Laurie Ann Gibson

Gibson Laurie Ann

Hernan Converti

Converti Hernan