Cerven
ohodnotit

Party Monster

Rok:
2003
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
27.5.2004
„Tak trochu jiná Horečka sobotní noci. Macaulay Culkin se vrací jako cynická star šílené taneční scény počátku 90. let.“
Popis / Obsah / Info k filmu Party Monster
Michael Alig přichází do New Yorku jako naivní, ale velmi zvědavý chlapec. Seznámení s extravagantním vrstevníkem Jamesem St. Jamesem mu v městě mrakodrapů otevře nové obzory: píše se totiž začátek 90. let, Andy Warhol teprve nedávno zemřel a mezi mládeží v klubech frčí drogy a disco. Michael se rychle učí a v cynismu a výstřednosti brzy překoná svého nového přítele. Jediným světem, který kamarády zajímá a do kterého investují všechnu svou divokou, nápaditou energii, je svět klubů a bujných párty, při jejichž organizaci mohou ti nejodvážnější uplatnit své nejdivočejší nápady a cynické fantazie. Michael je brzy obklopen okruhem věrných obdivovatelů včetně mladistvého drogového dealera Angela Menendeze. Stává se hvězdou nočního klubu Club Kid, který vede zkušený, chladnokrevně otcovský matador showbyznysu Peter Gatien. Na pódiu při bezproblémově dunící hudbě může Michael v těch nejbizarnějších kostýmech zapomínat, že je ve skutečnosti jen jedním ze ztracených chlapců, kteří rozpouštějí svou osamělost a nejistotu v nekonečném toku všech dostupných umělých dráždidel. Co čeká na konci zdánlivě nekonečné divoké párty na ty, kteří vydrželi tančit až do rána? Abstinenční křeče, osamělost, nekonečné zoufalství… a vražda.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Party Monster
Dokumentaristé Fenton Bailey a Randy Barbato měli kdysi skupinu Pop Tarts (Popové děvky) a svoji vášeň pro popovou kulturu neskrývají. V hraném debutu Party Monster vycházejí z vlastního stejnojmenného dokumentu z roku 1998, kde ovšem vystupovaly skutečné osoby. Podle autorů má však hraný film větší možnost vytvořit věrohodnější charaktery, než bývají ty opravdové. – Snímek, natočený podle autobiografické knihy Jamese St. Jamese, vypráví příběh o autorově přátelství i rivalitě s Michaelem Aligem, který přišel v osmdesátých letech ze Středozápadu dobýt velkoměsto a kterého zasvětil do tajů nočního života v New Yorku. Michael toužil pořádat lepší, nápaditější a originálnější večírky než slavný Andy Warhol, a když tento umělec v roce 1987 zemřel, udělal Michael kariéru; spoluvytvořil excentrickou módu tzv. Club Kids, kteří se scházeli v bizarních oblečeních na bizarních večírcích, a vydával dokonce časopis. Po rychlém vzestupu následovala cesta do pekel: Michael se dal na drogy a nakonec skončil jako vrah ve vězení. - Snímek se zaměřuje na ambivalentní vztah mezi oběma sebestřednými protagonisty, zachycuje extravagantní oblečení, účesy, masky a líčení a klubovou scénu s všudypřítomnými drogami i veřejně přiznanou homosexualitu či bisexualitu. Zároveň odhaluje prázdnotu a beznaděj, jež se za bezduchým ambiciózním pozlátkem skrývala. – Atmosférou a prostředím připomíná snímky Klub 54 (1998, FP 2/99), Sametová extáze (1998, FP 5/99) či 200 cigaret (1999, FP 1/2000). - Jako předfilm je v některých kinech uváděn středometrážní snímek Maj kompjutr (FP 6/2004).
-kat-, Filmový přehled 2004/6


Popis / Obsah / Info k filmu Party Monster
Michael Alig přichází do New Yorku jako naivní, ale velmi zvědavý chlapec. Seznámení s extravagantním vrstevníkem Jamesem St. Jamesem mu ve městě mrakodrapů otevře nové obzory: píše se totiž začátek 90. let, Andy Warhol zemřel teprve nedávno, v klubech frčí drogy a disco. Michael se rychle učí a v cynismu a výstřednosti brzy překoná i svého nového přítele. Jediným světem, který kamarády zajímá a do kterého investují veškerou svou nápaditou energii, je svět klubů a bujných párty, při jejichž organizaci mohou ti nejodvážnější uplatnit své nejdivočejší nápady a cynické fantazie. Michael je brzy obklopen okruhem věrných obdivovatelů včetně mladistvého drogového dealera Angela Menendeze. Stává se hvězdou nočního klubu Club Kid, který vede zkušený, chladnokrevně otcovský matador showbyznysu Peter Gatien. Na pódiu při bezproblémově dunící hudbě může Michael v těch nejbizarnějších kostýmech zapomínat, že je ve skutečnosti jen jedním ze ztracených chlapců, kteří rozpouštějí svou osamělost a nejistotu v nekonečném toku všech dostupných umělých dráždidel. Co čeká na konci zdánlivě nekonečné divé párty na ty, kteří vydrželi tančit až do rána? Abstinenční křeče, osamělost, nekonečné zoufalství… a vražda.
Podle autobiografické knihy Jamese St. Jamese vyprávějí zkušení dokumentaristé Fenton Bailey a Randy Barbato formálně pozoruhodným para-dokumentárním způsobem skutečný příběh o temných, paranoidních stránkách pomíjivě třpytivého světa klubové scény na Manhattanu počátkem 90. let. Macaulay Culkin se v něm vrací na plátna kin po devíti letech nečinnosti (naposled si zahrál v rodinné komedii Sám doma a bohatý - 1994). Nyní, ve svých třiadvaceti letech, tento talentovaný mladý herec slaví comeback a dokazuje, že úspěch, který získal jako dětská hvězda, nemohl být náhodný (vánoční komedie Sám doma a její pokračování mimochodem bodovaly na plátnech amerických kin právě v letech, kdy se odehrává příběh filmu Party Monster).
Na letošním festivalu Sundance získali oba režiséři nominaci na Velkou cenu poroty.
Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Party Monster
Michael Alig přichází do New Yorku jako naivní, ale velmi zvědavý chlapec. Seznámení s extravagantním vrstevníkem Jamesem St. Jamesem mu v městě mrakodrapů otevře nové obzory. Jediným světem, který kamarády zajímá a do kterého investují všechnu svou divokou, nápaditou energii, je svět klubů a bujných party, při jejichž organizaci mohou uplatnit své nejdivočejší nápady a cynické fantazie. Michael se stává hvězdou nočního klubu Club Kid, který vede zkušený, chladnokrevně otcovský matador showbyznysu Peter Gatien. Na pódiu při bezproblémově dunící hudbě může Michael v těch nejbizarnějších kostýmech zapomínat, že je ve skutečnosti jen jedním ze ztracených chlapců, kteří rozpouštějí svou osamělost a nejistotu v nekonečném toku všech dostupných umělých dráždidel. Co čeká na konci zdánlivě nekonečné party na ty, kteří vydrželi tančit až do rána?
Febiofest 2004


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Mušličky (Shelldon)

Mušličky
Shelldon

Juraj Raýman

Raýman Juraj

Howard Paar

Paar Howard

Kupé

Kupé
Kupé

Naposled navštívené:
Mušličky (Shelldon)

Mušličky
Shelldon

Juraj Raýman

Raýman Juraj

Howard Paar

Paar Howard

Kupé

Kupé
Kupé