Cerven
ohodnotit

Piko

Další název:
One Way Ticket; Cesta z pekla; Cestou z pekla
Rok:
2010
Délka:
80 minut
Premiéra v ČR:
11.11.2010
„Skutečný příběh drogy, která změnila svět.“
Popis / Obsah / Info k filmu Piko
Film natočený podle skutečnosti zpracovává osudy trojice mužů, jejichž život různým způsobem zásadně ovlivnila droga. Konkrétně pervitin, zvaný též perník či piko. Pervitin se v bývalém Československu nelegálně vyrábí od 70. let. K nejvýraznějším vynálezcům a „vařičům“ pervitinu u nás patří první z hrdinů filmu Pavel Gregor. Dvacet tři let byl na drogách. Pak při vaření pervitinu způsobil doma výbuch o síle dělostřeleckého granátu. Přežil jen zázrakem s trvalými následky na zdraví. Ale s fetováním skončil. Dnes pracuje jako terapeut v psychiatrické léčebně v Bohnicích. Druhý protagonista filmu – Zdeněk Zavázal, zvaný Fífa – léta působil v protidrogovém oddělení policie a dnes je barmanem. Třetí, známý rocker a frontman skupiny Vitacit Dan Horyna, propadl drogové závislosti jako mladík a je jedním z mála těch, kteří s pervitinem začínali, přežili a dokázali se závislostí skoncovat. Pomohl mu buddhismus. Také Dan Horyna stejně jako Pavel Gregor je dnes terapeutem. Dramatické zvraty v osudech této trojice reálných hrdinů inspirovaly posléze producenty a tvůrce filmu k nápadu zkombinovat dokumentární výpověď s hranými sekvencemi. V nich se zrcadlí strhující pád na samé dno a „cesta z pekla“ zpátky do života.

Autentický příběh lidí, které spojilo osudové prokletí drogy, vzniká ve společnosti First Film v koprodukci České televize a za přispění Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie.

V současné době pracuje Tomáš Řehořek s Lenkou Hojkovou na hrubém střihu, který má být dokončen do konce června. V letních měsících proběhne obrazová a zvuková postprodukce.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Piko
Pavel se v 70. letech dostal do malé komunity lidí, experimentující s omamnými látkami, které v tehdy totalitním Československu oficiálně neexistovaly. Později stál u zrodu krystalické formy pervitinu, který se tak stal českým patentem a který nepřímo připravil o život statisíce lidí po celém světě. Praha se stává Amsterdamem východu, Pavel jeho vůdčí osobou. Je tomu však rád? Osud Pavlovi nepřál po celý život, na jeho zdánlivém konci, v toxické psychóze, několikrát takřka přežil vlastní smrt. Dostal se do vězení, výbuch, který nakonec při výrobě jedné z dávek zavinil, mu způsobil těžká zranění a doživotní postižení. V současné době pracuje jako terapeut v Bohnicích, kde paradoxně léčí oběti jeho několik desítek let starého vynálezu.
oficiální text distributora


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Piko
Scenárista a režisér Tomáš Řehořek (nar. 1987) původně zamýšlel natočit dokument o trojici mužů, jejichž život ovlivnila droga. Po schůzkách s potenciálními protagonisty úmysl pozměnil a nakonec podle jeho slov vznikl hraný film s dokumentárními prvky a s názvem Piko (slangový výraz pro pervitin, který paradoxně ve filmu nezazní). - Pavel Gregor patřil ke konzumentům a hlavně k vynalézavým „vařičům“ pervitinu u nás, k těm, kteří objevili jeho krystalickou formu a tím pádem „ještě lepší“ způsob jeho užití. Frontman kapely Vitacit Dan Horyna patřil k narkomanům a zatím úspěšně bojoval s drogovou závislostí. Policista Fífa jako člen protidrogové centrály sledoval Pavla Gregora dvacet let. - Snímek s dokumentárním pozadím, s autentickými výpověďmi, archivními záběry a vzpomínkami skutečných lidí zachycuje čtyřicetileté období. - Hlavní dějovou linkou je osud Pavla Gregora. Dnešní šestapadesátník několikrát přežil vlastní smrt, má na svědomí úmrtí mnoha lidí a nyní pracuje s drogově závislými jako terapeut. – Dění ve filmu nepostupuje chronologicky. Na přeskáčku se střídají hrané pasáže, odehrávající se v nedávné či dávnější minulosti, rozhovory s hudebníkem Danem Horynou a depresivní Gregorovy vize. Ponurou atmosféru umocňují zdevastované exteriéry, vybydlené feťácké byty i leitmotiv pusté ponuré věznice, kde se Pavel (zřejmě v představách) ocitá, když je nejvíce na dně. Přes veškerou snahu některé scény (mj. ty, v nichž se objevuje policista Fífa) působí naivně, hodně podstatného zůstává nedotažené a povrchní, ale varovný podtext snímku je všudypřítomný. Dílo, na němž se mladý filmař podílel i jako kameraman a hudební dramaturg, je věnováno producentu Pavlu Melounkovi (1957–2010), který jeho vznik inicioval.
-kat-, Filmový přehled 2011/1


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Krásné živé památky

04:50 - 05:15

1 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Domov kunovce tečkovaného

04:50 - 04:59

1 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:50 - 04:59

1 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Big Man I. - Neobvyklá pojistk...

04:00 - 05:59

51 minut již uběhlo
68 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Stížnost (Skarga)

Stížnost
Skarga

Naposled navštívené:
Stížnost (Skarga)

Stížnost
Skarga