Cerven
ohodnotit

Příběh Alvina Straighta

The Straight Story

Žánr:
Rok:
1999
Délka:
112 minut
Premiéra v ČR:
17.2.2000
„Bizarně sladký příběh o žacích strojích, bratrské lásce, kukuřici a individuální lidské odpovědnosti…“

Komentáře k filmu Příběh Alvina Straighta

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 14
pataamat
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.4.2009
Lynch v nezvyklej pozícii   nenatočil tentokrát žiaden   magorák , ale pohodovú road   movie sv hlavnej role so   starým pánom a jeho   záhradnou mašinkou
volam.sa.pistik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.11.2011
Tak tomuto hovorím krásny film
Netypický Lynch. Prekrásny   film. Dej je prostý. Alvin   nevidel dlho svojho brata, ten   ochorel a on ho chce   navštíviť. Nemá už   vodičák (kvôli zlému   zraku), tak sa vyberie do   druhého štátu za svojim   bratom na záhradnej sekačke.   Jemne podaný, pomalý   príbeh, ktorý rozhodne   zaujme. Krásna atmosféra,   príroda, mestečká.   Úžasná letecká kamera,   snímky polí, ktoré sa   práve kosia (fascinovali ma   tie kombajny), cesty, lúky,   mestá . Do toho všetkého   pomerne   "tradičnejšia"   hudba Angela Badalamentiho.   Zábery hviezd. Zaujímavé   dialógy, spomienky, zhrnutia.   Výborné postavy (chudák   ženská, čo poráža   neustále srnce). Nieto čo   filmu vytknúť
PORTER
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.4.2021
Na jednu stranu   neuvěřitelný příběh   děda se vydá na dlouhou   cestu na sekačce poprve se to   nepovede tak si koupí jinou a   valí,na druhou stranu to po   tři čtvrtě filmu už trochu   nudilo,ale za podívání to   stálo jeho dobrodružná   cesta byla pestrá.
BinLADIN
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.7.2009
hodně pohodoví film    
takoví odpočinkoví   film je to parádní od   dechovka
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.11.2008
David Lynch je opravdu   zvláštní režisér.   Nechápu jak může režisér,   který natáční drsné   mysteriózní thrillery   natočit tak pomalý,   optimistický a citlivý road   movie. Film pojednává o   staříkovi, který se   rozhodne vydat se na   vzdálenou cestu za svým   bratrem, který je po těžké   mrtvici. To by možná nebylo   nic neobvyklého avšak   stařík se rozhodne vydat na   cestu na malém traktůrku. Po   cestě potkává různé   zajímavé i úplně   obyčejné postavy, kterým   vypráví své různé   životní osudy. Film je   pomalý stejně jako   staříkův dopravdní   prostředek ale přesně tento   styl příběhu velice   vyhovuje a málokdy se stalo,   že bych se nějak výrazně   nudil. Richard Farnsworth v   hlavní roli je naprosto   přirozený a filmem nás   provází působivá kamera a   skvěle padnoucí hudba.
mat.ilda
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.6.2014
Příběh od výjimečně   příčetného Lynche,   skvělá hudba a kouzelný   dědeček Alvin, kterého   dokážu lehce pochopit...
karlosphonic
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.11.2012
Netradičně lidská road movie
Příběh Alvina Straighta je   road movie (možná i   nejlepší) a především   příběhem o podzimu   života.Jsem moc rád,že jsem   film viděl až teď a ne   dříve,protože je to   přesně ten typ filmu,který   vás jako mladíka asi nebude   moc zajímat a musí se k   němu prostě časem   dospět.Celý film se hutně   valí hodně pomalu jedním   směrem za jedním cílem a   neudělá žádnou žánrovou   odbočku ani kličku.Hudebně   mi to připomíná pomalou   těžkotonážní basovou   linku formace Massive   Attack.Přesto je to snímek   plný nejjemnějšího   lidského citu,lidskosti bez   patosu a kopy životních   mouder jednoho   starého,životem   poznamenaného člověka,co   hledá usmíření u bratra.
decepticon
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.6.2012
Skvela pohodovka na nedelu,   ktora Ta uplne pohlti a   nenecha odist az do konca   filmu.

