Cerven
ohodnotit

Rain Man

Žánr:
Rok:
1988
Délka:
133 minut
Premiéra v ČR:
1.3.1990
„Život egoistického mladého muže změní setkání s nemocným bratrem.“
Popis / Obsah / Info k filmu Rain Man
Obchodník s automobily Charlie Babbitt se dozví, že z dědictví po otci dostane jen automobil Buick Roadmaster z roku 1949. Zbytek, téměř tři miliony dolarů, dostane ústav pro mentálně postižené ve Wallbrooku. Zde se Charlie nečekaně setká se svým starším bratrem, autistickým Raymondem, o jehož existenci neměl ponětí. Raymond nedokáže komunikovat s okolím, nechápe své emoce a jakákoli změna zavedených rituálů u něj vyvolává záchvaty paniky. Charlie se rozhodne bratra unést a vrátit ho ústavu výměnou za část dědictví. Během strastiplné cesty se musí potýkat s jeho rozmary a dodržovat jeho rituály. Krize vyvrcholí, když Raymond odmítne nastoupit do letadla a Charlie je nucen vydat se s ním do Los Angeles autem. Zatímco jeho podniku hrozí krach, bezmocně s bratrem trčí v zapadlém hotelu. Když zjistí, že je schopen pamatovat si desítky karet a jejich posloupnost v balíčku, vydá se s ním do Las Vegas. V Black Jacku vyhrají téměř devadesát tisíc. Charlie se snaží stát Raymondovým poručníkem, aby si zajistil přístup k penězům. Neuvědomuje si, že se jeho vztah k handicapovanému bratrovi začíná měnit. Zvyká si na jeho zvláštní chování, začíná mnohé chápat a vybaví si některé vzpomínky z dětství, které považoval za výplod fantazie. Chtěl by se o něj starat dál, z bratrské lásky. Rozhodnout by měl psychologický pohovor s Raymondovým ošetřujícím lékařem.

Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Rain Man
Bezohledný karierista Charlie Babbitt ( Tom Cruise) právě pilně pracuje na další smlouvě, když mu oznámí, že jeho otec, se kterým se už dávno odcizili, zemřel. Poté, co přijede do Ohia na pohřeb, rozčílí se, neboť zjistí, že mu otec odkázal starého Buicka a z třímilionového dědictví nedostal ani cent. Namísto toho shledává, že peníze otec odkázal ošetřovatelům jeho autistického bratra Raymonda (Dustin Hoffman), který žije v ústavu. Když se vzpamatuje z šoku, že má bratra, o kterém neměl ani ponětí, vezme Raymonda na výlet napříč zemí, doufaje, že se mu podaří získat alespoň část zděděných peněz, aby poplatil dluhy ze špatných obchodů. Avšak během jejich dobrodružné výpravy se Charlie nejen naučí, jak vycházet s Raymondovým svérázným chováním, ale také se o bratra začne starat. Postupně v sobě nachází ztracený cit a zjišťuje, že peníze nejsou v životě to nejdůležitější.
Film RAIN MAN získal 4 OSCARY - za Nejlepší film roku 1988, Nejlepší režie, Nejlepší scénář a Nejlepší herec v hlavní roli: Dustin Hoffman.

DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Rain Man
Charlie Babbit potřebuje peníze. Když zemře jeho bohatý otec, dočká se však místo dědictví šoku. Závěť totiž nezní na jeho jméno. Milióny dolarů mají připadnout psychiatrické léčebně, kde žije Raymond Babbit. Charlie slyší toto jméno poprvé. Netušil, že má bratra. Přijíždí za ním. Nechce se vsdát dědictví. Unese Raymondy. Vydávají se spolu na cestu napříč Spojenými státy. Příběh o zrození lásky s nezapomenutelným Dustinem Hoffmanem a Tomem Cruisem patří mezi výjimečné snímky, které se dočkaly diváckého zájmu i ocenění kritiky.

reklamní materiály videodistributora


Popis / Obsah / Info k filmu Rain Man
Charlie Babbitt je úspěšný mladý muž, který se zajímá jen o auta, peníze a vlastní pohodlí. Až po smrti svého otce se dovídá o existenci staršího bratra Raymonda, žijícího v ústavu, který má zdědit většinu otcova majetku.Autor/Zdroj: /CinemaJeden z divácky nejúspěšnějších filmů tohoto roku Rain Man se v rekordním čase dostává i do našich kin. Příběh egoisticky a uspěchaně žijícího Charlieho Babbitta, který se změní pod vlivem setkání se svým nemocným starším bratrem Raymon-dem; o jehož existenci neměl tušení, lámal rekordy v tržbách všude, kde byl uve-den, a vzbudil i zaslouženou pozornost odborné kritiky. Je to příklad řemeslně dokonale odvedené práce po všech stránkách, ale základem tu je přesvědčivě napsaný příběh se silným humanistickým akcentem, který dovedně mísí sentiment s humorem. Zcela mimořádný výkon ve filmu podává Dustin Hoffman, který se na roli autismem postiženého Raymonda dlouho připravoval a jehož kreace je z umě-leckého i lékařského hlediska naprosto přesvědčivá. V mnohem méně efektní úloze Charlieho mu dobře sekunduje současný idol amerických diváků Tom Cruise. Snímek získal čtyři Oscary (nejlepší film, režie, mužský herecký výkon v hlavní roli - D. Hoffmann, scénář) a Zlatého medvěda na 39. MFF v Západním Berlíně 1989.

Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Komisař Montalbano (1999) [TV ...

23:20 - 01:15

79 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

ČT2 - Za mřížemi: V nejdrsnějších vě...

00:25 - 01:15

14 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:45 - 00:45

54 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:35 - 00:45

64 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dolan Dougherty

Dougherty Dolan

Naposled navštívené:
Dolan Dougherty

Dougherty Dolan