Cerven
ohodnotit

Rekord [TV film]

Rok:
1973
Délka:
65 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Rekord
Naše televize se pustila opět odvážně na tenký led ztvárnění současnosti v televizním filmu Jána Štiavnického a režiséra Jána Gogála REKORD. Po nedávném neúspěchu brněnského Hnízda ukázala naopak bratislavská nenáročná, prostá hra, že přímočarost a odvaha k tomu mluvit bez kudrlinek, se vyplácí. Příběh to byl takříkajíc všednodenní. Není tomu tak dávno, co se u nás různí „modernisté“ snažili o to, vydávat naši každodennost za něco, co líčí hlavně odcizenost člověka od druhých, co pitvá nějak až patologicky nejosobnější starůstky a problémy a vydává je za světoborné „senzace“. Nic takového v bratislavském Rekordu. Tady to byl pohled opravdu do normálního života normálních lidí – lze-li vůbec takového označení použít, protože každá postava tu byla odlišná, každá měla své psychologické zázemí, svou vlastní podobu. I úsměv měli ti mladí hoši každý jiný. Jistě lze mluvit o tom, že televizní film obsahoval jakous takous tezovitost. Jinak to však asi není ani možné, protože každý, když chce o něčem napsat příběh, musí mít nejdřív v hlavě myšlenku a záměr, jehož chce dosáhnout. Potud tedy teze. Jenomže Rekord právě překonal tuto základní tezovitost svou životností. Možná to je i zásluha režisérova, dokonce jistě to je jeho zásluha, a nesporně i zásluha herců v čele s jedinečným, věrohodným a dojímavě hlubokým výkonem Jozefa Krónera v hlavní roli starého mistra, učitele nastupující směny mladých učňů.

Rekord je film ze současnosti, o mladých lidech, jak vypadají i jací pod tou slupkou skutečně jsou. Je to film o mnoha, přemnoha problémech, které nás denně tlačí. Neřeší je, to není úkolem umění. Ale dává nám pohlédnout do života a jeho pohled je lidský, hřejivý, optimistický a hluboký. Skromný pokus slovenských umělců přinesl větší ovoce, než bylo možné očekávat. Ovoce, jež budeme, doufejme, sklízet v televizních programech čím dál častěji. Kdo má čisté srdce, kdo nevidí ve všem hned frázi a tezovitost, kdo se dovede oddat skutečně lidskému pohledu, kdo dovede spoluprocítit starosti druhých, ten takový film, jako byl Rekord, nemůže než přivítat. Aby mi bylo správně rozuměno, nemyslím si, že by to byl nějaký historický mezník v práci naší televize, nemyslím si, že by to bylo veledílo, nad něž si nelze představit zdařilejší. Ale byl to doušek vody čisté, kus dobrého, zdravého chleba dramatické tvorby. A v tom, v oné nelíčenosti a pravdivosti, v oné prostotě a jednoduché upřímnosti spočívá velké okouzlivé kouzlo tohoto dílka.

KLIMENT, Jan. Rekord v mnoha smyslech. Rudé právo. 1973, roč. 53, č. 214 [8. září], s. 5. [upraveno]


Popis / Obsah / Info k filmu Rekord
Pôvodný televízny film pre mládež z ucnovského prostredia. V ucnovskom stredisku strojárenského závodu vedie skupinu ucnov starý majster Mokoš. Medzi ním a jeho žiakmi nie je najlepší vztah - chlapci sa domnievajú, že pre svoj vek im už nemôže porozumiet. Až po majstrovom ochorení (ku ktorému dôjde aj vinou chlapcov) sa prelomia lady a dve generácie nájdu k sebe cestu. Druhá dejová línia sleduje medzinárodnú sútaž ucnovského dorastu, v ktorej naša partia na cele s majstrom Mokošom dokáže, že ich vztah k materskému podniku je vážny, dajú prednost pomoci v havárijnej situácii pred efektným a lákavým vítazstvom v sútaži.

Zdroj: Archiv STV


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Rajské zahrady (2009) [TV cykl...

04:30 - 04:50

12 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Ponikelské radovánky

04:20 - 04:50

22 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Dáma a Král (2017) [TV seriál]

03:55 - 04:50

47 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Big Man I. - Neobvyklá pojistk...

04:00 - 05:59

42 minut již uběhlo
77 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Pavol Majdan

Majdan Pavol

Alojz Kramár

Kramár Alojz

Pět mrtvých psů

Pět mrtvých psů
Pět mrtvých psů

Naposled navštívené:
Pavol Majdan

Majdan Pavol

Alojz Kramár

Kramár Alojz

Pět mrtvých psů

Pět mrtvých psů
Pět mrtvých psů