Zari
ohodnotit

Odplata

Payback

Žánr:
Rok:
1999
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
27.5.1999
„Porter chce jen svoje peníze, které mu vzali, když se ho bývalý parťák pokusil zabít - nic víc, ale také nic míň.“
Popis / Obsah / Info k filmu Odplata
POZOR SPOILER

Na lůžku leží muž s dvěma kulkami v zádech. Říká si Porter. Ten po vyléčení dělá drobné krádeže a obstará si zbraň. Navštíví svou bývalou manželku Lynn, která je nyní „lehčí zboží“ a narkomanka.

Vzpomíná, jak s kamarádem Val Resnickem a Lynn otočili čínské mafii pár peněz. Jenže při jejich dělení dochází ke komplikacím. Lynn Portera střelí dvakrát do zad. Uvěřila totiž Resnickovi pohádku o tom, že ji Porter podváděl.

Porter načapá dealera drog, co chodí i k Lynn, a trochu s ním promluví. Vytáhne z něj jméno Stegman. Lynn posléze umírá. Stegmana si Porter najde. Ovšem jsou s ním dva poldové. O tomto setkání je Resnick policajty informován. Pak zajde Porter za další známou, Rossie, a ta mu prozradí, kde nyní skupina, tedy už ne syndikát, sídlí. On navštíví přímo Resnicka, který mu pod hrozbou pistolí peníze slíbí. Jenže pak to běží říct svému šéfovi, panu Carterovi. Ten se rozhodne mu pomoci. A tak je Porter místo peněz lapen lidmi ze skupiny a na poslední chvíli zachráněn těmi dvěma policajty, co byli už u Stegmana. Ti Portera skřípnou a ukáže se, že jsou oba na prodej. Rossii si najde Resnick. Postřelí jí psa, a kdo ví, co by dělal dále, kdyby sem nevrazil Porter. Ten Resnicka trošku prostřílí, vyrazí z něho jméno jeho šéfa, a následně jej odpráskne. A pak spolu s Rossie utíkají. Porter skupině vyhodí do vzduchu auto s pár lidmi a navštíví přímo Cartera. Ten zavolá ještě výše, dalšímu nejvyššímu, Bronsonovi, který si může dovolit cokoli. Ten nechce spolupracovat, a tak Porter Cartera oddělá. Pak potřebuje dalšího muže ve vedení, a to nějakého Justina Fairfaxe. Nejprve se však musí zbavit poldů, což udělá velmi rafinovaně. Unáší Bronsonova syna a navštěvuje Fairfaxe. Bronson pod tlakem slibuje spolupráci. Jenže pak je Porter přepaden a končí připoután k židli. Zde je krutě týrán Fairfaxovými lidmi, ale přijíždí i samotný Bronson. Porterova muka pokračují a zdá se, že nikdy neskončí. Jedině smrtí.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Odplata
Gangster Porter společně se svou ženou a sadistickým parťákem Valem Resnickem přepadnou a okradou čínské mafiány převážející sto čtyřicet tisíc dolarů. Při rozdělování kořisti Val parťáka podrazí, potřebuje i jeho podíl, aby se mohl stát členem zločineckého syndikátu. Namluví jeho žárlivé manželce, že jí je Porter nevěrný a zatímco žena manžela dvakrát střelí do zad, sebere peníze. Muž však přežije, a když se zotaví, jde si pro svou část peněz. Vydá se do bytu své manželky, narkomanky Lynn. Přestože jí sebere drogy, žena si píchne dávku z ukrytých zásob. Ráno ji Porter najde mrtvou. Z dealera, který ženě přinesl novou dávku, vytluče informace, odkud drogy přichází. Dostane se na stopu kšeftaře Stegmana, v jeho herně sice narazí na dvojici zkorumpovaných detektivů Learyho a Hickse, přesto se mu však podaří zjistit, že Resnick pracuje pro zločinecký syndikát. Najde svou bývalou milenku Rosii, která pro syndikát také pracuje. Od ní získá adresu hotelu, který je jedním ze sídel organizace a v jednom z pokojů překvapí Resnicka s prostitutkou Pearl a dohodne se s ním na vrácení peněz. Resnick ho ale opět podrazí a pošle na něj čínskou mafii. Muž však vyvázne a utrpěná zranění si ošetří u Rosie. Když odejde, vtrhne dovnitř Resnick. Porter se však vrátí a Resnicka zabije. Pronikne do hotelu ke Carterovi, který patří k vedení. Chce zpět svých sedmdesát tisíc. Donutí Cartera zavolat šéfovi celého syndikátu Bronsonovi, ale ten se mu vysměje. Porter bez okolků Cartera zabije a jde za dalším z bosů Fairfaxem. Je odhodlán zabít i jeho, pokud nedostane své peníze.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Odplata
