Rijen
ohodnotit

Organ

Další název:
The Organ
Žánr:
Rok:
1964
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
22.1.1965
Popis / Obsah / Info k filmu Organ
Ceny: MFF Locarno 1965: Zvláštní cena poroty

Filmem Slnko v sieti (1962) začíná plodná spolupráce Štefana Uhra, Alfonze Bednára a Stanislava Szomolányiho. Jejich druhým společným filmem byl Organ, jehož hlavní postavou je polský vojenský sběh, který si přivlastnil identitu mrtvého mnicha Felixe a přichází do kláštera, aby zvěstoval, co se stalo se skutečným mnichem. Mniši mu poskytnou azyl, mj. i proto, že „nový" bratr Felix byl obdařen výjimečným talentem. Jeho hra na varhany vyvolává úžas a mniši ho posílají do města, kde má hrát v kostele. Mnich Felix hraje a hudba mu pomáhá zapomenout na zlo za zdmi kostela, vytlačuje čas světský a do uvolněného prostoru místo něj vpouští čas sakrální. Jeho hra fascinuje Nelu, zbožnou dceru regenschoriho Bachňáka, která se pokorně oddává hudbě, aby nemusela myslet na nadcházející sňatek s místním funkcionářem. Regenschori ví, že se jeho dcera vdává za muže, kterého jí vybral, a dobře ví, že ho nikdy nebude milovat. Ví i to, že mezi ním a Nelou stojí mnich Felix, který ho svou virtuózní hrou na varhany nechtě zbavil jeho společenského postavení. Nenávidí mnicha a jeho nenávist způsobí Felixův útěk a Nelinu smrt. Hudba, která tolik zušlechťovala lidského ducha, tak paradoxně vyvolala nenávist, závist a způsobila smrt.
Příběh, který Organ vypráví, je příběhem dvou mladých lidí a jeho smysl se konstituuje protiklady genialita-průměrnost, sakrální-světské a dobro-zlo. V kompozici filmu sehrává vedle výborných hereckých výkonů herců i neherců mimořádně důležitou roli i hudba. Její autor, mimochodem vynikající varhanní virtuos Ján Zimmer, použil ve filmové hudbě motivy z děl J. S. Bacha s tím, že hudba významově koresponduje s výjevy z fascinujících fresek gotických kostelů v Levoči, Bardějově a Jindřichově Hradci. Synergie mezi obrazem, slovem a hudbou zplodila dílo, které se právem řadí k tomu nejlepšímu v dějinách slovenské kinematografie.

Peter Michalovič, 36.LFŠ 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Organ
Dramatický príbeh z obdobia vojnovej Slovenskej republiky. Vo františkánskom kláštore jedného malého slovenského mesta sa pred fašistami ukryje mladý poľský vojnový zbeh, nadaný organista. Pre svoje nadanie sa dostáva do konliktu s miestnym regenschorim, obmedzeným vo svojich ľudských aj duchovných
hodnotách. Stretnutie talentu a krásy s ľudskou malosťou vyústi do závisti a zloby, ktoré vyštvú Felixa z dočasného duchovného úkrytu späť do vojnového existenčného ohrozenia.
Organ je po Slnku v sieti druhým spoločným ilmom trojice režisér Štefan Uher, scenárista Alfonz Bednár a kameraman Stanislav Szomolányi.
Príbeh z obdobia druhej svetovej vojny o ukrývaní poľského vojnového zbeha – organistu využili tvorcovia na metaforický obraz o vzťahu systému a jednotlivca, duchovnej krásy a svetskej moci. Uher v ňom dospel k čistému ilmovému tvaru, syntetizujúcemu hru hercov s obrazom a hudbou, ktorá sa stala rovnocenným výrazovým a významovým prostriedkom filmu.
Film získal na Medzinárodnom filmovom festivale v Locarne v roku 1965
Osobitnú cenu poroty.
18 AFF 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Organ
Drama odehrávající se za druhé světové války v tzv, slovenském štátě. Evokuje toto období politické zaslepenosti a náboženské bigotnosti, stojící v přímých službách německého fačismu. Hlavním hrdinou je mladý voják, který najde útočiště v klášteře. Zde krátký čas svou hrou na varhany šíří "krásu svatosti". Nakonec musí prchnout. Film si klade otázku po smyslu a funkci umění a zdůrazňuje jeho nezničitelnost.Autor/Zdroj: Bartošková Šárka/Československé filmyDramatický príbeh odohrávajúcí sa v obvobí vojnovej Slovenskej republiky. Do kláštora v malom slovenskom meste sa před fašistami ukryje mladý pol'ský vojak, nadaný organista. Dostáva sa do konfliktu s netalentovaným miestnym regenschorim, ktorý sa cíti Felixovým nadaním ohrozený. Jeho závisť a zloba vyštve nadaného Felixa z bezpečného úkrytu.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmovAutor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmovKdyž se do kláštera v malém slovenském městě uchýlí polský zběh převlečený za mnicha, nikdo netuší, že v něm místní chrám získal vynikajícího varhaníka, milovníka Bachovy hudby. Jeho virtuozita okouzlí starostovu dceru. To bychom se ovšem nesměli nacházet uprostřed druhé světové války a Nela by se neměla vdávat za okresního tajemníka Hlinkový lidové strany.Autor/Zdroj: /Febiofest


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Lišáci, Myšáci a Šibeničák (19...

14:35 - 15:50

53 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Legenda (1985)

15:15 - 16:45

13 minut již uběhlo
77 minut zbývá do konce

NOVA - Záložní plán (2010)

15:00 - 17:15

28 minut již uběhlo
107 minut zbývá do konce

Prima - Obecná škola (1991)

14:50 - 17:05

38 minut již uběhlo
97 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Abby Gennet

Gennet Abby

Aleš Jenis

Jenis Aleš

Donšajni

Donšajni
Donšajni

Anna Klamo

Klamo Anna

Akim Isker

Isker Akim

Honolulu

Honolulu
Honolulu

Ivan Žáček

Žáček Ivan

Večery bez M.M.

Večery bez M.M.

Henry

Henry
Henry

Mou Sen

Sen Mou

Naposled navštívené:
Abby Gennet

Gennet Abby

Aleš Jenis

Jenis Aleš

Donšajni

Donšajni
Donšajni

Anna Klamo

Klamo Anna

Akim Isker

Isker Akim

Honolulu

Honolulu
Honolulu

Ivan Žáček

Žáček Ivan

Večery bez M.M.

Večery bez M.M.

Henry

Henry
Henry

Mou Sen

Sen Mou