Cerven
ohodnotit

Pohádka o staré tramvaji

Další název:
The Old Tram
Žánr:
Rok:
1961
Délka:
82 minut
Premiéra v ČR:
12.1.1962
„O tom, jak děti zachránili tramvaj Terezku... Moderní pohádka z velkoměstské periferie od Oty Hofmana“
Popis / Obsah / Info k filmu Pohádka o staré tramvaji
POZOR SPOILER

Pan básník, co píše do Mateřídoušky, se prochází po nádraží. Povídá si s lokomotivami. Tohle pondělí však žádná nemá čas, protože začaly prázdniny. Děti odjíždějí z Prahy, ale malý Frantík sem naopak přijíždí a potká se právě s básníkem. Také se pak potká s jiným chlapečkem, který se jmenuje Pepík. Ten už ví, že Frantík je Frantík a skoro hned se spolu skamarádí. Hrají si se starým autem a jejich hry končí ve vozovém depu tramvají. Jedna se tam Frantíkovi zalíbí, a tak poprosí svého dědečka, aby mu ukázal, jak se píše slovo Terezka. A na jednu z tramvají to pak opíše. Následně i maluje a do práce s barvami se zapojí celá mateřská školka. Franta se s Pepíkem málem popere, když uvidí jet Terezku po městě. Ihned do ní nastoupí a jezdí s Terezkou sám a sám. Pak se veze celá školka, kamarádka s panenkami a další s kočárkem a chlapeček s trumpetkou. Dětí přibývá a nakonec společně tramvaj ukryjí, aby nebyla dána do šrotu. Jenže se na ztrátu tramvaje přijde, a aby Frantův děda jako hlídač nebyl potrestán, musí se tramvaj vrátit. Děti se však rozhodnou, že je železo jako železo a začnou sbírat železný šrot. Pak je tramvaj stejně pronásledována a nakonec i dohoněna, když už nemůže dále kvůli kolejím. Také je ihned dle tramvajového zákona zatčena. Nu, a také s ní započne velký tramvajový soud. Jaký bude asi její další odsud?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Pohádka o staré tramvaji
Začínají prázdniny a pražské děti odjíždějí na venkov. Frantík naopak přijede do Prahy ke svému dědečkovi Fialovi, který býval řidičem tramvaje. V dědově domě potká Frantík zlobivého Pepíka. Ten se vysmívá venkovskému návštěvníkovi. Pak ho však odvede do vozovny, kde je odstavená dědova tramvaj zvaná Terezka, teď už rozbitá a oprýskaná. Pepík Frantíkovi uteče a ten se ve vozovně sám bojí, zdá se mu, že tramvaje ožily. U dědy si Frantík vyprosí peníze na barvičky, aby mohl smutnou Terezku pomalovat, a zachránit ji tak před odvezením do šrotu. Barvičky nestačí, ale děti z okolí mu dají další barvy a brzy je Terezka pestře pomalovaná. Za odměnu pak vozí Frantíka a jeho kamarády ulicemi. Děti musejí starou tramvaj schovat před dospělými a Velký tramvajový revizor dědu obžaluje z její ztráty. Děti z celé Prahy začnou sbírat staré železo, aby mohla být Terezka ze sběru vykoupena. Akce se podaří, stará tramvaj je opravena a natřena modrou a zlatou barvou a nakonec vozí po Praze děti z mateřských škol.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Pohádka o staré tramvaji
Ve vršovické ulici U osmi kolejí bydlí tramvaják Fiala, ke kterému přijede na prázdniny vnuk Frantík. Vyřazená tramvaj Terezka se jejich zásluhou a za pomoci dalších dětí znovu stane užitečná.

Autor/Zdroj:
Březina Václav - Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Krásné živé památky

04:50 - 05:15

8 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Domov kunovce tečkovaného

04:50 - 04:59

8 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:50 - 04:59

8 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Big Man I. - Neobvyklá pojistk...

04:00 - 05:59

58 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
David Novotný

Novotný David

Federico Cesari

Cesari Federico

Naposled navštívené:
David Novotný

Novotný David

Federico Cesari

Cesari Federico