Když dva zloději, Porter (Mel Gibson) a Resnick (Gregg Henry), ukradli ty prachy, bylo to super. Ale potom přišel čas se rozdělit a tehdy udělal Resnick hned tři chyby najednou. Vzal Porterovi peníze, vzal Porterovi jeho ženu a zkusil vzít Porterovi život. To poslední se mu ale nepovedlo. Když se Porter vrací, je sice zbídačený, ale drsnější a neústupnější než kdy dřív. Chce své peníze zpět a je mu jedno, jak je získá...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Odplata
Americký akční thriller Odplata je adaptací románu Richarda Starka (pseudonym Donalda E. Westlakea) The Hunter. Stejnou látku zpracovali před časem John Boorman ve svém významném drsném gangsterském dramatu Point Blank (1967, Bez okolků) s Lee Marvinem a režisér John Flynn v nepovedeném snímku The Outfit (1973, Syndikát) s Robertem Duvallem. Novou verzi natočil režisér Brian Helgeland v produkční společnosti Mela Gibsona, který si zahrál hlavní roli. - Gangster Porter se sadistickým parťákem Valem Resnickem a s manželkou Lynn okradou čínské mafiány o sto čtyřicet tisíc dolarů. Val však parťáka připraví o jeho podíl v komplotu s Lynn, která pak na manžela vystřelí. Porter přežije a po svém uzdravení se vrací, aby získal svůj podíl zpět a aby se pomstil. Musí se však vypořádat nejen s Resnickem, ale i se zkorumpovanými detektivy, s čínskou mafií a především se zločinezkým syndikátem, jehož členem se Resnick díky nabytým penězům stal. - Tvůrci pojali adaptaci ve stylu černého filmu, který ozvláštnili poněkud morbidním, avšak působivým humorem chandlerovského střihu. Komediální efekt vzniká ponejvíce z nepoměru mezi částkou, o níž jde (sedmdesát tisíc dolarů), a buldočí námahou, kterou protagonista na její získání vynaloží. Mel Gibson s přehledem získává divácké sympatie na stranu svého hrdiny, který v posedlosti po odplatě tvrdě odstraňuje každého, kdo mu stojí v cestě. - Várazné oživení snímku představuje vedlejší postava gangsterského bosse v podání Jamese Coburna, jenž ovšem není uveden v titulcích.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Ignis Brunensis 2008

04:25 - 04:50

6 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Cesty víry (2005) [TV cyklus]

04:25 - 04:50

6 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Třasořitka (2022) [TV epizoda]

04:05 - 05:05

26 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - Mafiánovi (2013)

02:35 - 04:45

116 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Andy Serkis

Serkis Andy

Má je pomsta

Má je pomsta

Mara Wilson

Wilson Mara

Dana Hanyšová

Hanyšová Dana

Stříbrná paruka

Stříbrná paruka
Stříbrná paruka

Potoky a říčky

Potoky a říčky

Harry Connick

Connick Harry

Ron Eldard

Eldard Ron

Vejce pro maršála

Vejce pro maršála
Vejce pro maršála

Pierre Dux

Dux Pierre

Naposled navštívené:
Andy Serkis

Serkis Andy

Má je pomsta

Má je pomsta

Mara Wilson

Wilson Mara

Dana Hanyšová

Hanyšová Dana

Stříbrná paruka

Stříbrná paruka
Stříbrná paruka

Potoky a říčky

Potoky a říčky

Harry Connick

Connick Harry

Ron Eldard

Eldard Ron

Vejce pro maršála

Vejce pro maršála
Vejce pro maršála

Pierre Dux

Dux Pierre