Cerven
ohodnotit

Po zániku Země

After Earth

Další název:
Po zániku Zeme
Rok:
2013
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
13.6.2013
„Otec a syn, vesmírní cestovatelé, jsou donuceni nouzově přistát na Zemi.“
Popis / Obsah / Info k filmu Po zániku Země
POZOR SPOILER!

Země je evakuována. Pod vedením rangerů jsou všichni na jiné planetě. Jenže tam nejsou sami. Cizáci vyšlechtili tvory zvané Ursové, kteří byli slepí, ale cítili lidský strach. Kdo se dokáže od strachu oprostit, je pro Ursy, zabijáky lidí, neviditelný. Tomuto jevu se říká ghoustování a první ghoust je hlavní velitel rangerů Cypher Raige.

Ten má syna Kitaie, co chce být také rangerem. Vychovává jej velmi přísně a jednou jej vezme s sebou, když letí na Ifitos. Jenže se setkají s meteory a červí dírou skočí k Zemi. Zde se loď poškodí natolik, že se rozpadne. Zachrání se Cypher se synem. Potřebují vyslat signál se žádostí o záchranu, ale druhý vysílač byl na zádi a ta je sto kilometrů daleko od utržené přídě, kde jsou oni. Starý má zlomenou nohu a mladý to sám nezvládne. Jenže bude muset, jinak jim hrozí smrt. Otec jej může sledovat a radit. V lodi ve které letěli, byla Ursa, ta se zde někde potuluje. Nuže, chlapec se vydává na cestu. Nejprve má konflikt s opicemi. Těm uteče do řeky. Pak skáče dolů a zde jej napadne pták, který si jej odnese do hnízda. Když mu nějaké šelmy hnízdo napadnou, Kitai brání jeho mladé. Pták mu potom pomoc oplatí, když se Kitai nestihne ukrýt před mrazem. Ten se pak dostává k zádi, ale je napaden ursou. Po tuhém boji, ve kterém použije ghoustování, ji porazí a vyšle signál k záchraně. Jen zda tato přijde včas.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Po zániku Země
‚Po zániku světa‘ je příjemně pozitivní podívaná, ale…

Následkem nouzového přistání se stanou teenager Kitai Raige (Jaden Smith) a jeho slavný otec Cypherem (Will Smith) trosečníky na Zemi, tisíc let po katastrofě, která lidstvo donutila ji opustit. Kromě záchrany vlastních životů zapracují i na vzájemném vztahu.

Letos nám tvůrci dopřávají poměrně velkou dávku sci-fi. Už proběhl „Oblivion“, za pár dní jistě okouzlí diváky nový „Star Trek: Do temnoty“ a po něm přijde na první pohled snímek, kterému M. Night Shyamalan (režie a spolupráce na scénáři) věřil. Ale zřejmě se nevyspal úplně dorůžova. Autorem námětu je sám Will Smith. Ten Shyamalanovi zavolal na jeho narozeniny a ten se mu při té příležitosti zmínil o tom, jak moc se mu líbil Jaden ve filmu Karate Kid. Will Smith se mu zmínil o tom, že momentálně pracují na dalším filmu, a velice záhy došlo k domluvě vzájemné spolupráce. „Night je mistrem v budování napětí a strachu,“ říká a vysvětluje. „Pokud bych měl zmínit jen jedinou věc, kterou Night dovedl k dokonalosti, je to jeho schopnost vyděsit vás jediným statickým záběrem.“ Shyamalan se svěřuje: „Fascinuje mě otázka toho, proč se lidé bojí neznámého. V počátcích lidstva to pro nás bylo velice důležité – strach nás dokázal ochránit. Pomáhal nám přežít. Pohrávat si s tím ve filmu je velká zábava, a v tomhle filmu sledujeme především otce, který svého syna učí, jak právě tohle překonat.“ Kromě toho, že film jasně ukazuje, že pro člověka existují důležitější emoce, než strach, také zdůrazňuje důležitost pouta mezi rodiči a dětmi, tedy konkrétně otcem a synem. Dva lidé, spojeni krví, jsou si na míle vzdáleni. A možná i proto zasáhne osud (perem tvůrců) a právě tito dva lidé nyní musí spoléhat jeden na druhého a vzájemně si uvěřit, aby dokázali přežít.

