Cerven
ohodnotit

Pražské noci

Další název:
Fabricius a Zuzana (Robick a Zuzana); Poslední golem; Chlebové střevíčky; Otrávená travička
Žánr:
Rok:
1968
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
6.6.1969
„Čím temnější noc, tím tajemnější příběh. Čím temnější oči, tím nebezpečnější žena... Hororově laděný povídkový film zpracovává tři morbidní příběhy ze staré Prahy“
Popis / Obsah / Info k filmu Pražské noci
POZOR SPOILER

Obchodník Fabricius by rád poznal noční život Prahy, ale musí prý studovat a podepsat velmi důležitou smlouvu. Jenže potká Zuzanu, ta jej zatáhne na hřbitov, kam je sleduje i řidič. Tam Fabriciovi Zuzana vypráví tento příběh.

Poslední golem
Žid a rabbi Löw se s císařem tahali o golema. Císař Löwa opět povolává, ale jen aby mu sdělil, že má někoho jiného na jeho oživení. Je to rabbi až z Krakova a jmenuje se Neftálí ben Chajm. Aby oživení golema zabránil, posílá Löw za Chajmem ženu. On ji honí po celém hradě a dohoní. Dívka je němá a navíc je k Chaimovi chladná. Ten ještě s dvěma muži pokračuje v zaklínání. A podaří se to…

Řidič nadává Zuzaně, že jí Fabricius při vyprávění usnul na klíně. Také ji nabádá ke spěchu, aby to už udělala. Ale oni jdou k Fabriciovi na pokoj do hotelu. Zde ona vypráví další příběh.

Chlebové střevíčky
Koupající se hraběnka si zavolá rytíře Saint de Clair. Ten ji pozve na maškarní ples. Ona neví jakou masku, když k ní přivedou chlapce, co ukradl bochník chleba. Hraběnka se rozhodně jít za pekařku a po rytíři chce chlebové střevíčky. Ten je nemůže sehnat a je poslán k čertu. K hraběnce pak přichází švec a bere míru. Posléze někdo v masce botky přináší a bere hraběnku do kočáru. Až zde sundá masku a hraběnka nevychází z překvapení. A to netuší, kolik ji jich ještě čeká.

A Zuzana již nahá v posteli vypráví poslední příběh.

Otrávená travička
V hospodě „U cudné Zuzany“ se cpe bohatý a tlustý Turek. Je otráven a hozen mezi další mrtvoly. Nejinak se vede i rytíři v brnění. Také je otráven a shozen mezi ostatní. A obětí přibývá. Jen jeden se ne a ne napít otráveného nápoje. Také on Zuzaně nápoj otráví. Ale oba skončí v posteli…

Zuzana dovypráví a i pan Fabricius nevyjde z překvapení...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Pražské noci
Hororově laděný povídkový film zpracovává tři morbidní příběhy ze staré Prahy, nechybí tu ani posedlost proslulým golemem, ani prostopášná hraběnka, která se zapletla se samotným peklem, ani hostinská, která tráví bohaté zákazníky.

1. Rámcový příběh Fabricius a Zuzana - záhadná krasavice vypráví cizinci tajemné legendy:
2. Poslední golem. Moudrý rabbí Löw najde způsob, jak zabránit dalšímu oživení golema, které na císařův příkaz chystá kabalista z Krakova.
3. Chlebové střevíčky. Rozmařilá hraběnka se chystá na maškarní ples v době hladomoru. U samotného ďábla si objedná střevíčky z chlebového těsta.
4. Otrávená travička. Majitelka zájezdní hospody U cudné Zuzany tráví bohaté zákazníky, ale je sama také otrávena - legendy pokračují i v současnosti.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Popis / Obsah / Info k filmu Pražské noci
Zahraniční byznysman Fabricius (M. Kopecký) stráví po obchodním jednání v Praze noc s tajemnou ženou jménem Zuzana (M. Dvorská), kterou potkal na Staroměstském náměstí. Ona jej zavede na židovský hřbitov a místo milostných hrátek mu vypráví tři staropražské příběhy. Jeden z nich (s názvem Poslední golem) je o legendárním rabbi Jehudi Löwovi (J. Bláha), jenž odmítl znovu oživit svého Golema kvůli kratochvíli císaře Rudolfa II. Musel se však utkat s krakovským rabbim Neftali Ben Chaimem (J. Klusák), který chtěl s pomocí temných sil císaři vyhovět. Druhý příběh (Chlebové střevíčky) je o rozmařilé hraběnce (T. Tuszyńská), která netuší, jak je jídlo v době války cenné, a dá si na ples vyrobit střevíčky z chleba. Místo slavnosti ji však ve známém Faustově domě čeká odplata za všechny její hříchy. Příběh Otrávená travička pak pojednává o krásné hostinské Zuzaně (opět M. Dvorská), jež své četné nápadníky trávila jedem a okrádala… dokud se jí to krutě nevymstilo.

