Cerven
ohodnotit

Představ si

Imagine

Další název:
Predstav si (SK)
Žánr:
Rok:
2012
Délka:
105 minut
„Instruktor prostorové orientace netradičně pomáhá nevidomým studentům.“
Popis / Obsah / Info k filmu Představ si
Ve sluncem zalitém Lisabonu se za vysokou zdí schovává internátní škola, kam je pozván nevidomý učitel prostorové orientace. Jeho experimentální hodiny založené na principu echolokace naplní jednotvárné dny studentů vjemy, o nichž doposud neměli tušení. Nepoznaný svět, který se před nimi otevírá, je lákavým dobrodružstvím, spojeným nicméně se smrtelným riskem, což chápe nejen Eva, která díky Ianovi konečně překonala samotu, ale i vedení ústavu, jemuž jsou tyto nestandardní metody trnem v oku. Ve svém třetím celovečerním snímku dokázal Andrzej Jakimowski přenést na plátno poetiku vnímání nevidomých a veskrze filmově uchopit a prolnout dva zdánlivě protichůdné světy. Barvitost „temnoty“ přibližuje pomocí důmyslné palety zvuků a obrazů, čímž posouvá i vnímavost diváků k tomu, jak „uzřít“ jinými smysly. V tomto ohledu snímek těží i z mimořádně obtížného, a přesto naprosto přirozeného ztvárnění ústředních rolí Edwardem Hoggem a Alexandrou Marií Larou.

Kamila Dolotina
MFF Karlovy Vary 2017


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Představ si
Ian, instruktor prostorové orientace, přijíždí na světoznámou lisabonskou kliniku pro zrakově postižené. Jeho úkolem je dodat nevidomým pacientům sebejistotu a umožnit jim, aby mohli prozkoumávat své okolí beze strachu, že se zraní. Mezinárodní společenství kliniky vítá jeho neobvyklé metody s očekáváním i skepsí. Podle Iana, orientace vyplývá z mysli a představivosti - a s nimi jde ruku v ruce prostorové vnímání. Rychle získává důvěru svých pacientů - malé skupinky dětí a mladistvých různých národností. Jeho techniky je zaujmou a povzbudí, aby prozkoumali své okolí. Dokonce se mu podaří motivovat Evu, aby se zapojila na sociální (i romantické) úrovni. Ale jsou jeho metody tak bezpečné, jak tvrdí?

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 13.09.2013 HBO


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Představ si
Lisabon. Do kliniky pro nevidomé přijíždí tajemný lektor Ian, který zde začíná učit prostorovou orientaci. Jeho ne­standardní metoda, založená na echolokaci, budí zpočátku značnou nedůvěru, záhy ji však vystřídá zvědavost. Hřejivý snímek, jenž si pohrává s divákovou představivostí a při­bližuje mu svět nevidomých. Pojednává rovněž o tom, že samostatnost a svoboda nejsou zadarmo.
LFŠ 2013


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Kalendárium (1993) [TV cyklus]

01:45 - 02:00

14 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Za mřížemi: v nejdrsnějších vě...

01:25 - 02:15

34 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Las Vegas (2000) [T...

01:35 - 02:15

24 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

01:05 - 02:05

54 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Reklama