Film „Po zániku Země“ (After Earth) se odehrává více než tisíc let v budoucnosti – respektive tisíc let poté, co bylo lidstvo nuceno opustit svůj jediný dosavadní domov. „Země se prostě lidí chtěla zbavit,“ popisuje Jaden Smith, který představuje Kitaie Raige, mladíka, nuceného čelit nástrahám nehostinné krajiny poté, co jeho kosmická loď ztroskotá na zakázané planetě. „Tsunami, jedovatý vzduch, otrávená voda, nebezpečné jídlo, extrémní počasí – bylo to, jako by si Země řekla, že už toho má dost a chce, aby lidi šli někam jinam, a oni přesně tohle udělali.“ Jejich novým domovem se stala planeta Nova Prime, na které neexistuje slavnější rodiny než právě Raigeové. Kitaiův otec, Cypher Raige – v podání otce Jadena Smitha, Willa Smitha – se stal legendárním generálem rangerů, čímž současně nastavil vzor, kterému by se Kitai chtěl vyrovnat..., ale nejde mu to podle plánů. „Kitai je pod velkým tlakem,“ míní Jaden Smith. „Navíc se viní ze smrti své sestry – zemřela před mnoha lety při útoku a Kitai je přesvědčen, že i jeho otec ho z její smrti viní.“ Cypher se vrací domů po dalším dlouhém období ve službě, aby se dozvěděl, že se Kitaiovi vymstila jeho přehnaná horlivost a při svém prvním pokusu o vstup mezi rangery selhal. „Kitaiova matka navrhne, aby ho Cypher vzal na výlet, aby spolu strávili nějaký čas a překonali propast, která mezi nimi vznikla,“ popisuje Will Smith. „Ale naše loď ztroskotá na tom nejnebezpečnějším místě ve vesmíru, kde se člověk může ocitnout – a tím je Země.“ Ve filmu pokračovala evoluce veškerého života na Zemi s jediným cílem – zabíjet lidi. Protože je jeho otec uvězněný ve ztroskotané lodi, musí se Kitai těmto nástrahám – a bezpočtu vysoce vyvinutých tvorů – postavit sám, pokud mají mít s otcem alespoň nějakou šanci na návrat. „Podle mého názoru je na tomhle filmu zajímavé, že je opravdu velkolepý, ale současně řeší prostou věc, která může oslovit kohokoliv z diváků: jde o příběh otce a syna,“ vysvětluje Will Smith.

Na co se tedy můžete těšit? Na komorní podívanou, kde jde především o emoce. Už jste určitě viděli lepší vizuální triky (zatracený Cameron nasadil laťku hodně vysoko), takže některá stvoření (hlavně jejich animace) vám možná i vyvolají lehký úsměv. Přesto ale exteriéry kostarické džungle obrazový vjem vyrovnají. Dalekým obzorům by velmi slušelo 3D provedení, které by vůbec mohlo zážitek zvýšit. Protože předchozí výtka se naprosto netýká fantazie autorů všech tvorů. 750 záběrů s vizuálními efekty řídil specialista Jonathan Rothbart. „Uplatnili jsme tu obrovské rozpětí nejrůznějších efektů. Dostali jsme šanci vdechnout život stvořením, která jsou nucena interagovat ve velkém množství prostředí a situací. Máme tu i plně digitální záběry, když kosmická loď prolétá meteorickou bouří ve vesmíru. Museli jsme vytvořit duplikáty míst, na kterých jsme natáčeli, a pak jsme také museli stvořit pokročilou podobu naší planety. Jedná se o množství nejrůznějších druhů efektů, což nám dává šanci být opravdu velmi tvůrčí a skvěle se u toho bavit.“ Co však určitě stojí za zmínku je hlavní kostým Jadena Smithe, jeho „oblek pro přežití“. „Základní myšlenkou je, že jde o inteligentní oblek,“ popisuje producent Caleeb Pinkett. „Jde o jeho ochranu. Zajišťuje přežití na kontaminované planetě. Když máte tenhle oblek na sobě, víte vše, co potřebujete.“ Návrháři se zde opět inspirovali přírodou. „Zjistili jsme, že existuje brouk, štítonoš, který mění barvu – když umírá, je světle žlutý, a taková je i barva našeho ochranného obleku, pokud jeho majitel umírá.“ Ačkoliv byly proměny obleku docíleny pomocí speciálních efektů, musely být samozřejmě obleky vytvořeny ve všech třech barvách. To byl ale jen začátek – pro potřeby natáčení bylo nutné vyrobit několik různých variací téhož obleku. Pro Jadena měl oblek ještě jednu specifickou výhodu: měl v něm možnost předvést výsledky svého intenzivního tréninku. „Pokud si ho chcete vzít na sebe,“ říká, „musíte být fakt vypracovaní!“

Hudbu pro film složil James Newton Howard, který spolupracoval s Shyamalanem už v roce 1999 na úspěšném snímku „Šestý smysl“. Lze tedy „Po zániku Země“ doporučit? Já myslím, že jak komu. Je to příjemný film o těch správných věcech. Dá se brát i jako jakýsi mezičlánek mezi dvěma díly Avatara (nikoli po vizuální stránce). Ukazuje talent mladého Smithe a fanoušky jeho otce rovněž potěší, byť nehoní emzáky se salvou hlášek na každém kroku. Akorát tomu prostě chybí trocha hvězdného prachu. Trocha většího nasazení především těch za kamerou v čele s režisérem. Ambiciózní snímek vás místy nadchne, ale když dojedete z kina domů, nejspíš dost vychladnete. Jak ukázala „Žena ve vodě“ (2006) nebo „Ďábel“ (2010), Shyamalan má nápady dobré. Ovšem jejich realizace už tak nějak není jeho silnou stránkou. „Šestý smysl“ (s šesti nominacemi na Oscara) byl geniální. Co se však stalo na cestě k „Po zániku Země“ není jasné. Jako by Shyamalan vystřílel veškeré režisérské zásoby. Tentokrát dostal silné hráče v podobě otce a syna Smithových, zřejmě grandiózní rozpočet a slušný marketingový tým. Jenže budeme-li opravdu upřímní, možnosti, které měl tento film, nechal režisér ladem. Je to škoda. Přesto si nemyslím, že čas strávený v kině bude ztracený. Za oba Smithovi, námět, výpravu, hudbu a snahu dávám filmu 60%. S velkou nadsázkou, a protože věřím v comeback dobrého režiséra.

Ivan Hladík (www.ivanhladik.cz)

After Earth
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
USA, 2013, 104 min
Režie: M. Night Shyamalan
Hrají: Will Smith, Jaden Smith, Isabelle Fuhrman, David Denman…
ČR premiéra: 13. 6. 2013, Falcon
www.afterearth.com


Autor: ihladik

Popis / Obsah / Info k filmu Po zániku Země
Tisíc let po kataklyzmatických událostech, které donutily lidstvo utéct ze Země, žijí lidé na Nova Prime. Legendární generál Cypher Rage (W. Smith) se po dlouhé nepřítomnosti z pracovních důvodů vrací ke své odcizené rodině, připraven být správným otcem Kitaye (J. Smith). Když asteroidová bouře zničí jejich plavidlo, tvrdě přistanou na nyní neznámé a nebezpečné Zemi. Zatímco otec je v bezvědomí a zřejmě umírá v kokpitu, Kitay musí v neznámém terénu najít signální zařízení. Celý život si nepřál nic jiného než být vojákem jako jeho otec; dnes má šanci...


Autor: SvoKar

Popis / Obsah / Info k filmu Po zániku Země
Tisíc let po katastrofě, která zapříčinila odchod lidstva ze Země, se domovem lidí stala planeta Nova Prime. Legendární generál Cypher Raige se po letech odloučení vrací z mise ke své rodině a třináctiletému synovi Kitaiovi. Když do Cypherovi a Kitaiovi lodi narazí během bouře asteroid, jsou nuceni přistát na pro ně neznámé a nebezpečné Zemi. Zatímco smrtelně zraněný otec leží v kabině lodi, Kitai musí v neznámém prostředí zajistit opravu přístroje, kterým mohou vyslat signál volání o pomoc. Celý svůj dosavadní život si Kitai nepřál nic jiného, než být vojákem stejně jako jeho otec. Právě nastala jeho příležitost.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 01.03.2014 CX