/12.6.12/ cz dab Studio   Soundwave pro Hollywood C.E.   2007
Pardal
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.2.2006
Když sem viděl, že je film   pod záštitou Watl Disney a   podíval sem se na způsob,   jakým je film natočen,   myslel sem že to nebude   Lychův zrovna povedenej   kousek. Ale pan Lynch je opět   nepřekonatelný. I když to   není na první pohled vidět   je ve filmu opět vidět   klasický způsob tvorbvy   režiséra, akorát trochu   jemnější. Lynch dokázál,   že i bez psycha či silně   depresivního pojetí dokáže   natočit film, který ve vás   hodně zanechá.
Naki
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Co k tomu říct prostě   příběh Alvina Straighta   podle skutečné události. ,,   Když byly moje děti malý,   dal jsem každému z nich   proutek, každému jeden a   řekl jsem: "zlomte   je" samozřejmě to šlo   snadno a pak jsem řekl:   "svažte ty proutky k   sobě a pak je zkuste   zlomit..." to ale nešlo   a pak jsem řekl: " Ten   svazek, to je rodina." A   tak silné bylo i pouto mezi   Alvinem a jeho bratrem Lylem.   Alvin nevyprávěl příběhy   pouze lidem, na které cestou   náhodou narazil, ale i nám,   co jsme bedlivě vnímali   hudbu, přírodu a   řachtající sekačku, s   kterou se starý nemocný muž   sebevědomě vydal na cestu   ... možná se vám to zdá   absurdní, ale mě rozhodně   ne. Chce to kuráž a ten   chlapík ji měl. Ačkoliv   tomu člověku je něco přes   70 let cítil jsem se jako on,   chodit za chvíli už také   pořádně nebudu moct a   nápady mám čím dál více   šílenější. Někdy   zřejmě najdu inspiraci v   těchto příbězích, které   mě doprovází celý život a   také třeba něco podniknu. S   přibývajícím časem nad   tím člověk přemýšlí   čím dál více. Nejlepší   roadmovie co jsem viděl.
Snape
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.6.2008
Je to nejdojemnejsi film, jaky   jsem kdy videl. Lynche   nemusim, ale tohle je proste   tak skvela myslenka, ze na   konci nejde neuronit slzu :)
Gimli_syn_Gloinuv
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.9.2011
Nádherný příběh o muži,   jež i ve svém pokročilém   věku vyrazí za svým cílem   a ani přez spoustu úskalí   se nevzdává. Úmyslně   píši příběh, nikoliv   film, protože toto dílo je   jedním z mála, hlavně v   dnešní době, které se   filmem nazvat nedá ...   naproto mě pohltil a   nepřišlo mi, že se dívám   , ale že s tím sympatickým   staříkem brázdím americké   cesty ... všem velmi   doporučuji, neb málo jest   podívaných jako tato.
ondrech
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.3.2008
A Lynch umi! Kdyz nam   dokazal, ze umi natocit to   nejtemnejsi a nejsilenejsi,   predstavuje nam poeticky   pribeh o starikovi, ktery uz o   svete vi svoje a jede si   navstivit sveho bratra. Cele   tempo filmu je opravdu pomale   - ale tak to ve svete skutecne   je, neni vynechan jediny   detail, vcetne zapojovani   voziku za trakturek atp. A jak   si to pomalu sine   amerikou(dovedu nesouhlasit,   jak tu nekdo pise, ze je to   cesta strastiplna, to snad ani   neni mozne, v americe, na   silnici) potkava zajimave   lidi. Nejvic ve mne zanechala   asi pani, ktera ma jeleny   rada.:-) Pro priznivce i   nepriznivce lynche - musite   videt, treba zmenite nazor na   tohoto kultovniho rezisera.
derryl
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.5.2004
Lynchova "zklidněná jízda" Amerikou
Již při první scéně filmu   a pomalých nájezdech kamery   na dům hl. hrdiny, se nechce   věřit, že je to náš   starý známý Lynch. Když   však postupujeme dále do   příběhu, je nám jasné,   že Lynch si tento jednoduchý   příběh vybral   záměrně...

