Rijen
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Pan Selichar se osvobodil
Inscenace tří literárních miniatur Karla Poláčka. Poutavé a zábavné vyprávění ze života obyčejných obyvatel prvorepublikové Prahy. V hlavních rolích jednotlivých příběhů se skvělými Č. Řandou (Selichar), V. Menšíkem (Ignác) a M. Růžkem (Singer).


Autor: klasifikátor

Popis / Obsah / Info k filmu Pan Selichar se osvobodil
Tři anekdotické povídky Karla Poláčka z období první republiky.

1) Pan Selichar se osvobodil: Před krámem pana Selichara rozpráví obchodník s panem Toucem. Když jde kolem nerudný profesor matematiky z gymnázia, pan Touc uctivě zdraví a klaní se. Selinger nereaguje, jeho syn totiž již odmaturoval. Přesto se svěří panu Toucovi, co všechno zažil při návštěvách školy za hrůzy, když chodil orodovat za svého syna. Pan Touc má ženu v jiném stavu a poprosí obchodníka, aby v jeho přítomnosti profesora zdravil, co když jeho potomek bude navštěvovat také gymnázium. Když pan Selinger odmítne, odchází Touc ke konkurenci přes ulici.

2) Ignác v přírodě: Ignácova manželka dostane při obědě nápad, aby si v neděli vyjeli do přírody. Podpoří ji sestra Ignáce Luci. Muž odporuje, chce jít na fotbal a pak na pivo. Přesto v neděli skončí s rodinkou v lese. Ignác se neskutečně nudí, dokud nepotká pana Janotu. Pánové se dají do řeči a vyjde najevo, že v hospodě U přívozu zahlédl Janota pana Holmana. Za chvíli už muži mastí karty a na řadě jsou ženy, aby se nudily.

3) Nedorozumění: Obchodník s lékařskými nástroji pan Singer si chce stěžovat v redakci novin na povídku z nedělní přílohy. Hledá redaktora Blížence, jeho žena se totiž v povídce poznala. Redaktor mu oponuje, povídka byla přeložena z francouzštiny a autorem je známý spisovatel. Vše marno, pan Singer si stojí na svém, i jeho tchyně v nelichotivém popisu svou dceru poznala. Blíženec s dalším kolegou se mu snaží vysvětlit, že nic z povídky neodpovídá jeho podobě ani podobě ctěné paní. Singer se rozhodne list zažalovat.


Autor: curil

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Komisařka Florence (2015) [TV ...

00:50 - 02:30

48 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

ČT2 - Hamás: Organizace, která chce ...

01:05 - 02:05

33 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

01:30 - 02:30

8 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Prima - Sběratel polibků (1997)

23:30 - 01:50

128 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama