Cerven
ohodnotit

RoboCop [2k digital]

Žánr:
Rok:
2014
Délka:
116 minut
Premiéra v ČR:
6.2.2014
„Remake kultovní klasiky z 80-tých let“
Popis / Obsah / Info k filmu RoboCop
V roce 2028 je nadnárodní konglomerát OmniCorp lídrem v oblasti robotických technologií. Jeho drony jsou už dlouhá léta využívány armádami po celém světě, jen doma v Americe se tato technologie stále považuje za příliš kontroverzní. Alex Murphy je milující manžel a otec, který jako policista dosahuje vynikajících výsledků v boji s kriminalitou a korupcí v Detroitu. Alespoň do chvíle, než utrpí rozsáhlé zranění. OmniCorp tak získá jedinečnou příležitost - za použití svých špičkových technologií může zkusit zachránit nepostradatelného policistu. A tak se v odvážném experimentu zrodí RoboCop - napůl člověk a napůl stroj, dokonalý protivník všech kriminálních živlů. OmniCorp už plánuje jeho nasazení v co největším počtu měst. Nepočítají ale s tím, že uvnitř stroje stále zůstává myslící lidská bytost, která nedokáže potlačit vzpomínky na minulost.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 22.03.2015 HBO


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu RoboCop
RoboCop je zpět a ve formě

Osmdesátkoví hrdinové se postupně vracejí a „RoboCop“ nemůže chybět. Pokud zvládnete trochu neobjektivního fanouškovského nadšení, čtěte dále a na film určitě do kina zajděte. Na rozdíl od ne až tak zvládnutého „Total Recall“ (2012) Lena Wisemana, „RoboCop“ nabízí nový pohled na klasiku, aniž by to bolelo.

Joel Kinnaman (Alex Murphy) má nespornou výhodu. Nepůsobí totiž jako klasické akční macho. A oproti svému předchůdci z roku 1987 Peteru Wellerovi ani jako figurína nebo botoxový král. Na druhou stranu ale také není žádné máslo, jeho fanoušci, kteří ho znají ze seriálu „The Killing“ (2011-2013) vědí své. Jeho Murphy je klasický polda, který má svědomí, hrdost a dokáže se pěkně naštvat. A tvůrci filmu udělali velmi dobře, že do titulní role obsadili ne až tak notoricky známého mainstreamového herce, u kterého by hrozila zaměnitelnost s nějakou další rolí. Ale nejdříve tedy o čem to (tentokrát) je... Děj se odehrává v roce 2028, kdy je nadnárodní konglomerát OmniCorp vedoucím lídrem v oblasti robotických technologií. Jejich drony jsou již dlouhé roky využívané armádami po celém světě. Právě díky nim OmniCorpu stále přibývají na účtech miliardy dolarů. Jedinou metou, kterou se jim ještě nepodařilo dosáhnout, je úspěch na domácí půdě, kde jsou jejich technologie stále považované za příliš kontroverzní. Ale v jistém momentě dojde ke zlomu. Alex Murphy je milující manžel a otec, který pracuje jako policista a dosahuje vynikajících výsledků v boji s kriminalitou a korupcí v Detroitu. Až do chvíle, než utrpí rozsáhlé zranění při plnění služebních povinností. OmniCorp najednou dostane jedinečnou příležitost – zachránit špičkového policistu. A tak se v odvážném experimentu zrodí RoboCop – napůl člověk a napůl stroj, dokonalý protivník všech kriminálních živlů. OmniCorp už plánuje jeho nasazení v co největším počtu měst, ale nepočítají s tím, že uvnitř stroje je myslící lidská bytost, která nedokáže potlačit vzpomínky na svoji minulost. Jak se s tím vším vyrovná?

Režisér José Padilha („Elitní jednotka I. + II.“ 2007 a 2010) se svým týmem prý už od začátku věděl, že nechce „RoboCopa“ předělávat, ale modernizovat. Speciální efekty jsou využity velmi dobře, naprosto přirozeně pomáhají dotvořit celkový obraz a neutlačují samotný příběh. I pokud autorům šlo o vyváženost rovnováhy drama vs. zábava, povedlo se. Ve filmu se šetří vtipnými replikami, takže je dost prostoru na vážné emoce a film nevyznívá jako „hláškovaná“ typu „Expendables“, a když už nějaká padne, stojí za to. Znalý divák si přijde na své například ve scéně, kde proti sobě nastoupí RoboCop s jedním z dronů, aby změřili síly, a zapšklý velitel vojenských jednotek dronů Rick Mattox (Jackie Earle Haley) Murphymu k boji pustí song „plecháče“ z „Čaroděje ze země Oz“. A kromě dobře postaveného příběhu, který je v řadě bodů nový (ve srovnání s originálem) a má i nové poselství, přichází i řada velkých herců. Asi nejzaměstnanější herec hollywoodu Samuel L. Jackson v roli mediálního magnáta Pata Novaka ukazuje naprosto názorný příklad, jak média ovládají to, co vidíme a co bychom měli vidět v zájmu lobbistů. Gary Oldman ztvárnil Dr. Dennetta Nortona, u kterého zase notnou chvíli můžeme váhat, jestli je jeho postava dobrá nebo špatná a které straně nakonec podlehne. Je tu Abbie Cornish („Limitless“ 2011) jako milující manželka Clara Murphy a Michael Keaton znázorňující Raymonda Sellarse, mocného muže z vedení OmniCorpu, jehož jediným zájmem je ovládnout trh. Mimo další méně známé umělce se tu objeví i Marianne Jean-Baptiste známá u nás ze seriálu „Beze stopy“ (2002).

Tradičně zmíním soundtrack, který sice nepřináší nic objevného, ale je příjemný, splňuje svůj účel a autor hudby Pedro Bromfman (podepsán také pod hudbou z obou „Elitních jednotek“) ctí původní hudbu v nové verzi hlavního motivu. Za kamerou stál Lula Carvalho (kromě „Elitních jednotek“ např. „Město Bohů“ 2002). Co se týká výpravy, je zde drobná změna. RoboCop dostává černý design (ale na původní vizuál dojde). Tvůrci říkají: „Původně jsme dělali obleky dva. Ten první se více podobal originálu a pak nová verze, která se objeví ve filmu.“ Joel Kinnaman dodává: „Když jsem si po půl hodině oblek nasadil, změnilo to můj vzor pohybů a jsem v něm dokonce vyšší. Musím ale přiznat, že to bylo zpočátku trochu nepříjemné, protože vážil asi 35 kilo a bylo dost náročné si zvyknout. Dobré ale je, že když jsem v neohrožené situaci, můžete vidět moji tvář.“ Věrni předloze ve stěžejních bodech, nechali nám tu tvůrci také oblíbené okamžiky, jako například souboj s „kuřecími“ megaroboty (na rozdíl od původního filmu tu jich je hned několik). „Úkolem bylo natočit film, který se dotýká klíčové myšlenky o politice a o tom, co to znamená být člověkem a zároveň oslovit široké publikum. Musíte najít rovnováhu mezi dramatem a zábavou tak, že naleznete ten správný tón. A to je to, co jsme udělali s RoboCopem,“ říká režisér José Padilha. „Film nabízí divákům tři různé dějové linky ve stejnou dobu. Nejprve politiku využívání robotů doma, pak část co má co dočinění s firemní chamtivostí a pak třetí osa filmu a pravděpodobně ta nejdůležitější, tj. emocionální příběh, který se zabývá otázkou, co to znamená být lidskou bytostí.“

Nakolik se nakonec film přiblíží konkrétnímu gustu každého diváka, je ve hvězdách. Pro mě znamená nový pohled na notoricky známý příběh, oba vnímám odděleně a dokázal jsem si ho bez problémů užít. Popravdě řečeno nechápu kritiky typu „vykrádání Paula Verhoevena“ nebo jednu konkrétní, která snímek ohodnotila záporně, protože je „příliš americký“. K první poznámce bych rád řekl, že na výrobě remake nevidím obecně nic špatného. Klasika je sice klasika, ale tou zůstane vždy. Mě docela baví, jak se nové týmy tvůrců popasují s původními motivy za použití nových technologií a možností. Jak už jsem napsal – snažím se vždy vnímat remake odděleně od původní verze a udržet si odstup. Srovnávání je zbytečné. Originály budou vždy nedostižné, ale to neznamená, že nová varianta musí být zákonitě špatná. A druhá hláška – škoda slov. „RoboCop“ je americký film s americkým hrdinou, tudíž věty jako „je to příliš americké“ vyznívají asi tak nosně, jako kdyby někdo o Svěrákově „Obecné škole“ řekl, že není dobrá, protože je „příliš česká“. Tak tedy shrnuji své pocity z nového, jiného a premiérového „RoboCopa“ do hodnocení 75% a stojím si za tím. Kdyby hned začátek roku neodstartovaly velkolepé hlavní hity letošní filmové sklizně, nejspíš bych se nebál dát i víc. A těším se na další Kinnamanovy role.

