Cerven
ohodnotit

Oidipus král

Edipo Re

Další název:
Král Oidipus
Žánr:
Země:
Rok:
1967
Délka:
119 minut

Obsah filmu Oidipus král

 
Na realizaci filmu podle Sofoklových tragédií Král Oidipus a Oidipus na Kolónu pomýšlel Pasolini již v době, kdy natáčel snímek Acattone. Pojetí díla se mu však vyhranilo teprve při psaní scénáře k filmu Teoréma, rozvádějícího některé motivy z Oidipa krále. Sám Pasolini říká: „Témata božství a krvesmilstva, která jsou v jádru Teorémy, vdechla nový život Oidipovi, ten se vnutil mé fantazii a já jej natočil dříve než Teorému.“ - Podle Jana Bernarda Pasolini ve svém velmi osobním filmu Oidipus král „sloučil mýtus z okruhu thébských pověstí v Sofoklově zpracování s prvky psychoanalyticky pojaté autobiografie. V souladu s Freudovou teorií o...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Rene1
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.4.2007
Příběh muže, jenž se rozhodně vzepřít   svému osudu, a tím se mu vydá naproti. Silný a   sirový film odehrávající se ve vyprahlé   horké nepohledné poštní krajině(točilo se v   Maroku), která jako by symbolizovala peklo a   osamocenost vnitřní krajiny duše hlavního   hrdiny. Oidipus v Pasoliniho pojetí není   nepraktický zhýčkaný intelektuál, ale silný,   tvrdý a odvážný bojovník, který nemá strach   z nikoho a z ničeho, kromě sebe samého. Film   doslova exploduje silnými emocemi. Rozporný je   výkon hlavního představitele, jímž byl   neškolený herec a Pasoliniho přítel Franco   Citti, domnívám se, že i když tento muž nebyl   bez talentu, tak neobyčejně náročné roli jako   byl Oidipus v oné době plně nedorostl. Prolog   odkazuje na zašifrovanou autobiografičnost   filmu.
KRAJTA.POLIVKOVA
Hodnocení:
Přidáno: 17.4.2007
Tento film jsem shlédla na doporučený svých   blízkých, a musím říci, že z něho mám   stále ještě dosti smíšené pocity. Většina   už dnes odvykla filmům takového kalibru, jehož   režisér Pier Paolo Pasolini jest storpocentní   zárukou. Není to vůbec moderní film, akční a   plný všech možných efektů na které jsme dnes   v době počítačové techniky zvyklí, je to   film pro hrstku diváků, kteří očekávají   cosi hlubšího, emotivnějšího, hlubšího a   hlavně něco vycházejícího z dávných mýtů   , na něco,čehož příběh se prolíná v   několika liniích do současnoti . Film na mne   zapůsobil velice sugestivně, ponurá krajina   pouště ve , suchých skal, tyčících se nad   Korintem i Thébami, kde se hlavní děj   odehrává ve mě vyvolával spíše pocit   podivného smutku a napětí, kostýmy jsou   zvoleny tak, že člověku na chvíli připadá,   že kameraman nalezl stroj času a nafilmoval   autentické záběry z období , do kterého je   posazen děj , ta autentičnost a opravdovost   téměř člověku bere dech. Tento film se v   žádném případě nedá sledovat jen tak na   půl očka při vaření, nebo jiné činnosti,   kdy si jen tak něco pustíte, aby nebylo ticho,   musíte se na něj soustředit a přemýšlet a   vnoříte - li se opravdu do tohoto   "šíleného" příběhu v němž ač se   hlavní hrdina snaží utéci před svým osudem   jak chce, a stejně je jeho snaha marná, ač se   snaží udělat cokoli aby se věštby nevyplnily,   ač zkouší pravdu považovat za lež v naivních   myšlenkách že pak to už pravda nebude, stejně   se nakonec stane vše tak , jak bylo   předpovězeno, a žádný člověk svému osudu   neujde, tak je tomu dnes, tak tomu bude navždy a   tak tomu bylo i v případě Oidipa. Tento film   není opravdu pro každého, jen pro tu hrstku   lidí, kteří nad věcmi přemýšlí, hledají   souvislosti, spojitosti , vnitřní náboj a něco   hlubšího než jsou dnešní akční hrdinové.   Pokud se rozhodnete tento film shlédnout,   doufám, že nebudete zklamáni a že se také   zařadíte k té hrstce , která nenechá zahálet   svůj mozek a začne o věcech přemýšlet,   vidět je z mnoha úhlů pohledu, zkrátka hledat   smysl..


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Oidipus král (1967)
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Larry David

David Larry

Kevin Townsley

Townsley Kevin

Bumerang

Bumerang

Jana Nikerleová

Nikerleová Jana

Exploziv

Exploziv
Exploziv

Ouija

Ouija
Ouija

Ona (Her)

Ona
Her

David Kaldor

Kaldor David

Petr Pouchlý

Pouchlý Petr

Rob Neukirch

Neukirch Rob

Naposled navštívené:
Larry David

David Larry

Kevin Townsley

Townsley Kevin

Bumerang

Bumerang

Jana Nikerleová

Nikerleová Jana

Exploziv

Exploziv
Exploziv

Ouija

Ouija
Ouija

Ona (Her)

Ona
Her

David Kaldor

Kaldor David

Petr Pouchlý

Pouchlý Petr

Rob Neukirch

Neukirch Rob