Cerven
ohodnotit

Odysseus

Ulysses

Země:
Rok:
1967
Délka:
110 minut

Obsah filmu Odysseus

 
16. června 1904. Židovský inzertní akvizitér Leopold Bloom během čtyřiadvaceti hodin bloudění irským Dublinem prožívá malichernost lidské existence i její mytický rozměr. Pohyb jeho mysli i jeho fyzické přesuny „mimo minulost i budoucnost" kopírují a parodicky variují známý homérovský epos, přičemž vyprávění se štěpí do tří částí: Télemachem - synem hledajícím otce zbloudilého v labyrintu ulic, slov a vztahů - je básník Štěpán Dedalus, zatímco málo věrnou Pénelopou se Leopoldu-Odysseovi stává jeho manželka Molly. Pro vědecky neosobní, manýristický eklekticísmus románu Jamese Joyce, jenž poprvé vyšel v roce 1922, nachází Strick odpovídající...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.5.2015
Knihu jsem nečetl, takže hodnotím jen film.   První půlku jsem moc nechápal, o co jde, a   čekal, co se z toho vyvrbí. Když jsem si pak   přečetl, o čem by to mělo být, začínal jsem   mít jasno a přistoupil na svérázný způsob   natočení. Poslední třetina filmu - úžasný   filmový monolog Molly (Barbara Jefford) - mě ale   dostala do kolen a díky ní musím říct, že   film stál za to.
orlro
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.1.2012
Zfilmovat Odyssea? Že to nejde? Jde to. Když se   člověk smíří s tím, že zdaleka nepostihne   všechny aspekty Joycova veledíla, ale POCHOPÍ   jej a navodí atmosféru, může se to dokononce   povést. Ovšem film si zřejmě užije jen   málokterý divák, který se neprokousal knihou.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama