Cerven
ohodnotit

Paleta lásky

Rok:
1976
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
12/1976
„O láskách, utrpení a uměleckém zápasu českého malíře Josefa Mánesa“

Obsah filmu Paleta lásky

 
Životopisný snímek podle románové předlohy Františka Kožíka se soustřeďuje na dvě období života Josefa Mánesa. Zachycuje dobu jeho studií a období, kdy pracoval na výzdobě staroměstského orloje. Ukazuje malíře, hájícího českou koncepci orloje, člověka, který měl blízko k české krajině a českým lidem.
Josef Mánes, budoucí velikán české malby, se jako student dostane do konfliktu s ředitelem Akademie výtvarného umění Christianem Rubenem. Vyloučení ze školy ho však netrápí. Věří svým schopnostem a navíc je zamilovaný do služebné Fanynky, která s ním čeká dítě. Když je v Praze rekonstruován Staroměstský orloj, Mánes velmi stojí o práci na...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.4.2020
Docela zdařilý životopisný film o velkém   českém umělci Josefu Mánesovi. Na naše   poměry dost bohatá výprava a brilantní výkon   Petra Kostky v hlavní roli jsou asi největšími   devizami. Jinak je film konzervativně pojatý a   dost se tak podobá životopisným filmům 50.let   jako jsou "Mikoláš Aleš" "Z   mého života" "Posel úsvitu" nebo   "Tajemství krve" což asi zejména   mladší ročníky diváků příliš nenadchne.   Pro konzervativce (ke kterým nejspíš patřím)   bude mít ale nejspíš svůj půvab protože je   to technicky vzato dobře odvedená filmařská   práce.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.3.2015
Velmi zkrácený životopis o malíři Josefu   Mánesovi, jehož dílo je celosvětově velmi   známé. Učebnicový rozklad jeho nelehkého   života jak v soukromém tak i na tom uměleckém,   je pro film utvořen v epizodách, což u   obsáhlého románu není nijak překvapením.   Josef Mach pojal snímek velmi velkoryse a vskutku   tradičně. Schématicky použil styl hojně   používající v 50. letech, takže jsme svědky   hlavně nepochopení jeho díla a jeho   pranýřování. Ve snímku si zahrála plejáda   známých herců, kteří své postavě dodali   ohromné charizma. Dali do toho všechno a tak tu   nic nevypadá pranic jednoduše či odfláknutě.   Poetika je místy znatelná a svým způsobem   neodolatelná. Pocta malíři se tedy vcelku   povedla. Škoda jen, že je televizemi velmi   opomíjen. Alespoň by vešlo do podvědomí,   kdože vlastně stojí za výzdobou   staroměstského orloje. Málo lidí to ví, což   je pro Čechy ostuda.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Paleta lásky (1976)Paleta lásky (1976)Paleta lásky (1976)Paleta lásky (1976)
Reklama