Ivan Hladík (www.ivanhladik.cz)

Robocop
Akční / Krimi / Thriller / Sci-Fi
USA, 2014, 121 min
Režie: José Padilha
Hrají: Joel Kinnaman, Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Abbie Cornish,
Jay Baruchel, Michael Keaton, Jackie Earle Haley, Jennifer Ehle, Aimee Garcia...
ČR premiéra: 6. 2. 2014, Forum Film CZ
www.robocop.com


Autor: ihladik

Popis / Obsah / Info k filmu RoboCop
Děj se odehrává v roce 2028, kdy je nadnárodní konglomerát OmniCorp vedoucím lídrem v oblasti robotických technologií. Jejich drony jsou již dlouhé roky využívané armádami po celém světě. Právě díky nim OmniCorpu stále přibývají na účtech miliardy dolarů. Jedinou metou, kterou se jim ještě nepodařilo dosáhnout, je úspěch na domácí půdě, kde jsou jejich technologie stále považované za příliš kontroverzní. Ale v jistém momentě dojde ke zlomu. Alex Murphy je milující manžel a otec, který pracuje jako policista a dosahuje vynikajících výsledků v boji s kriminalitou a korupcí v Detroitu. Až do chvíle, než utrpí rozsáhlé zranění při plnění služebních povinností. OmniCorp najednou dostane jedinečnou příležitost – zachránit špičkového policistu. A tak se v odvážném experimentu zrodí RoboCop – napůl člověk a napůl stroj, dokonalý protivník všech kriminálních živlů. OmniCorp už plánuje jeho nasazení v co největším počtu měst, ale nepočítají s tím, že uvnitř stroje je myslící lidská bytost, která nedokáže potlačit vzpomínky na svoji minulost. Jak se s tím vším vyrovná???

zdroj: PRESSCODE


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu RoboCop
Akční sci-fi RoboCop brazilského filmaře Josého Padilhy je remakem snímku RoboCop režiséra Paula Verhoevena z roku 1987, který byl u nás uveden jen na videu, zatímco pokračování RoboCop 2 (1990; r. Irvin Kershner) a RoboCop 3 (1992; r. Fred Dekker) se do kin dostala v letech 1991 a 1994. – Detroitský detektiv Alex Murphy málem skončí jako oběť vraha. Přijde o nohy, velký kus trupu a ruku. Po zákroku dr. Nortona má umělé tělo, zdokonalený mozek a nadlidské schopnosti. Jenže svědomí a vzpomínky mu zůstaly, což se ukáže jako problém, když se vrátí do služby jako kyborg RoboCop. Začne vyšetřovat svou vraždu, a tak odhalí korupci v řadách policie i hledaného drogového bosse Vallona. Napínavý snímek se odehrává v roce 2028, evokuje současnost, ale chybí mu nadhled originálu. Násilí se děje v přímém přenosu, policisté jsou úplatní, média senzacechtivá, terorismus je hrozbou a touha po bohatství bezskrupulózní.
-kat-, Filmový přehled 2014/2


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Robocop (1987)

 Robocop (1987)
Robocop n
RoboCop
Žánr: sci-fi / thriller / akční / drama / krimi
Země: Spojené státy americké
Režie: Paul Verhoeven

(remake)

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Howard Cohen

Cohen Howard

Dezidér Janda

Janda Dezidér

Neil A. Cohen

Cohen Neil A.

Dobráci

Dobráci

Marci X

Marci X
Marci X

Karty ví, nepoví

Karty ví, nepoví

Pouta

Pouta
Pouta

Naposled navštívené:
Howard Cohen

Cohen Howard

Dezidér Janda

Janda Dezidér

Neil A. Cohen

Cohen Neil A.

Dobráci

Dobráci

Marci X

Marci X
Marci X

Karty ví, nepoví

Karty ví, nepoví

Pouta

Pouta
Pouta