Cerven
ohodnotit

Rozina sebranec

Žánr:
Rok:
1945
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
14.12.1945
Popis / Obsah / Info k filmu Rozina sebranec
POZOR SPOILER

V roce 1612 po vpádu Pasovských se v Praze v klášteře svaté Anny scházejí lidé bez střechy nad hlavou, ale i různá verbež. Žije zde také mladá Rozina, které všichni lají, že je sebranec a nemá otce. Také je zde převor, moudrý Ital a vcelku vlídný člověk. Je zde i Nikolo, který se popral kvůli kartám. Rozina se dozvídá od svého opilého „otce“ kováře, že ani matku nemá. Převor jen potvrdí, že ji jako malou nalezl na prahu do kostela. Nikolo mu pak sděluje, že umí pracovat s italským sklem, a převor jej zaměstná v hutích. Nikolo se také pilně dvoří Rozině, a to tak, až si s ním dá schůzku. Pak ji stále navštěvuje. Ale dílo se mu nedaří a převor s ním není spokojen. Nikolo se vrací zpět do vlasti, a slibuje, že se na jaře vrátí. Místo něj však jen jeho kamarád přináší list, ve kterém sděluje, že se již nikdy do měst pražských nevrátí. O Rozinu usiluje cechmistr Karf, starý vdovec. A věc se mu povede, Rozina mu dá své slovo. Jenže se sem vrací i Nikolo a na svatbě ztropí malou výtržnost. Neustále za Rozinou dolézá a má konflikt i s převorem. Nakonec Rozinu přemluví ke schůzce a žádá po ní i peníze. A Rozina pro něj začne krást. Jenže Karf na to přijde a vyžene ji z domu. Tam, kde bydlila, ji nechtějí a tak končí v té nejhorší hospodě mezi lůzou, ale s Nikolou. Ten štve tuto lůzu na klášter a proti převorovi. Karf si najímá člověka na vraždu Roziny. Ten ji odláká z prázdné hospody, všichni muži již totiž táhnou na klášter. Rozina je na poslední chvíli zachráněna výkřikem své služky, která také prozradí, co se má stát s klášterem. Rozina běží všechny varovat…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Rozina sebranec
Příběh se odehrává v Praze na začátku 17. století. Rozina se dozví od své matky, že je ve skutečnosti nalezencem. Citově strádající dívka se upne ke své první lásce – italskému skláři Nikolovi. Ten ji opustí, ačkoli jí přísahal věrnost. Rozina se proto provdá bez lásky za starého a bohatého zednického cechmistra Karfa, který jí slíbil, že jí po svatbě koupí majestát o manželském původu. Lakomý Karfa však úmluvu nedodrží. Rozina se opět setká s Nikolou a stane se jeho milenkou. Za to je vyhnána z domu a dramatické okamžiky na sebe nenechávají dlouho čekat.
FEX DVD


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Rozina sebranec
Pražský klášter na Františku počátkem 17. století. Klášterní schovanka Rozina se zamiluje do italského sklářského dělníka Nikoly, ale ten jí po návratu do vlasti vzkáže, že už do Prahy nikdy nepřijede. Nešťastná Rozina podlehne naléhání cechmistra Karfa, který jí slibuje koupit glejt o manželském původu, a provdá se za něho. Starý skrblík slib nesplní, a když se nezodpovědný dobrodruh Nikolo opět objeví v klášteře, je Rozinin tragický osud zpečetěn.
Vávra začal natáčet tento přepis povídky Z. Wintra v roce 1944 v produkci společnosti Lucerna. Realizace byla záměrně protahována a film byl dokončen a uveden až v prosinci 1945 už jako výrobek znárodněné kinematografie.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama