Cerven
ohodnotit

Prach

Další název:
Dust of the Ground
Žánr:
Rok:
2015
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
11.8.2016
Popis / Obsah / Info k filmu Prach
POZOR SPOILER

Starý muž vyprovází ženu do nemocnice. Zůstává pak sám doma v nádherném prostředí na polosamotě, jenže jej trefí šlak.

Jeho syn Libor žije s Janou v bezdětném manželství a je to on, komu matka volá jako prvnímu. Táta nebral telefon, proto tam poslala sousedku. V nemocnici pak zjistí, že stav otce se lepšit nebude a mohou si vybrat, co s ním. Berou jej domů. Druhý syn - rozvedený Jirka žije s mladou dívčinou Nikol a mají u sebe jeho kluka Dominika. I ti sem přijíždějí. Rodina je opět po letech pohromadě. Oba bratři zajdou pro kněze a ten dá otci požehnání. Každá z dvojic si pak řeší své problémy spolu, ale i jednotlivě. Jako první chce odjet Jirka a hlásí to Liborovi. Nikol chce nechat a vzít si s sebou jen chlapce, což také udělá. Jenže pak své rozhodnutí změní...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Prach
Film je meditativním vyprávěním o smrti jednoho staršího pána a o jeho rodině. Po mrtvici je paralyzovaný, upoutaný na lůžko a nemůže už ani komunikovat se svou ženou a svými dvěma syny, kteří kvůli té události přijeli do rodného domu. Film se pak věnuje především tomu, jak se se situací tito mladší rodinní příslušníci vyrovnávají – starší syn a jeho manželka, mladší syn, jeho malé dítě a jeho čerstvá, neadekvátně mladší milenka. Otec po několika dnech tiše umírá.
Famufest 2014


Popis / Obsah / Info k filmu Prach
Dva bratři, starší s manželkou, mladší s milenkou a malým dítětem, se potkávají na venkovské usedlosti poté, co jejich otce stihne mrtvice. V následujících několika dnech pak čelí starostem spojeným s nastalou situací. Setkání navíc hrdinům dává možnost reflektovat dávná traumata. V hlavních rolích se objevují neokoukané tváře a mezi přednosti filmu patří i to, že se nesnaží vše doříct. „Na počátku byla touha natočit vztahový film trochu jinak,“ popisoval Prach režisér, když na film sháněl peníze pomocí komunitního financování. „Opustit stará klišé à la milostné mnohaúhelníky, křivdy, nenávist…“ Postavy zde prožívají subtilnější problémy – spíše svá vnitřní dramata než konflikty s ostatními. Sjednocujícím motivem je bolest, resp. vztah postav k nějaké své konkrétní bolesti, která nemusí přímo souviset s umírajícím členem rodiny. Nemalou roli pak v příběhu zastávají jisté duchovní entity, které v české kinematografii nejsou moc často tematizované.

Šimon Šafránek, MFF Karlovy Vary 2015


Popis / Obsah / Info k filmu Prach
Synopse:
Dva bratři, starší s manželkou, mladší s milenkou a malým dítětem, se potkávají na venkovské usedlosti poté, co jejich otce stihne mrtvice. Subtilní rodinné drama od debutujícího Víta Zapletala, které se z běžné české tvorby vymyká přirozeným akcentem křesťanské víry.
Film byl uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary 2015.
Hedvika Petrželková
PR manager


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:20 - 04:50

121 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Muži, kteří sází stromy

04:15 - 04:45

6 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

03:50 - 04:45

31 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

04:10 - 05:05

11 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Reklama