Cerven
ohodnotit

Pusinky

Další název:
Dolls
Rok:
2007
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
5.4.2007
„Když nepřekročíš hranice, nedostaneš se dál.“
Popis / Obsah / Info k filmu Pusinky



Road-movie o mladých dívkách, které stále někdo nabádá, aby se chovaly dospěle. Jim se ale nechce, protože po posledních prázdninách je čeká jen svět povinností a pravidel. Jde o první český film, který otevřeně pojednává o lesbické orientaci jedné z hrdinek příběhu. Hraný celovečerní debut.
Filmová ročenka 2007


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pusinky



Noční akce. Hlášky.
Poslední prázdniny po maturitě.

Iška, Karolína a Vendula ale rozhodně nechtějí skončit ve stereotypu všedního života a navíc se nedostaly na vejšku. Tak naplánovaly super cestu – Holandsko, farma, louky, krávy, svoboda. Chtějí si pořádně užívat a občas (možná) i trochu pracovat.

Vyrážejí na konci prázdnin. Cestu jim ale zkomplikuje Iščin aktivní čtrnáctiletý bratr Vojta, který měl ségru na otcův pokyn hlídat. Postupně začíná tušit, že Iška si nevyjela na žádný malý trip. Visí na holkách jako klíště a jen tak se setřást nenechá. Takže se přesouvají od místa k místu ve zvláštní čtveřici.

Holky pohoršují Vojtu množstvím vypitého alkoholu, nárazovými milostnými zkušenostmi i svým slovníkem. Sice o nich neměl moc iluzí, ale až takhle si je nepředstavoval! Na cestě všichni potkávají ulítlé i zajímavé týpky a když už se jim někdo připlete do cesty, holky si nenechají ujít příležitost, aby jim jejich situaci ještě trošku nezamotal. Na druhou stranu, proč ne. Mají chuť zkusit všechno a docela se jim to daří.

Dynamická road-movie mladé režisérky Karin Babinské je filmem o mladých holkách, do kterých neustále někdo hučí, aby dospěly. Jim se ale ještě nechce. Nechce se jim spěchat do vězení povinností, do světa pravidel, ve kterém je přitom stejně „všechno zmatený“. Příběh boří tabu, vypráví o holkách, které nemají chuť nic předstírat a hrát si na tiché, mírné, křehké bytosti. Chtějí samy nakládat se svým životem – ne podle nějakého manuálu rodičů. Umí si prostě užívat a ledacos vyzkoušet.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pusinky



Příběh o hledání sebe sama v období dospívání. Iška, Karolína a Vendula se po maturitě vydávají na cestu bez cíle, důležité je putování samo. Ačkoliv jsou povahově i vzhledově velmi odlišné, působí jako kompaktní trojice: podobná slova, stejný humor a společná minulost. Problém nastává už před cestou: Iška musí vzít s sebou čtrnáctiletého bratra Vojtu. Obstarat si jídlo a cestovat bez peněz není jednoduché, zpočátku však dobrodružné a zábavné. Postupem času zjišťují, že někdy to, co se neplatí, bývá nejdražší. A že dívčí přátelství se rozpadá, nebo se rozpadlo už dávno a ony to jen nechtěly vidět, jako nechtěly vidět svoje opravdové touhy, přání a trápení.
A Vojta? Nechá se vtáhnout do hry plné potlačovaných emocí, nevyřčených slov, výbuchů smíchu a pořád ještě silných citů, které nemají nic společného se selankou „holčičího přátelství“…


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pusinky



Absolventka režie FAMU Karin Babinská debutuje komorním snímkem Pusinky, který poprvé v české hrané tvorbě otevřeně pojednává o lesbické orientaci. V letní road movie s laděním smutné komedie o dospívání prožívají tři čerstvé maturantky během několika dní různé epizody, jež významně ovlivní jejich vzájemné vztahy a jež jsou jejich prvním střetnutím s „opravdovým světem“. Karolína, Iška a Vendula bez svolení rodičů směřují do Holandska na domluvenou brigádu. Velkou překážkou se však ukáže Iščin patnáctiletý bratr Vojta, kterého dívky vezmou s sebou. Vyrazí na cestu stopem, za hranice se však nedostanou. V industriální krajině severních Čech je během lehkomyslného putování čekají veselé i skutečně dramatické okamžiky. V závěru se nerozlučné kamarádky musejí rozejít…

Dívčí svět, který Babinská ukazuje s nezvyklou přímostí, je vedle komických situací také plný zmatků, naivních nadějí a hořkých zklamání. Deziluze z blízké budoucnosti aktérky žene do mnohdy šílených akcí. K nim patří alkohol, sex i lehké drogy. Přesto však zůstávají křehkými stvořeními, toužícími především po lásce a pochopení.

Smělé filmové prvotině na výrazové lehkosti ubírá komplikovanost peripetií a také některé situace či vtipy vyznívají naprázdno. Poněkud schematicky působí i „řešení“ lesbického motivu. Naopak přesvědčivé jsou výkony začínajících hereček. Atmosféru příběhu podtrhává původní hudba Jana P. Muchowa i jím vybrané písně různých kapel.

Snímek rozšiřuje početnou skupinu českých teenagerských filmů posledních let. Netradičně však staví do hlavních rolí dívky a zároveň se pohybuje ve zcela jiné rovině, než úspěšné, leč prvoplánové a často podbízivé komedie.


ZDROJ: Filmový přehled, 2007


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - F.L. Věk (1970) [TV seriál]

10:55 - 12:00

33 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

ČT2 - Kronika starověkého Egypta

10:40 - 11:35

48 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

10:25 - 11:55

63 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Prima - Partie Terezie Tománkové (2020...

11:00 - 11:50

28 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rexen Cheng

Cheng Rexen

Nina Wu

Nina Wu
Nina Wu

Pavel Macák

Macák Pavel

Naposled navštívené:
Rexen Cheng

Cheng Rexen

Nina Wu

Nina Wu
Nina Wu

Pavel Macák

Macák Pavel