Alvin S. je totiž   čiperný stařík, který se   nehodlá smířit s tím, že   je mu přes osmdesát let,   nedbá rady doktorů, dcery,   přátel a žije si vlastním   "mladickým"   životem. Je to rebel, rebel   bez příčiny. A v tom je   právě záměr režiséra   Lynche, chce dokázat, že i   stařík dokáže mít svá   tajemství, ale i srdce na   pravém místě. Když se   dozví o mozkové příhodě   svého bratra, s kterým již   delší dobu nemluví, ihned   se rozhodne ho navštívit.   Nezastaví ho ani dcera,   přátelé, ani skutečnost,   že nemá řidičský průkaz.   Proto "osedlá"   zahradní traktůrek a jede na   dlouhou a strastiplnou cestu   Amerikou. Na své cestě   pozná mnoho "zvláštně   obyčejných" lidí a   uvědomí si, že jeho dávná   roztržka s bratrem byla   velice malicherná...

David Lynch nám   dává naději, že i když   zestárnout musíme všichni,   tak nemusíme podléhat   depresím a spíše se na   stáří těšit.

Všem vřele doporučuji   absolvovat s Alvinem tuto   dalekou cestu, na jejímž   konci na každého čeká   naděje na lepší svět.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih86801minih86801Red 2 (2013) 
Red 2 n
minih6689minih6689Doly krále Šalamouna (2004) [TV film] 
King Solomon's Mines n
minih26490minih26490Still Crazy - Pořád naplno (1998) 
Still Crazy n
minih12370minih12370Mezi námi zloději (1963) 
Mezi námi zloději n
minih40745minih40745Nikdy to nevzdávej! (2004) 
Raise Your Voice n
minih164355minih164355Zlo s lidskou tváří (2019) 
Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile n
minih2494minih2494Lví srdce (1990) 
Lionheart (A.W.O.L.) Wrong Bet n
minih152974minih152974Pomsta: Milostný příběh (2017) 
Vengeance: A Love Story n
minih142876minih142876Oko v oblacích (2015) 
Eye in the Sky n
minih64828minih64828Tamara Drewe (2010) 
Tamara Drewe n


Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Pam Marshall

Marshall Pam

Naprostá láska (La quietud)

Naprostá láska
La quietud

Boží láska (Divino Amor)

Boží láska
Divino Amor

Ahmed Abdelhafiz

Abdelhafiz Ahmed

Setareh Eskandari

Eskandari Setareh

Potomek (The Prodigy)

Potomek
The Prodigy

Takové krásné šaty (In Fabric)

Takové krásné šaty
In Fabric

Fotr je lotr (Meet the Parents)

Fotr je lotr
Meet the Parents

Mrazivá pomsta (Cold Pursuit)

Mrazivá pomsta
Cold Pursuit

Ticho před bouří (Serenity)

Ticho před bouří
Serenity

Naposled navštívené:
Pam Marshall

Marshall Pam

Naprostá láska (La quietud)

Naprostá láska
La quietud

Boží láska (Divino Amor)

Boží láska
Divino Amor

Ahmed Abdelhafiz

Abdelhafiz Ahmed

Setareh Eskandari

Eskandari Setareh

Potomek (The Prodigy)

Potomek
The Prodigy

Takové krásné šaty (In Fabric)

Takové krásné šaty
In Fabric

Fotr je lotr (Meet the Parents)

Fotr je lotr
Meet the Parents

Mrazivá pomsta (Cold Pursuit)

Mrazivá pomsta
Cold Pursuit

Ticho před bouří (Serenity)

Ticho před bouří
Serenity