Cerven
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Pekelní andělé
Pekelní andělé jsou snímek, který produkoval a režíroval miliardář Howard Hughes. Ve své době byl nejdražším filmem historie. Hughes chtěl bez ohledu na výši nákladů zachytit vzrušující souboje britských a německých bojových letadel a angažoval proto celkem 137 pilotů. Ve filmu také zazářila ve své první hlavní roli Jean Harlow. Snímek se odehrává za 1. světové války a soustředí se na přátelství tří kamarádů z Oxfordu: dvou bratrů, Monteho a Roye Rutledgeových (Ben Lyon a James Hall) a Němce Karla Armstedta (John Darrow). Ti tři jsou nuceni bojovat na opačných stranách a pere se v nich loajalita k rodné zemi s věrností vůči vlastnímu svědomí. Jean Harlow ztělesňuje ženu, která v tomto dobovém dobrodružství zasáhne do životů všech tří hlavních hrdinů.

ZDROJ: distributor DVD


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pekelní andělé
Film Pekelní Andelé zostáva klasikou medzi vojnovými filmami. Film je predovšetkým o dvoch bratoch, Royovi a Montem Rutledgeových, ktorý prejdú za 1. sv. vojny z Oxfordu k vojenskému letectvu. James Hall ako Roy je mužný mladík plný ideálov pevného charakteru, zodpovedný a skutočne oddaný svojim povinnostiam.

Ben Lyon ako Monte je playboy a klaun, ktorému po neustálých zlomyseľnostiach a darebáctvach na univerzite nepripadá vojenská služba vôbec príťažlivá a už vôbec nie na to, aby sa pre ňu hodil. Obidvaja bratia vedú spor o dievča zo spoločnosti, ktorá oboch bratov núti isť proti sebe, i keď dlhodobo u nej nezvíťazí v konečnom dôsledku ani jeden z bratov. Harlowová si v tomto filme bezcitne pohráva s mužmi, stále hľadá niekoho ďalšieho a vzrušenie, ktoré môže priniesť jedine on.

On je postava, s ktorou by si nemal zahrávať žiadny rozumný vojak. Ale film skôr opúšťa Harlowovu, jej salón a izbu a vrhá sa do leteckej bitky, v ktorej bratia bojujú proti hrozivo vyzerajúcim nemeckým vzducholoďiam a zostreľujú nepriateľské lietadlá. Pri sebe vražednom útoku sú zajatý a sú vystavený na dosť neprajúcu milosť nemeckého veliteľa Luciena Privalova.

Hall je nakoniec nútený zabiť Lyona, aby mu zabránil prezradiť dôležité strategické tajomstvá. Prival potom posiela Halla pred popravčiu čatu – nešťastného pre bratovraždu, ale s presvedčením, že spáchal ospravedlňujúcu vraždu, len aby zabránil prezradeniu informácii.

Taká je zápletka, ale z Pekelných Andelov tvorí trvalý zážitok predovšetkým výkony Hughese a jeho štábu.

Nádherné inscenované vzdušné boje, majstrovské líčenie náletov Nemcov na Londýn a lietadla v priamom súboji so strašnými vzducholoďami sa striedajú zábery z oxfordského života a plesovou scénou, ktorá bola natočená farebne.


Autor: pataamat

Popis / Obsah / Info k filmu Pekelní andělé
"Pekelní andělé" byl jeden z amerických válečných filmových příspěvků, který byl jakousi mezinárodní verzí válečného filmu. Krkolomnou vzdušnou akrobacií svých nejlepších aviatiků snažila se společnost United Artist vzbudit v divácích hrůzu z války minulé ale i té budoucí. Svým na svou dobu ohromujícím efektem americké filmové velkorysosti vyryla takřka magickým světlem kinematografie na celuloidový pásek krásné letecké boje ve vzdušné říši.

Režijním vrcholem tohoto filmu byla ukázka nerovného boje mezi letadlem a mohutnou vzducholodí, souboj, v němž nebylo vítěze ani poraženého. Hbitý ocelový pták prorazí silou svých 90 HP takřka nezničitelného obra a padne zároveň za oběť explozi a zhoubným plamenům nevídaného vzdušného požáru. Ale přes všechny tyto nesporné přednosti, ztrácel film "Pekelní andělé" na své hodnotě tím, že nebyla propojena krása obrazu s krásou hereckých projevů a krásou scénáře, a ani střih nebyl dokonalý, byl nejistý a spojitost mezi jednotlivými záběry jako by byla náhodná.

Herecká úroveň herců byla nepatrná: bylo vidět jen bezkrevné, neherecké tváře představitelů a slabých komparů filmového plátna - Lyona Darrowa a Jean Harlowové. Kdo skutečně byl ve filmu dobrý, tak to byl Erik von Stroheim, ale i jej tenkrát ovlivnily slabé výkony spoluhráčů, takže i on jaksi zanikal. Snaha zdůraznit rodinné a milenecké katastrofy, které způsobila chmurná atmosféra války, ztroskotala. Ale přes všechny nedostatky měl film "Pekelní andělé" u většiny tehdejších diváku (ale i mnohých dnešních) úspěch právě pro svou velkou přednost v efektní kameře a leteckých zajímavostech, tenkrát dvanáct roků po válce již historických, stejně jako dnes jen s přidáním pre...


Autor: Asmodej

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Kluci v akci

18:25 - 18:55

20 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Svět zvířat

18:30 - 19:25

15 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Proroctví (2009)

17:00 - 19:30

105 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Prima - Městečko na dlani (1942)

16:40 - 18:52

125 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Reklama