Cerven
ohodnotit

Psanec Josey Wales

The Outlaw Josey Wales

Další název:
Štvanec Josey Wales
Žánr:
Rok:
1976
Délka:
135 minut
„Armáda jednoho muže na válečné stezce...“
Popis / Obsah / Info k filmu Psanec Josey Wales
Ke konci americké občanské války byla přepadena farma Joseye Walese zdivočelým oddílem Unie pod velením kapitána Terrilla. Joseyova žena a malý syn přišli o život. Od té chvíle se Josey stává psancem a bezcílně putuje po Americe. Jednoho dne, když se znovu chce usadit, se opět objeví Terrill se svými muži. Přišel okamžik zúčtování…
Scénář k filmu napsali Phil Kaufman a Sonia Chernusová, kterým jako předloha posloužil román „Útěk do Texasu“ Forresta Cartera, který je polovičním Cherokkem. Hlavní ženskou postavu ztělesnila někdejší Eastwoodova životní i filmová partnerka Sondra Lockeová.

televizní program


Popis / Obsah / Info k filmu Psanec Josey Wales
Clint Eastwood podává v roli psance Joseye Walese přesvědčivý výkon, který připomíná jeho "Muže beze jména" v Hrsti plné dolarů, která mu poprvé vynesla mezinárodní ocenění. Na rozdíl od prvního bájného psance má však Josey Wales jméno… a také statečné srdce. Jeho odvaha se postupně projevuje s rozvíjejícím se příběhem. Wales se ocitá na útěku, pronásledován hrstkou vrahů, když pomstil brutální vraždu své rodiny. Rád by putoval sám, ale připojuje se k němu skupina vyvrženců (podmanivě zahraných představiteli vedlejších rolí v čele se Sondrou Lockeovou a Chiefem Danem Georgem) a Wales nedokáže svou podivnou náhražkovou rodinu nechat bez ochrany. Tento film je Eastwoodův šestadvacátý celovečerní, z toho čtvrtý, který i sám režíroval.


Popis / Obsah / Info k filmu Psanec Josey Wales
Clint Eastwood získal jméno díky spaghetti-westernům. Není proto divu, že později i jako režisér zůstal westernům věrný (stačí připomenout Bledého jezdce). V roce 1976 natočil snímek Psanec Josey Wales v němž klasické schéma pronásledovaného hrdiny zasadil do doby těsně po konci občanské války ve Spojených státech (1861-1865). Jižanský farmář, jemuž zavraždili syna a manželku, se mstí zákeřným vrahům. Proto se dostane na listinu hledaných zločinců a musí prchat před zákonem. Setká se s lidmi, které dokáže ochránit a kteří mu snad pomohou nalézt nový domov.
Snímek je natočen v moderním pojetí westernu, kde se klade důraz na realismus, ale kde hrdina konec konců zůstává oním neprůstřelným mužem na straňě té pravé spravedlnosti.

Autor/Zdroj: Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Valerie Whittington

Whittington Valerie

Faby Zamora

Zamora Faby

Lucía Puenzo

Puenzo Lucía

Vlastimil Horák

Horák Vlastimil

Anna Reese

Reese Anna

Vlak do pekel (Train)

Vlak do pekel
Train

Fudžio Morita

Morita Fudžio

Naposled navštívené:
Valerie Whittington

Whittington Valerie

Faby Zamora

Zamora Faby

Lucía Puenzo

Puenzo Lucía

Vlastimil Horák

Horák Vlastimil

Anna Reese

Reese Anna

Vlak do pekel (Train)

Vlak do pekel
Train

Fudžio Morita

Morita Fudžio