Cerven
ohodnotit

Pražská pětka

Další název:
Pražská 5
Rok:
1988
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
1.6.1989
„Filmové experimenty pěti divadel na filmovém plátně.“
Popis / Obsah / Info k filmu Pražská pětka



POZOR SPOILER

Milan Šteindler nás provádí mezi pěti netradičními uměleckými skupinami.

Mimoza: Směr Karlštejn
Holčička pozoruje, jak z kontejneru na odpadky vylézá skřítek. Celá rodina pak podnikne výlet. Cestou prožívají různé příhody, převážně negativního charakteru.

Výtvarné divadlo kolotoč: Bersidejsi
Zajímavá barevná a zvuková divadelní studie.

Recitační skupina Vpřed: Oldův večírek
Mladý kluk Olda přinese do práce kuřata, protože je má hlídat. Pracuje v hotelu. Jeho nadřízený jde k lékaři a Olda shání topení, těsnění a krmení. Pak jej pozvou na večírek čtyři boháči. Nakonec Olda vše sežene.

Baletní jednotka Křeč: Barvy
Barevná schizofrenie v podivném futuristickém prostředí.

Divadlo Sklep: Na brigádě
Skupina mladých soudruhů a soudružek jede na vesnici na brigádu. Cestou naloží vandráka, do kterého se zakouká místní paní učitelka. Jenže po té touží místní traktorista. A zdá se, že mladý vandrák nemá šanci ani po fyzickém souboji.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Pražská pětka



Celovečerní experimentální debut režiséra Tomáše Vorla natočený ve spolupráci se členy věhlasných pražských netradičních divadel (Sklep, recitační skupina Vpřed, baletní jednotkou Křeč, Mimóza a Kolotoč), která zde dostala prostor k prezentaci vlastní poetiky a stylu prostřednictvím pěti povídek (groteska Výlet na Karlštejn, Bersidejsi, Oldův večírek, Barvy a Na brigádě), propojených satirickým komentářem Milana Šteindlera. Hezký kousek české pozdně socialistické kinematografie.
Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Pražská pětka



Pět filmových povídek se inspirovalo divadelními aktivitami tehdy ještě poloamatérských souborů: 1.Směr Karlštejn absurdní groteska pantomimické skupiny Mimóza o rodinném výletě a skřítkovi z kontejneru. 2. Bersidejsi abstraktní scénická koláž Výtvarného divadla Kolotoč 3. Oldův večírek "Komunální moralita" Recitační skupiny Vpřed. Mladý hotelový údržbář má ideály, ale rozjařená společnost se mu vysměje. 4. Barvy Taneční fantazie Baletní jednotky Křeč 5. Na brigádě "Budovatelská agitka" divadla Sklep - jako vystřižená z 50. let: Brigádníci z města svezou stopujícího trampa, který se na vesnici seznámí s uvědomělou učitelkou. Společné generační vystoupení osobností, které se v 90. letech prosadily v různých uměleckých oborech.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Popis / Obsah / Info k filmu Pražská pětka



Nadaný režisér Tomáš Vorel vytvořil svůj celovečerní experimentální debut Pražská pětka s lidmi, s nimiž spolupracoval už na svých pověstných školních filmech, jsou to jeho vrstevníci vesměs uměleckých profesí, ale také ryzí amatéři, většinou členové věhlasných pražských netradičních autorských divadel Sklep, Vpřed, Křeč, Mimóza a Kolotoč. Tyto soubory dostaly ve filmu prostor k prezentaci vlastní poetiky a stylu prostřednictvím pěti „povídek" různých typů, propojených satirickým komentářem „odborníka“. - Pantomimická skupina Mimóza se představuje v grotesce Směr Karlštejn. „Příběh Bersidejsi Výtvarného divadla Kolotoč, jehož hlavním výrazovým prostředkem je akční scénografie, bude zřejmě divácky nejnáročnější - v plošných lidských siluetách, figurínách, skutečných postavách, maskách, obličejích, stínech a trikových projekcích je zašifrován život našich všedních dnů i vzdálených snů. Oldův večírek Recitační skupiny Vpřed, příběh snaživého mladíka, zasazený do širších společenských souvislosti, je první povídkou, v niž se mluví, a to dokonce ve verších. Baletní jednotka Křeč, soubor, jehož představeni vycházejí především z „tance, pohybu, výtvarnosti a rytmu“, se v postmodernisticky abstraktním bloku s názvem Barvy soustřeďuje na člověka 20. století ~ jako zmechanizovanou a odcizenou součástku složitého soukolí. Vyvrcholením filmu je parodie na snímky z padesátých let Na brigádě, v podání divadla Sklep, jehož poetika se mj. uplatnila i ve filmu Věry Chytilové Kopytem sem, kopytem tam (1988). - Svou rozsáhlostí, silným autorským zázemím, potížemi kolem uvedení a zejména svou uměleckou, myšlenkovou i profesionální kvalitou získala Pražská pětka pověst ještě před distribuční premiérou.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Jak se Kuba stal mlynářem (199...

14:00 - 15:05

50 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Atletika MČR

14:00 - 17:00

50 minut již uběhlo
130 minut zbývá do konce

NOVA - Chlapci a chlapi (1988) [TV se...

14:15 - 15:30

35 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Prima - Probuzení (2016) [TV epizoda]

14:05 - 15:15

45 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Reklama