Rijen
ohodnotit

Pláňata [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1975
Délka:
66 minut
„Baladická hra z období německé okupace.“
Popis / Obsah / Info k filmu Pláňata
POZOR SPOILER

Válečnou zimní krajinou projíždí vlak. Kolem se motá muž, posléze někdo z vlaku vyskakuje a prchá do lesa. Muž, který se potuloval kolem, přichází domů. Trošičku popíjí „lavórovicu“ a nabízí i přišedším ženám. Je to Joža Drozd, který zde v horách žije odmalička a neměnil by ani za nic. Má dva syny a dceru Hanu. Syn Jan má ve městě obchod. Druhý syn je Michal. Ten také zrovna přichází domů. Oznamuje, že Milena nepřijde, protože má rodit. To je Janova manželka.

Večer je u Drozdů veselo, přišel Jan i Pavelka, což je Hanin nápadník. Starý už je opilý a chce po Janovi, aby šel dělat do hory nebo na pilu. Jinak nesmí přes práh.

Druhý den najdou Michal s otcem skoro zmrzlého člověka. Ihned jej berou s sebou a snaží se mu pomoci. Rozjedou záchrannou akci a vypadá to, že se jim povede toho muže zachránit.

Janovi se narodila dcerka a u Drozdů v chalupě je ukryt ten muž, který díky nim utekl z náruče smrti. Je to Rus, uprchl z transportu. Nacisté čmuchají a čmuchají, ale dočmuchat se nemůžou. Starý Drozd začíná chápat, že něco po omrzlinách musí pryč. Velí Michalovi, aby přinesl břitvu, pak jde a koupí nemocnému housle. Jednou přijde ke Drozdům dokonce kontrola s vyšším důstojníkem SS, ale starý stihl Rusa ukrýt a do postele šoupl Michala. Hana se setká s Janem a společně naplánují přesun uprchlíka do hor. Teprve nyní Hana matce přizná, že čeká s Pavelkou dítě.

Večer je Rus „vypakován“ a Haně je špatně. Druhý den ráno běží kolem dítě a volá na Drozda, že Jan byl zatčen a k nim jede gestapo…


Autor: Pitryx

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Klapzubova XI. (1938)

15:50 - 17:20

12 minut již uběhlo
78 minut zbývá do konce

ČT2 - Legenda (1985)

15:15 - 16:45

47 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

NOVA - Záložní plán (2010)

15:00 - 17:15

62 minut již uběhlo
73 minut zbývá do konce

Prima - Obecná škola (1991)

14:50 - 17:05

72 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
To Wong Foo,

To Wong Foo,

Hana Matisová

Matisová Hana

Naposled navštívené:
To Wong Foo,

To Wong Foo,

Hana Matisová

Matisová Hana