Cerven
ohodnotit

Piknik

Rok:
1967
Délka:
68 minut
Premiéra v ČR:
1.3.1968

Obsah filmu Piknik

 
Jediným filmařským režijním počinem dramatika, spisovatele a divadelníka Ladislava Smočka zůstává zfilmování jeho divadelní hry Piknik (1965). V roce 1967 se na něm podílel spolu se zkušeným filmovým režisérem Vladimírem Sísem. Nízkorozpočtová kuriozita se odehrává na tichomořském ostrově v roce 1945. Mezi pěticí amerických vojáků, kteří pátrají v neprostupné džungli po japonských protivnících, vzniká během noci tenze podněcovaná strachem z neviditelného nepřítele. Prohlubující se paranoia způsobí, že se muži po zmizení četaře začnou podezřívat navzájem… Ve snímku, natáčeném nejprve v dekoracích na slovenském Žitném ostrově a posléze i v...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Ladislav SmočekLadislav Smoček  
Vladimír SísVladimír Sís  
hraje:
Jiří HálekJiří Hálek.....vojín Slim Rozden [36]   
Milan SandhausMilan Sandhaus.....četař Grackmiller [40]   
Pavel LandovskýPavel Landovský.....kaprál Robert Burda [30]   
Josef SomrJosef Somr.....vojín Bill Tall [33]   
Miroslav MacháčekMiroslav Macháček.....vojín Edy Smile [45]   
scénář:
Ladislav SmočekLadislav Smoček  
Vladimír SísVladimír Sís  
námět:
Ladislav SmočekLadislav Smoček.....divadelní hra "Piknik" [34]   
hudba:
Jan KlusákJan Klusák  
kamera:
Stanislav MilotaStanislav Milota  
střih:
Miroslav HájekMiroslav Hájek  
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Ústřední půjčovna filmů
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Piknik >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

RwlBem
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 31.12.2021
V tomto uměleckém díle jsem měl tu čest   sledovat partičku psychicky nalomených   řepáků, hrajících si na vojáčky. Za celý   film nedošlo k jediné situaci, jež by stála za   pozornost. Nepadla jediná věta, která by stála   za zapamatování. Nestalo se nic, co by mě   zaujalo. Hodina plácání a chování hodného   mírně postarších mastňáků kteří se vydali   kousek za Prahu na onen piknik, prošpikovaná   občasnými výbuchy šílenství a korunovaná   "dramatickou" střelbou. Pro mě jeden   odstrašující výhonek filmového   intelektuálství, naprosto odtrženého od   reality.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.12.2021
V šedesátých letech, tedy v době tzv. nové   vlny, se filmoví tvůrci nebáli experimentovat s   jakýmkoliv žánrem a tak vznikly české   filmové skvosty, a že jich není málo, z   kterých je bohužel většina pozapomenuta. A   vznikaly by dál, jenže, jak známo, v roce 1968   v Sovětském svazu Brežněv vzteky bouchl   pěstí do stolu, poslal na nás tanky a utípl   všemu tipec. Do dneška se už na tuto filmovou   tvorbu nové vlny, hlavně v žánrové   rozmanitosti, nepodařilo navázat. Proto lze za   filmový skvost považovat i tento skromný   snímek, který, na svou dobu, odvážně   pojednává příběh amerických vojáků   průzkumného oddílu kdesi v tropické džungli   ve válce proti Japonsku. Na základě vlastní   divadelní hry si to za pomoci Vladimíra Síse   natočil Ladislav Smoček a do sedmdesáti minut   dokázal vtěsnat tolik žánrových motivů, že   se jeden až diví, jak to dokázal. Celé   dějství se odehrává na jednom místě, což   potvrzuje onu divadelní předlohu, a už od   samého počátku z toho září především   poetika. Psychologické rozhraní se postupně   buduje a houstne každou další minutou, až do   nevyhnutelného dramatického finále. Vzájemné   vztahy pořádně dostanou zabrat vlivem vzniklé   paranoie v absolutní tichu, ve které i nepatrný   šelest budí podezření. Vlivem nízkého   rozpočtu jsou scény válečné pojednány jen   zvuky výstřelů a výbuchu ve scenériích   krajiny oné džungle. Po umělecké stránce se   jedná o dílo impozantní a skutečně   jedinečné. Divadelní hra místo na prknech   divadla přímo v reálných kulisách divoké   přírody za obrazů bojů o přežití ve světě   hmyzu. Nic než umělecký kontrast s lidským   bojem o přežití ve válečném stavu. Hra pro   čtyři herce (pátý hru opustí brzy), kteří   plně ukázali svůj herecký um.   Nízkorozpočtový umělecký válečný snímek   jen pro filmové fajnšmekry.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Milan SandhausPiknik (1967)Jiří Hálek, Josef Somr, Miroslav MacháčekMiroslav Macháček
Reklama