Cerven
ohodnotit

Renoir [2k digital]

Země:
Rok:
2012
Délka:
111 minut
Premiéra v ČR:
21.3.2013
„Do života velkého malíře Renoira a jeho syna Jeana nečekaně vstoupí nekonvenční mladá a krásná žena.“
Popis / Obsah / Info k filmu Renoir
Film Renoir je založený na skutečném příběhu stárnoucího impresionistického malíře Augustea Renoira a začínajícího filmaře Jeana Renoira. Snímek je vyprávěn nádhernými obrazy, ponořenými do zlaté barvy a vyvolávajícími atmosféru samotné Renoirovy malířské tvorby.
Píše se rok 1915 a malíř Auguste Renoir i jeho syn Jean jsou poznamenáni smrtí ženy i matky zároveň. Jejich životy však změní mladá kráska s ohnivými vlasy, která jim dodá ztracenou energii a uměleckou inspiraci. Stane se posledním modelem otce Renoira, kterému zároveň navrátí ztracenou mladost, a v psychicky nestálém Jeanovi svou divokostí i nezkrotným duchem vzbudí nečekané touhy i vášeň k filmovému umění.
Snímek Gillese Bourdose byl uveden na MFF v Cannes 2012 v sekci Un Certain Regard, kde soutěžil s ostatními filmy o nejoriginálnější výpověď a výrazovou poetiku.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Renoir
Azurové pobřeží, 1915. Na sklonku svého života je Pierre-Auguste Renoir zasažen ztrátou své milované ženy, artritickými bolestmi vysokého věku a děsivými zprávami, že jeho syn Jean byl zraněn v boji. Jako zázrakem pak do jeho života vstoupí mladá dívka a starý malíř je naplněn novou, zcela nečekanou energií. Živelná a překrásná Andrée se stane jeho poslední modelkou a pramenem pozoruhodného omlazení.

Jean se vrací domů na rekonvalescenci a stejně jako jeho otec podléhá nové, zrzavé hvězdě na Renoirově obloze. V středomořském ráji – a tváří tvář otcově přísnému odporu – podlehne této divoké a nezkrotné vášni… a postupně se v slabošském a válkou otřeseném Jeanovi začíná probouzet filmař.
Film Europe s.r.o.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Renoir
Scenárista a režisér Gilles Bourdos (nar. 1963) natočil životopisný snímek Renoir nejen jako poctu slavnému malíři Augustu Renoirovi (1841-1919), nýbrž i jeho synovi, uznávanému filmaři Jeanu Renoirovi (1894-1979). Ve snímku vystupují i další Renoirovi synové, herec Pierre Renoir (1885-1952) a Claude Renoir (1901-1969), který později spolupracoval s Jeanem a věnoval se též keramice. Předlohou pro film se stala kniha Milovaný obraz kameramana a fotografa Jacquesa Renoira (nar. 1942), Augustova pravnuka a potomka Pierrova syna Clauda (1913-1993), rovněž kameramana. – Děj se odehrává v roce 1915 v umělcově velkém sídle Les Collettes v Cagnes-sur-Mer na Riviéře. Malíř, postižený těžkou artritidou, navzdory bolestem stále maluje. Po smrti manželky je obklopen několika ženami, které se pečlivě starají o něj i o dům. V pozdním stáří se mu stane poslední inspirací nová modelka, smyslná rusovláska Andrée (Dedée) Heuschlingová. Ta se tu sblíží s Jeanem, který přijel na rodinné sídlo kvůli rekonvalescenci po válečném zranění. Právě ona přiměje nerozhodného mladíka, aby se později věnoval filmu. (Jako jeho manželka hrála až do jejich rozvodu pod jménem Catherine Hesslingová v jeho snímcích.) – Akademicky pojatý film, v němž malíř často medituje o své tvorbě, je v duchu impresionismu prosvícen letními barvami a koncentruje se na idylické obrazy středomořské přírody i nahé modelky.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2013/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

06:59 - 09:00

80 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

ČT2 - Papua-Nová Guinea, život kmenů

07:45 - 08:35

34 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Snídaně s Novou (1994) [TV poř...

05:55 - 08:20

144 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:55 - 08:25

24 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
John Briley

Briley John

Mandolína kapitána Corelliho (Captain Corelli's Mandolin)

Mandolína kapitána Corelliho
Captain Corelli's Mandolin

Naposled navštívené:
John Briley

Briley John

Mandolína kapitána Corelliho (Captain Corelli's Mandolin)

Mandolína kapitána Corelliho
Captain Corelli's Mandolin