Pasáček z doliny (1983)

Pasáček z doliny
68.1 %
 
 

Další název: The Little Herdsman from the Valley

    Žánr: drama / adaptace
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.3.1984        
    Délka: 80 min.
POZOR SPOILER

Malý pasáček pase v horách krávy. Je dva roky po válce, pro tento kraj však ještě definitivně neskončila. Malý pasáček je sám, přebývá u dědy, protože maminka Kateřina je na práci u sedláka Potockého. Večer pasáček poslouchá řeči, že se na Polaně něco stalo. Banderovci se prý snaží probít přes toto území do Rakouska. Pasáček přináší matce peníz, který dostal od turistů. Hned sem přichází sedlák a řve, že pasáček špatně pase, že kráva málo dojí. Matka se přidává na jeho stranu a řve na chlapce také. Ten kráčí domů a v lese něco vidí. Byli to dva banderovci, kteří si nyní lebedí u starosty, ten jim bude pomáhat i se svou fanatickou manželkou. Staříček neustále krmí malého bajkami o skřítkovi a jeho písaři, který zkouší lidi, a když uspějí, jsou bohatí. Je jasné, že synek by skřítka chtěl potkat, a jednou se tak stane. I toho písaře má s sebou. A jak jej to staříček učil, nabídne jim hošík jídlo. Skřítek a písař jsou totiž ti banderovci, co byli u starosty. Ti mu poradí, aby si dával pozor na tele, a odejdou. On tele odežene a pod ním je nášlapná mina. Jenže pasáček se domnívá, že je to poklad, který mu dal skřítek, jako odměnu za jídlo, a tak minu vydoluje ven. V poklidu ji donese na statek. Naštěstí se nikomu nic nestane. Pak do vesničky přicházejí vojáci. Pasáček jim vypráví o banderovcích, ale po svém, takže mu nikdo moc nevěří. A pak se jich objeví celá tlupa a ukradnou mu tele. Pasáček jej brání tak, že jej odvlečou se zkrvavenou hlavou. Stádo se vrací domů bez něj.  Autor: Pitryx

režie:
František Vláčil
 
 
hraje:
Vlastimil Drbal (pasáček), Josef Kemr (děda), Libuše Geprtová (maminka), Jiří Schmitzer (Králík), Ilja Prachař (starosta), Stanislava Strobachová (starostová), Jiří Němeček (Potocký), Zdeněk Dušek (Bradatý), Jiří Štěpnička (Blondýn), Vlastimil Zavřel (Lojzek), Bronislav Poloczek (hajný), Zdeňka Sajfertová (Mařa), Václav Sloup (hospodský), Radka Fidlerová (hospodská), Rudolf Pellar (lékař), Karel Hlušička (velitel SNB), Ferdinand Krůta (Chaba), Ladislav Křiváček (Korbini-Čpaj), Alexej Pyško (zarostlý voják), Ludmila Slancová (turistka), Miroslav Středa (voják-řidič), Karel Knechtl (voják), Eva Kudláčková (Katka)
 
 
námět:
Ladislav Fuks (kniha)
 
 
scénář:
Jiří Fried, Jiří Křižan (spolupráce na dialozích)
 
 
kamera:
František Uldrich
 
 
hudba:
Milan Dvořák
 
 
výprava-architekt:
Jaromír Švarc
 
 
kostýmy:
Alena Zoubková, Miroslav Hájek
 
 
střih:
Miroslav Hájek
 
 
zvuk:
František Fabián
 
 
vedoucí produkce:
Jaroslav Solnička
 
 
mluví:
Mirko Musil (hlas strážmistra), Inka Šecová (hlas hospodské), Ondřej Havelka (hlas banderovce Blondýna), Bohumila Dolejšová (hlas turistky)
 
 
II. kamera:
Jiří Ondráček, Vladimír Murat
 
 
masky:
Jana Hoffmannová
 
 
dramaturgie:
Oldřich Železný
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Milan Štěch, Ludmila Venclíková
 
 
asistent režie:
Antonín Kopřiva, Tomáš Urban
 
 
pomocná režie:
Martin Mahdal
 
 
fotograf:
Miloslav Mirvald
 
 
kaskadér:
Jaroslav Klenot
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.