Povídky (včetně rámcového příběhu nazvaného Fabricius a Zuzana) z různých dob a různých pražských míst natočili tři režiséři (Miloš Makovec, Jiří Brdečka a Evald Schorm), z nichž každý uplatnil svůj rukopis. Na každém příběhu se však nějakou měrou podílel Jiří Brdečka, přinejmenším jako autor námětu.

Zdroj: Česká televize


Popis / Obsah / Info k filmu Pražské noci
Čtyři strašidelné staropražské příběhy se staly inspirací pro povídkový snímek, u jehož zrodu stála v roce 1968 trojice režisérských osobností – Miloš Makovec, Jiří Brdečka a Evald Schorm. Vizuálně poutavé vyprávění a humorná nadsázka rámují Makovcovu muzikálovou povídku Fabricius a Zuzana, v níž elegantní cizinec (Miloš Kopecký) naslouchá příběhům, jež mu vypráví tajemná kráska (Milena Dvorská). Během jediné noci tak zvědavec vyslechne vyprávění o golemovi (Brdečkova povídka Poslední golem) a o unikátní obuvi, kterou si v době hladu nechala vyrobit zhýčkaná šlechtična (Schormova faustovská povídka Chlebové střevíčky). Poslední příběh (Makovcova Otrávená travička) se propojuje s rámcovou story, protože Zuzana je vlastně vražednicí, kterou může vysvobodit z prokletí jen polibek z upřímné lásky.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Pražské noci
Snímek je složen ze tří samostatných povídek Poslední golem, Chlebové střevíčky a Otrávená travička, které vznikly na movity staropražských historek o strašidlech a jiných nadpřirozených jevech. Vzájemně je propojuje současný rámcový příběhFabricius a Zuzana. Ožívají zde známé i méně známé figurky pražské historie a celý film dokonale vystihuje mystickou a fantaskní atmosféru staré Prahy.

Zahraniční byznysman Fabricius (M. Kopecký) stráví po obchodním jednání v Praze noc s tajemnou ženou jménem Zuzana (M. Dvorská), kterou potkal na Staroměstském náměstí. Ona jej zavede na židovský hřbitov a místo milostných hrátek mu vypráví tři staropražské příběhy. První z nich s názvem Poslední golem je o legendárním rabbi Jehudi Löwovi (J. Bláha), jenž odmítl znovu oživit svého golema kvůli kratochvíli císaře Rudolfa II. Musel se však utkat s krakovským rabbim Neftali Ben Chaimem (J. Klusák), který chtěl s pomocí temných sil císaři vyhovět. Druhý příběh Chlebové střevíčky je o rozmařilé hraběnce (T. Tuszyńská), která netuší, jak je jídlo za války v době hladomoru cenné, a na ples si objedná u samotného ďábla střevíčky z chlebového těsta. Místo slavnosti ji však ve známém Faustově domě čeká odplata za všechny její hříchy. Příběh Otrávená travička pak pojednává o krásné hostinské Zuzaně (opět M. Dvorská). Majitelka zájezdní hospody U cudné Zuzany své četné nápadníky trávila jedem a okrádala… dokud se jí to krutě nevymstilo - je sama také otrávena.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Legendární dvojice

21:50 - 22:40

5 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

ČT2 - Řeka zlého muže

21:50 - 23:20

5 minut již uběhlo
85 minut zbývá do konce

NOVA - Jumanji: Další level (2019)

20:20 - 22:45

95 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Polda (2016) [TV seriál]

21:30 - 22:40

25 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Emil Horváth

Horváth Emil

Francesca Reggiani

Reggiani Francesca

Kanárská spojka

Kanárská spojka

Thanh Van Ngo

Ngo Thanh Van

Daley Pearson

Pearson Daley

Lea Jackson

Jackson Lea

Axel Schill

Schill Axel

Nico Rogner

Rogner Nico

Josef Fučík

Fučík Josef

Žena z antisveta

Žena z antisveta
Žena z antisveta

Naposled navštívené:
Emil Horváth

Horváth Emil

Francesca Reggiani

Reggiani Francesca

Kanárská spojka

Kanárská spojka

Thanh Van Ngo

Ngo Thanh Van

Daley Pearson

Pearson Daley

Lea Jackson

Jackson Lea

Axel Schill

Schill Axel

Nico Rogner

Rogner Nico

Josef Fučík

Fučík Josef

Žena z antisveta

Žena z antisveta
Žena z antisveta