Popis / Obsah / Info k filmu Po zániku Země
Režisér indického původu M. Night Shyamalan se proslavil svým třetím celovečerním snímkem, duchařským thrillerem Šestý smysl (FP 12/99). Od té doby však kariéra tohoto tvůrce přinejmenším stagnuje a také dobrodružný sci-fi snímek Po zániku Země podle námětu herce a producenta Willa Smithe působí rozpačitě a naivně. I český název je zavádějící: Země nezanikla, ale lidstvo ji zhruba před tisícem let vybydlelo a našlo nový domov na planetě Nova Prime. Tam ovšem muselo zvítězit nad Ursy, bytostmi uzpůsobenými mimozemšťany na zabíjení lidí. - Generál Cypher Raige je respektovaný hrdina, ale k synovi, mladistvému kadetu Kitaiovi, se chová ne jako otec, nýbrž jako velitel. Když mu vnímavá manželka Faia naznačí, že by měl pro sblížení s potomkem něco podniknout, vezme chlapce s sebou na nenáročnou inspekční cestu na blízkou planetu. Jenže kvůli roji asteroidů se vše zvrtne. Loď ztroskotá na obávané Zemi, kde se mezitím vyvinul vynalézavý ekosystém namířený proti člověku. Přežijí jen těžce raněný Cypher, Kitai a obávaný Ursa, kterého vezli do výcvikového tábora. Mladíček musí absolvovat několikadenní pouť pro nouzový signalizér, který zůstal v utržené části lodi. Vše je v duchu hollywoodských tradic nabíledni: Kitai překoná sám sebe, zabije Ursu, on i jeho otec k sobě najdou cestu a vyrovnají se s pocitem viny za smrt chlapcovy starší sestry Senshi, již si oba vyčítají. Tuctový příběh působí kvůli naivnímu scénáři místy až trapně, například když pták, jemuž Kitai neúspěšně bránil mláďata, zachrání chlapci život, či když volání o pomoc lze odeslat pouze z vrcholku rozžhavené sopky, chrlící kouř a hrozící erupcí. – Snímek je „rodinným podnikem“ Smithových; otec Will hraje se synem Jadenem a na produkci se kromě něj podílela i manželka Jada Pinkett Smithová a švagr Caleeb Pinkett.
-kat-, Filmový přehled 2013/8


Popis / Obsah / Info k filmu Po zániku Země
Následkem nouzového přistání se stanou teenager Kitai Raige (Jaden Smith) a jeho slavný otec Cypherem (Will Smith) trosečníky na Zemi, tisíc let po katastrofě, která lidstvo donutila ji opustit. Cypher je vážně zraněný a Kitai se musí vydat na nebezpečnou pouť ve snaze vyslat signál o pomoc, na které je nucen čelit nezmapované krajině, zvířatům, která nyní planetu ovládají, a nezastavitelnému mimozemskému stvoření, které při havárii uprchlo. Pokud chtějí mít otec a syn alespoň nějakou naději na návrat domů, musejí se naučit spolupráci a vzájemné důvěře.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Herkulovské úkoly pro Hercula ...

16:50 - 18:25

67 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Nelehký živo...

17:35 - 18:30

22 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - Proroctví (2009)

17:00 - 19:30

57 minut již uběhlo
93 minut zbývá do konce

Prima - Městečko na dlani (1942)

16:40 - 18:52

77 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Björn Mayer

Mayer Björn

Abdellatif Chaouki

Chaouki Abdellatif

Léontine d'Oncieu

d'Oncieu Léontine

Josef Štěpánek

Štěpánek Josef

Thomas T. Eckelberry

Eckelberry Thomas T.

Ivana Gottová

Gottová Ivana

Gomora (Gomorrah)

Gomora
Gomorrah

Akela Cooper

Cooper Akela

Jeremy Irons

Irons Jeremy

Barbara Ronchi

Ronchi Barbara

Naposled navštívené:
Björn Mayer

Mayer Björn

Abdellatif Chaouki

Chaouki Abdellatif

Léontine d'Oncieu

d'Oncieu Léontine

Josef Štěpánek

Štěpánek Josef

Thomas T. Eckelberry

Eckelberry Thomas T.

Ivana Gottová

Gottová Ivana

Gomora (Gomorrah)

Gomora
Gomorrah

Akela Cooper

Cooper Akela

Jeremy Irons

Irons Jeremy

Barbara Ronchi

Ronchi Barbara