Cerven
ohodnotit

Pražákům, těm je hej!

Další název:
Příběh jedné kapely (prac. název)
Žánr:
Rok:
1990
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
1.4.1991
„Hudební magorie rockové skupiny Pražský výběr.“
Popis / Obsah / Info k filmu Pražákům, těm je hej!



POZOR, SPOILER

Prší. Pražskou ulicí kráčejí tři opilci - a ještě kdosi v masce. Tomu je telefonicky sděleno, že můžou opět hrát. Následuje koncert.

Soudruh Střední Kravata telefonuje Malé Kravatě, aby jej ujistil, co si má myslet. Skupina se jde podívat na místo svého dalšího koncertu i s manažerem. Ten se pak setká se Střední Kravatou. Nakonec si spolu dokonce potřesou rukou. Dlužno podotknout, že nejsou zrovna střízliví. Následuje návštěva redaktora v šatně skupiny a rozhovor s některými členy. Pranice v jakémsi podivném blátě nemá jednoznačného vítěze. Pak se jeden člen kapely opije, nepřijde na zkoušku a budí jej až příslušník VB (Bolek Polívka). Následuje spor Kocába a technika ve studiu kvůli tomu, zda písnička projde nebo ne. Následuje hádka manažera a dalších členů skupiny. Kocáb skáče do vody, Michal Pavlíček končí u doktora a rádio hlásí, že se uklidil k jezu.

Střední kravata má opět potíže a kapela také kvůli emigraci. Utekl jim bubeník. Kravata nabízí šňůru na Ostravsko s osmi halami a celkovým čistým ziskem dva miliony. Jenže Kocábovci bez bubeníka hrát nechtějí. Nakonec to celé začne a hned jsou potíže s technikou. Není to a není ono. Po prvním koncertě vůbec nevládne spokojenost. Navíc si Vilém ošklivě poraní ruku. Lékařovy prognózy nejsou zrovna příznivé, proto se musí jet až do Prahy.

Nakonec je Michal v politice, ale ještě den před sametem má jeho skupina velký koncert...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Pražákům, těm je hej!



Skupina Pražský výběr je dodnes pojmem pro každého, kdo v osmdesátých letech poslouchal rockovou hudbu. Debutové album Straka v hrsti tehdy z politických důvodů oficiálně nevyšlo, přesto však jeho nahrávka mezi nadšenci kolovala v tisících kopií. Skupina, kterou v její nejslavnější podobě tvořili Michael Kocáb (zpěv, klávesy), Michal Pavlíček (zpěv, kytara), Vilém Čok (zpěv, baskytara) a Jiří Hrubeš (bicí), se posléze stala hlavním hrdinou „hudební magorie“, nazvané podle jedné z jejích nejznámějších skladeb.

Děj filmu, režírovaného Karlem Smyczkem a Michaelem Kocábem, se začíná odvíjet v roce 1984, kdy je Pražskému výběru po pěti letech zase dovoleno veřejně vystupovat. Průvodcem příběhu je stařec Ropotámo (M. Kocáb v typické koncertní masce). Film ve stylizovaných sekvencích zachycuje písně, život skupiny, umělecké i lidské konflikty jejích členů i represe ze strany bolševického režimu. Vrcholem snímku je koncert v předvečer sametové revoluce, 16. listopadu 1989.

Kromě členů Pražského výběru se ve filmu objeví i jiní, dodnes populární hudebníci: Lucie Bílá, Bára Basiková, David Koller (v roli dalšího bubeníka Výběru Klaudia Kryšpína) a také předčasně zesnulý americký hudebník Frank Zappa.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Pražákům, těm je hej!



Hudební film inspirovaný osudy členů skupiny Pražský výběr. Stylizovaná autobiografie se vrací do poloviny 80. let, kdy mohli hudebníci za nejistých podmínek obnovit svoji společnou koncertní činnost. V průběhu realizace přerostl původní záměr v překombinovaný, nesourodý a na diváckou pozornost velmi náročný projekt. Snímek netrpělivě očekávaný početnými hudebními fanoušky byl určitým zklamáním i pro ně a byl přijímán s viditelnými rozpaky.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Děj hudebního filmu Micheala Kocába a Karla Smyczka Pražákům, těm je hej, v němž se mísí prvky hraného dokumentu s prvky fantaskními, se začíná odvíjet v roce 1984, kdy je známé rockové skupině Pražský výběr po pětiletém zákazu opět umožněno veřejně vystupovat. V příběhu, jehož průvodcem je stařec Ropotámo, se prolíná několik tematicky, poeticky i technicky odlišných vrstev: filmově ztvárněné písničky a vnější obraz života skupiny, dále zachycení jejich vnitřních problémů, uměleckých i mezilidských konfliktů, ideologických represí proti Pražskému výběru a tvůrčích i lidských traumat z toho vyplývajících.
Program ART

Autor/Zdroj: /


Popis / Obsah / Info k filmu Pražákům, těm je hej!



Děj hudebního filmu Michaela Kocába a Karla Smyczka Pražákům, těm je hej, v němž se mísí prvky hraného dokumentu s prvky fantaskními, se začíná odvíjet v roce 1984, kdy je známé rockové skupině Pražský výběr po pětiletém zákazu opět umožněno veřejně vystupovat. V příběhu, jehož průvodcem je Ropotámo (typická koncertní maska vedoucího skupiny, dnes poslance FS Michaela Kocába), se prolíná několik tematicky, poeticky i technicky odlišných vrstev: filmově ztvárněné písničky a vnější obraz života skupiny, dále zachycení jejích vnitřních problémů, uměleckých i mezilidských konfliktů, ideologických represí proti Pražskému výběru a tvůrčích i lidských traumat z toho vyplývajících. Barevný obraz se střídá s černobílým za použití triků a kombinace hraného i animovaného filmu. Autoři sledují hlavní protagonisty v nejrůznějších vyhrocených situacích. Obtíže vrcholí v okamžiku vážného poraněni baskytaristy a zároveň zesíleného nátlaku z vyšších míst, což vede k rozpadu skupiny. Další společný koncert se uskuteční až po dvou letech, 16. listopadu 1989. Ve filmu se výrazně projevuje atmosféra doby jeho vzniku. V pohnutých revolučních, dnech se snímek nacházel v polovině realizace . . . Kromě členů Výběru se ve filmu nakrátko objeví i legendární americký hudebník Frank Zappa.

Autor/Zdroj: Rejžek Jan/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Paví král (1978) [TV film]

15:10 - 15:55

11 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

ČT2 - Czech Tour 2024

14:15 - 15:45

66 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Nekonečná láska (2014) [2k dig...

14:20 - 16:30

61 minut již uběhlo
69 minut zbývá do konce

Prima - Martin a Venuše (2013)

14:50 - 16:55

31 minut již uběhlo
94 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Otčím 2 (Stepfather 2)

Otčím 2
Stepfather 2

Požáry a spáleniště

Požáry a spáleniště
Požáry a spáleniště

Piano (The Piano)

Piano
The Piano

Mike Dobie

Dobie Mike

Nelly Beguin

Beguin Nelly

Komu rasie lipa

Komu rasie lipa

Chlieb a kvety

Chlieb a kvety

Naposled navštívené:
Otčím 2 (Stepfather 2)

Otčím 2
Stepfather 2

Požáry a spáleniště

Požáry a spáleniště
Požáry a spáleniště

Piano (The Piano)

Piano
The Piano

Mike Dobie

Dobie Mike

Nelly Beguin

Beguin Nelly

Komu rasie lipa

Komu rasie lipa

Chlieb a kvety

Chlieb a kvety