Cerven
ohodnotit

Přelud

Iluzija

Další název:
Илузија / Iluze / Mirage
Žánr:
Země:
Rok:
2004
Délka:
103 minut
Premiéra v ČR:
1.4.2005

Obsah filmu Přelud

 
Tragický príbeh dvanásťročného macedónskeho chlapca Marka, ktorý musí čeliť a vyrovnávať sa s neľahkými životnými podmienkami vo vojnou rozvrátenej krajine. Markov otec pracuje v továrni a všetky zarobené peniaze minie na pijatiku a hazard. Matka je zlomená životom a pasívne príma svoj údel. Sestra chce čo najskôr vypadnúť z rodičovského domu a mladší brat je pre ňu len otravným bremenom.

V škole je Marko síce nadaný, no ani tu to nemá jednoduché a musí znášať šikanu silnejších spolužiakov. Jediné svetielko nádeje pre chlapca predstavuje učiteľ macedónčiny,ktorý pochádza z Bosny a ktorý rozpozná Markov talent a povzbudí ho, aby sa...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Kuvik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.7.2009
Veľmi realisticky spracovaný tragický príbeh   mladého macedónskeho chlapca. Film vykresľuje   ťažké pomery v krajine, po skončení   vojnového konfliktu.
Mlapiska
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.5.2009
Jak nešťastné, můžou být ztracené sny, do   jejichž uskutečnění člověk vložil veškeré   naděje. A co teprv, když ztratí veškeré sny,   když mu není ještě ani 13 let.
Talentovaný   Marko, žijící v neutěšitelném rodinném   prostředí se bez špetky pochopení pachtí od   facky a věčného ponižování krutých   spolužáků ke své vizi sladkého východiska.   Drsné drama je o to drsnější, že pointa   sladkého východiska prakticky neexistuje a vše   nakonec padá do ještě smutnější beznaděje.   "I nejvoňavější kytka, která vyroste na   hnoji, smrdí".
Na Markově příkladu, jeho   spolužácích, životě, osudu a nevraživému   okolí všeobecně, se pak otvírá smutný   sociální obraz Makedonie, v širším kontextu i   celého Balkánu. Toto avizované poselství se,   myslím, tvůrcům podařilo zachytit výstižně,   aniž by jen na okamžik ztratili kontakt s   hlavní postavou.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Přelud (2004)Přelud (2004)Přelud (2004)Přelud (2004)
Reklama