Cerven
ohodnotit

Parade [TV film]

Le Parade

Rok:
1973
Délka:
84 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Parade
Přestože byl snímek Parade od počátku koncipován pro regulérní distribuci v kinech, rozhodl se Jacques Tati pro natáčení na video, jako by očekával přechod k digitálnímu formátu. Jen díky financím švédské televize se mu podařilo vytvořit toto představení, v němž vystupuje jako pan Loyal. Možná částečně předpokládal, že jde o jeho poslední celovečerní film, takže se v něm vrací ke svým začátkům v hudebních kabaretech. Máme možnost vidět pantomimická čísla, jimiž okouzloval přátele v mládí. Většina z nich je inspirována jeho životní vášní - sportem. Celé vystoupení je koncipováno jako cirkusové představení, přestože se v něm dostáváme také do zákulisí, ale oba světy se natolik prolínají, že je od sebe lze jen obtížně odlišit. Tati se uchyluje k dokumentárním postupům, aby cirkusová atmosféra byla dokonalá. Co bylo ale ve své době naprosto unikátní, to je začlenění diváků do představení. Vše je vedeno snahou, aby zanikla hranice mezi jevištěm a hledištěm. Výstupy jsou prokládány také skeči z předsálí. Tati tvrdil, že dialogy v jeho filmech nemají význam, že není důležité jim rozumět a v případě Parade je jeho přání dovedeno k dokonalosti.
Kromě filmu Můj strýček dialogy skutečně nemají v žádném jiném Tatiho filmu přímý vztah k ději. Scénám lze porozumět i bez nich. Občas dodávají informace o jednotlivých postavách a zároveň vytvářejí bezprostřední atmosféru. Sice jde velmi často o banální nebo z kontextu vytržené věty, ale jsou důležité pro atmosféru filmu. U Tatiho nenalezneme dialogy v tradičním pojetí. Často jde pouze o scény hádek, kde se postavy překřikují. Mnohem důležitější je obsahová bezvýznamnost, podpořená i jazykovým mísením francouzštiny s angličtinou (Playtime, My Uncle), angličtiny se španělštinou (Prázdniny Pana Hulota) nebo francouzštiny s holandštinou (Pan Hulot jede na výstavu).
Jacques Tati ve svém posledním filmu odchází beze slov, a když na konci představení zhasnou světla, lze celý výjev vnímat velmi symbolicky.

David Čeněk, 36.LFŠ 2010


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:52

31 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Sousedé

19:20 - 19:50

11 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

1 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

36 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Kurush Deboo

Deboo Kurush

Yeh Ballet

Yeh Ballet
Yeh Ballet

Naposled navštívené:
Kurush Deboo

Deboo Kurush

Yeh Ballet

Yeh Ballet
Yeh Ballet