Cerven
ohodnotit

Olověná vesta

Full Metal Jacket

Žánr:
Rok:
1987
Délka:
112 minut
„Kubrickova brilantní sága o vietnamské válce a zdrcujícím procesu, který mění mladé muže na cvičené zabijáky.“
Popis / Obsah / Info k filmu Olověná vesta
V roce 1967, během války ve Vietnamu, nastupuje skupina nových rekrutů na výcvik k námořní pěchotě. Čeká je zde vojenský dril, ale hlavně tvrdý a nesmlouvavý seržant Hartman, který vojáky despoticky drezíruje a šikanuje. Mezi rekruty jsou vojíni Vtipálek, Kovboj a také neohrabaný a tlustý Leonard. Hartman ho neustále ponižuje, za jeho neúspěchy začne dokonce trestat celou rotu. Ne každý je schopen takový dril přežít a zachovat si zdravé myšlení. Leonard se uzavírá do sebe, přestává komunikovat s okolím, nakonec zastřelí Hartmana a pušku obrátí i proti sobě. Vtipálek, po čase seržant, se stane válečným zpravodajem. Dorazí k bojové jednotce, které velí jeho kamarád z výcviku Kovboj. Jednotka je cílem vietnamského odstřelovače, vojáci jeden po druhém umírají, mezi nimi i Kovboj. Vtipálek nakonec nachází střelce, kterého jeho kolega z novin, válečný fotograf, postřelí. Je to mladinká Vietnamka...

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Olověná vesta
Full Metal Jacket je veľmi silný a pôsobivý film. Pod Kubrickovou réžiou podáva Mattew Modine jeden z najlepších výkonov svojej kariéry ako mladý námorný pešiak, z ktorého sa postupne stane tvrdý, skúsený a nadšený mariňák vďaka tvrdému výcvikovému inštruktorovi Lee Ermeymu.

Ermey má jediný cieľ: zmeniť svojich zelených nováčikov v neľútostných a odhodlaných vojakov. Dominuje v prvej polovici filmu, ale zomrie paradoxne rukou slabého, neschopného nováčika, u ktorého pretiekol pohár a on sa stal pomäteným zabijákom. Silná je scéna, kedy D´Onofrio zošalie zabije Ermeyho a ohrozuje pištoľou Modinea, ktorý sa ho snaží upokojiť a odviesť jeho pozornosť.

Scény výcviku z prvej časti filmu sú modelom praktickej, milistaristickej filmovej práce a potom nastane časť dve, kedy Modine používa svoje tvrdo získané a poctivé zažité vojenské techniky v napätiach a hrôzach vojenských bojov. Modineova premena v bojových podmienkach je vyjadrená pôsobivo. Prejavuje niektoré zaujímavé postoje, keď napríklad prechádza najtvrdšími bojmi s nápisom „Rodený zabiják“ na helme a zároveň s mierovým odznakom na veste.

Udalosti popísané v druhej časti filmu nepochybne ilustrujú účinky dlhodobých bojov, stupňujúce sa opovrhovanie k civilným obyvateľom ako aj k vietnamským ženám.Sila Modineova výkonu spočíva v jeho charakteru, ktorý sa vo filme prejavuje. Na začiatku je to naivný a len napoly hotový chlapec s tými najlepšími úmyslami, ale na konci filmu je z neho tvrdý, realistický chlapík, ktorý je posadnutý jedinou vecou, a to prežiť.

Všetko to, čo sa udialo počas bojov, sa podpísalo na každom jednom vojakovi. Po návrate domov nie sú schopný žiť normálnym životom, sú zmenení ako aj po duševnej tak i po psychickej stránke a mnohým to zabráni začleniť sa do normálnej mierovej spoločnosti.


Autor: pataamat

Popis / Obsah / Info k filmu Olověná vesta
Skupina nováčků, umístěná v kasárnách, se setkává se svým velitelem seržantem Hartmanem. Křik, kletby, nadávky se od tohoto okamžiku stanou jedinou rovinou dorozumívání mezi vojáky a jejich nadřízeným. Pyle, mohutný, poněkud přihlouplý chlapík, se za skupinou výrazně opožďuje a tím na sebe přitahuje Hartmanovu neskrývanou nevraživost. Ostrý vojenský výcvik Pyleho viditelně poznamenává a začíná ztrácet psychickou rovnováhu. Vojín Joker, který má v den přísahy službu, slyší nějaké zvuky, přicházející z koupelny. Najde tady Pyleho, zcela vyvedeného z míry, který ignoruje Hartmanův rozkaz složení zbraně a jediným výstřelem zabije nenáviděného instruktora a hned poté se střelí do úst. Po odjezdu z Vietnamu pracuje Joker jako válečný reportér.

Dostane za úkol spolu s Raftermanem zúčastnit se bojové akce a podat o ní zprávu. Reportéři se vydávají na cestu s oddílem na průzkum, během něhož velitel zahyne. Náhodně se dostanou do palby ostřelovače. V ní zahynou další tři vojáci. Zbytek skupiny se rozhodne pro odvetný útok a nakonec se jim podaří zajmout ostřelovače. Ukáže se, že je to vietnamská dívka. Raněnou dobije Joker. Mezi ruinami spáleného města pochoduje vojenský oddíl. Vojáci zpívají písničku z Disneyho filmu o Myšáku Mikim a při pochodu se ztrácejí ve tmě.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Olověná vesta
Snímek Stanleyho Kubricka Olověná vesta (1987) patří k nejvýznamnějším filmovým dílům z vietnamské války. Ve své době film nezaznamenal větší divácký úspěch (na čemž měla svůj podíl mimořádná popularita Čety), s odstupem času však vynikají jeho umělecké kvality.

Příběh, vyprávěný inteligentním vojákem s přezdívkou Vtipálek, je rozdělen na dva stejně dlouhé segmenty: první z nich líčí mimořádně surový a ponižující výcvik nováčků, jimž neomezeně vládne sadistický instruktor, seržant Hartman. Pod jeho vedením se z mladých mužů stávají nemyslící a všehoschopní zabijáci, bažící po krvi nepřátel. Ne každý je však schopen takový dril snést. Druhá část se odehrává ve Vietnamu, kde Vtipálek projde od klidného života v týlu až do bojové akce. Po celou dobu potkává vojáky, poznamenané stejným vymytím mozků a schopné vraždit jen pro zábavu. On sám se posléze stává jedním z nich, neboť se musí rozhodnout mezi dvěma špatnými možnostmi.

Stanley Kubrick natočil snímek s důrazem na přesvědčivé realistické vyznění (byť se vietnamské exteriéry natáčely v kulisách v Anglii!). Zároveň však tvůrce skutečnost nenápadně a účinně stylizuje: jedním z nejpůsobivějších postupů v první části je použití sexuálních motivů jako paralely k vojenskému drilu (např. při povinně odříkaném vyznání lásky k pušce, která nováčkům „nahrazuje“ milenku). U Kubricka tradiční je též pozorný výběr hudby, jež je vlastně komentářem k dění (např. stupidní pochodová píseň o Mickey Mouseovi). Věhlasný autor tak vytvořil dílo, které sice je výpovědí o válečném běsnění, avšak daleko více je samostatným, neideologickým artefaktem, pojednávajícím obecněji o krajních polohách lidské povahy; hrdinové vyprávění nejsou jako u Olivera Stonea poznamenáni konkrétní, nespravedlivě vedenou válkou, nýbrž samotnou vojenskou mašinerií. Do války tak odcházejí již těžce poznamenaní.

Herec a bývalý mariňák Lee Ermey se s postavou uřvaného seržanta Hartmana dokonale ztotožnil a podal vskutku neopakovatelný výkon.

Český distribuční název filmu je nepřesný: Full Metal Jacket je název pro střelivo s celokovovým pláštěm. Podobně problematicky jsou přeloženy některé přezdívky (Eightball - Koulař).

Autorkou původní hudby je pod pseudonymem Kubrickova dcera Vivian.


ZDROJ: Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Kalendárium (1993) [TV cyklus]

01:45 - 02:20

25 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Za mřížemi: V nejdrsnějších vě...

01:45 - 02:35

25 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Můj přítel Monk (2002) [TV ser...

02:05 - 02:45

5 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

01:20 - 02:15

50 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Unáhlené rozhodnutí (Snap Decision)

Unáhlené rozhodnutí
Snap Decision

Owen Davis

Davis Owen

Maria Beck

Beck Maria

Born to Be Loved

Born to Be Loved
Born to Be Loved

Rváč (Gutter King)

Rváč
Gutter King

Dobrák Ben (Gentle Ben)

Dobrák Ben
Gentle Ben

Naposled navštívené:
Unáhlené rozhodnutí (Snap Decision)

Unáhlené rozhodnutí
Snap Decision

Owen Davis

Davis Owen

Maria Beck

Beck Maria

Born to Be Loved

Born to Be Loved
Born to Be Loved

Rváč (Gutter King)

Rváč
Gutter King

Dobrák Ben (Gentle Ben)

Dobrák Ben
Gentle Ben