Cerven
ohodnotit

Odpor

Defiance

Další název:
Odboj: Bielski partizáni
Rok:
2008
Délka:
137 minut
Premiéra v ČR:
16.4.2009
„Každý den svobody znamená vítězství.“
Popis / Obsah / Info k filmu Odpor
Je rok 1941 a židia z východnej Európy sú hromadne vyvražďovaní .Traja bratia Tuvia , Zus a Asael Bielski unikajú istej smrti a útočisko nájdu v hlbokých lesoch , ktoré odmalička dobre poznajú .Tam vytvoria provizórnu dedinu a začnú nelútostný boj proti nacistom .
Smrť milovaných chcú pomstiť záchranou tisíciv ďalších .
Film bol natočený podľa rovnomennej knihy sociológa Nechamu Teca .Zwick , ktorý si na spoluprácu prizval väčšinu štábu z filmu Krvavý diamant .Počas natáčania scény konzultoval s členmi rodiny Bielskych , najmä s deťmi Tuvia a Zusa , pre ktorých sa film stal spôsobom , ako odovzdať dedičstvo svojich rodičov ďalším generáciam .


Autor: pataamat

Popis / Obsah / Info k filmu Odpor
Definace je příběh z druhé světové války, který natočil americký režisér Edward Zwick. Polsko je okupováno nacisty a tak hned na začátku filmu utečou z Polska tři židovští bratři (včele s Danielem Craigem). Utečou do Běloruských lesů kde se střetávají se členy ruského odboje, k nimž se postupem připojí. Společně zakládají tajnou vesnici která by je mohla ochránit před jistou smrtí. Zda-li to bude stačit ukáže až čas...


Autor: Justik66

Popis / Obsah / Info k filmu Odpor
Tři bratři Bielicki se zapsali do dějin II. světové války jako úžasní hrdinové. Rváči a rebelové utekli do běloruských lesů, když jejich rodina, spolu s dalšími 4000 Židy, byla v roce 1941 zavražděna. V lesích postupně vytvořili partyzánskou skupinu složenou téměř výhradně ze Židů a městečko s nemocnicí, mlýnem, pekárnou, lázněmi, divadlem a synagogou - „Jeruzalém v lesích“. Skupina bojovala s Němci a také se odvážila do vracet se do ghett, založených Němci, a osvobozovat nejvíce ohrožené židovské vězně. Když v roce 1944 vyšli tito hrdinové z lesů, bylo jich více než 1200...

Zdroj: IKO Cable


Popis / Obsah / Info k filmu Odpor
Bělorusko - rok 1941. Bratři Tuvia, Zus a Asael Bielski jsou známí jako rváči a rebelové s odporem k autoritám. Žijí v době narůstajícího antisemitizmu na rodinné farmě v Bělorusku, které je v té době součástí Sovětského svazu. Když do oblasti vtrhne postupující německá armáda, začínají masové deportace a popravy Židů. Bratři byli místní policií označeni za vyvolávače nepokojů, a tak po zavraždění svých rodičů utečou do lesů, které od malička dobře znají. Z počáteční touhy po pomstě se postupně vyvine partyzánský odboj. Z počáteční lítosti nad zuboženými lidmi, kterým náhodou pomohli, se zrodí myšlenka vytvoření bezpečného útočiště pro pronásledované Židy. Tu prosazuje nejstarší z bratrů Tuvia, zatímco mladší Zus vidí budoucnost v boji. Rozkol mezi bratry vyvrcholí, když se Zus a s ním část bojovníků přidají k ruské armádě. Tuvia se dál snaží vytvořit lidské podmínky pro uprchlíky a velet vzniklému táboru. Díky bratrům Bielským přežilo válku 1200 Židů.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Odpor
Film režiséra Edwarda Zwicka (KRVAVÝ DIAMANT, GLORY) vznikl podle neobyčejného skutečného příběhu o rodině, cti, odplatě a spáse ve 2. světové válce. Píše se rok 1941 a Židé po celé Evropě jsou vražděni po tisících. Tři bratři se pokouší uniknout jisté smrti skrz hluboké lesy, které znají od dětství. Právě tady začíná jejich zoufalá bitva s nacisty. Daniel Craig, Liev Schreiber a Jamie Bell představují bratry, kteří svádí primitivní zápas o přežití, jenž se mění v něco mnohem důležitějšího – možnost pomstít smrt svých blízkých tím, že zachrání životy tisíců jiných.
Distributor DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Odpor
Tvůrci amerického válečného filmu Odpor v čele s režisérem Edwardem Zwickem chtěli upozornit na přehlížený fakt, že za druhé světové války i Židé aktivně bojovali proti nacistům. Zpracovali málo známý příběh Oddílu Bielských, který přežíval v běloruských lesích. Naživu tak díky třem sourozencům Bielským (čtvrtý byl dítětem) zůstalo do konce války dvanáct set lidí. Snímek sice vychází ze skutečných událostí, pojednává je však bohužel v ryze hollywoodském stylu (byť se natáčelo v Litvě). Z velmi kontroverzních postav se tak stali hrdinové; jejich negativní stránky jsou jen nenápadně naznačeny (např. věčně popíjejí samohonku). Idealizovaný je i spor mezi přirozeným vůdcem oddílu Tuvjou Bielským, který usiluje jen o záchranu a přežití co nejvíce uprchlíků, a jeho horkokrevným bratrem Zušem, toužícím aktivně bojovat s nenáviděným nepřítelem. Film zachycuje první rok života v lesích v období 1941-42. Líčí počátky oddílu, budování táborů, vztahy se sovětskými partyzány i střety s Němci. To vše v duchu moderní akční podívané s četnými pyrotechnickými efekty, v níž ovšem nescházejí ani milostné vztahy tří bratrů s patřičně odhodlanými ženami. Oddíl ovšem fakticky s Němci příliš nebojoval, což je jen jedna z mnoha historických nepřesností (zcela fiktivní jsou mj. letecký bombový útok nebo symbolická cesta močály). – O filmu se rozpoutala velká diskuse v Polsku: jednalo se o polské Židy a původně o polské území, jež ještě před nacisty okupoval Sovětský svaz. Oprávněné námitky byly ovšem někdy vedeny z antisemitských pozic. Střízliví historikové poukazují na to, že Bielští, označovaní někdy za bandity, jednali tak, jak v té době jednalo mnoho dalších partyzánských uskupení. – Úvod filmu tvoří otřesné dokumentární záběry z vyhlazování židovského obyvatelstva.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2009/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

34 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Vltava, naše řeka

19:30 - 19:40

4 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

4 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

39 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Obžaloba z vraždy

Obžaloba z vraždy

Soud pana Havleny

Soud pana Havleny
Soud pana Havleny

Naposled navštívené:
Obžaloba z vraždy

Obžaloba z vraždy

Soud pana Havleny

Soud pana Havleny
Soud pana Havleny