Cerven
ohodnotit

Sám doma

Home Alone

Další název:
Kevin - Allein zu Haus
Žánr:
Rok:
1990
Délka:
103 minut
Premiéra v ČR:
12.12.1991
„Rodinná komédie bez rodiny.“
Popis / Obsah / Info k filmu Sám doma
Rodina Petera McCallistera se chystá na Vánoce do Paříže společně s rodinou Franka McCallistera. Ráno zaspí a odjíždějí v příšerném zmatku. Kevinova matka Kate stále přemýšlí, na co zapomněla, a až v letadle jí dojde, že s nimi neletí Kevin...

V Paříži se snaží Kate dovolat domů a požádá o pomoc i policii. Kate zůstává sama na letišti a čeká na místo v jakémkoliv letu domů do Chicaga. Kevin se mezitím probudí do tichého domu, a když zjistí, že je doma sám, začne se radovat a dělat všechno, co normálně nesmí. Jenže jeho radost záhy vystřídá strach, když se do domu snaží dostat lupiči. Kevin v jednom z nich pozná policistu, který se u nich večer vyptával na to, kdy a kam cestují...

Kevin začne svému strachu čelit a připraví se na případný další vstup lupičů do domu. Večer rozsvítí celý dům, pustí muziku a pomocí maket vytvoří v domě iluzi přeplněného domu. Lupiči pozorující zvenku siluety postav, jsou přesvědčeni, že dům McCallisterů není prázdný. Další den však dům sledují a zjistí, že Kevin je doma sám. Kevin si lupičů všimne a na další večer si připraví plán bitvy. Na schody před domem rozlije vodu, z níž se utvoří ledovka, a doma nalíčí různé pasti. Lupiči opravdu přijdou a snaží se Kevina přesvědčit, že jsou hodní, ale Kevin hned zaútočí. Lupiči se naštvou, ale Kevin je velmi vynalézavý, nic neponechal náhodě a je připraven na všechny eventuality...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Sám doma
McAllisterovi odlétají na Vánoce do Francie. Všichni se těší a plánují, chystají, připravují, ale když se konečně octnou v letadle nad oceánem zjistí, že nechali doma jednu maličkost. Syna Kevina. Ten je ponechán pouze svému osudu. Nikdo mu nepomůže a on, ač nejmladší z rodiny, bude muset v době, kdy si ostatní rozdělují dárky, čelit nejen samotě, ale také spoustě strašidelných věcí ve městě i doma. Ale to není všechno. Podaří se mu i zahnat partu zlodějů, kteří si právě jeho dům vyhlédli k tomu, aby si zlepšili svůj životní standard.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Sám doma
Chris Columbus na sebe upozornil v roce 1984 jako scénártsta úspěšné hororové komedie Gremlinové. Film Sám doma (1990) je do značné míry variací tohoto snímku: má s ním společné dějiště vyprávění (rodinný dům ve vilové čtvrti), dobu vánočních svátků i morální naučení o zlu, rozpoutaném lhostejností a ziskuchtivostí lidí, kteří teprve díky nutnosti čelit mu nacházejí svou pozapomenutou vzájemnou lásku a soudržnost. Společný oběma filmům je i dětský hrdina. Snímek Sám doma se však obejde bez složitých zvláštních efektů a vystačí s jednoduchým příběhem, ovšem brilantně vyprávěným. Početná rodina McCalisterových se spolu s příbuznými a jejich dětmi rozhodla prožít vánoční svátky v Paříži. Ve zmatku balení a překotného úprku na letiště zapomenou doma osmiletého Kevina. Než se matce podaří dostat se z Paříže zpátky domů, uplyne několik dní, během nichž prodělá synek velkou změnu. Kevin odjezd rodiny považuje za zázračné zmizení, které způsobil svým přáním z minulého večera. Svobody si nejprve s chutí užívá, aby dokázal, že je schopen se ve všem všudy o sebe postarat. Musí však bojovat se strachem, když zjistí, že dům se chystají vykrást dva zloději. Pustí se s nimi do zdánlivě nerovného zápasu, který považuje za součást "samostatnosti". Rafinované nástrahy, v nichž kombinuje své hračky s domácím nářadím, opravdu nakonec zloděje řádně poničí, takže policie už nemusí udělat nic víc, než je odvézt do vězení. Rodina nakonec prožije vánoce doma a vychutná tak nejlépe znovunarozenou vzájemnou lásku. - Dobrý scénář, rozehrávající základní nápad do série napínavých a legračních situací, ústi v roztomilou barvotiskovou vánoční pohlednici. Film Sám doma je ideální podívanou pro celou rodinu nejen o vánocích; snad právě proto se stal během jednoho roku jedním z komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Zimní pohádka po hollywoodském způsobu - rodina odjíždí na dovolenou bez něj a mazaný
malý Kevin musí bránit vilu svých rodičů před nevítanými návštěvníky.

Tahle rodina je věru potrhlá. McCallisterovi letí na vánoce do Paříže a čirou náhodou zanechají v zasněženém Chicagu svého osmiletého juniora. Jiní lidé zapomínají třeba pasy nebo letenky, ale v domácnosti McCallisterových se hemži tolik dětí (pět vlastních a šest neteří a synovců), že se může lehce stát, že jednoho mrňouse, jako je Kevin, prostě přehlédnou.
Ten ovšem neshledává situaci nikterak tragickou. Naopak. Konečně může sedět u televize jak dlouho chce, může se nacpat popcornem a zmrzlinou, až mu bude špatně, může změnit schodiště ve startovní rampu pro své divoké sáňkařské eskapády. A hlavně - nikdo mu neříká, co má dělat a co ne.
Je to sen všech dětí - aspoň jednou být pánem domu, aspoň jednou dát průchod všem svým nejtajnějším (a nejhorším) přáním. Není proto divu, že film, který měl ve Spojených státech premiéru v říjnu 1990, vydělal za pouhých sedmnáct dní 66 miliónů dolarů. Proti tomu vypadá i Rocky V dosti uboze, protože ten to za stejný časový úsek (a ve dvojnásobném počtu kin) dotáhl na mizerných 25 miliónů.
Kevin je zkrátka frajer a nedokazuje to jen tržbami kin. Malý dareba má totiž ve filmu co dělat se dvěma lupiči, kteří mají spadeno na nádhernou, zdánlivě neobydlenou vilu. Lehce slabomyslní lupiči mají ovšem smůlu v jedné věci - mrňous má velmi živou fantazii a disponuje nepřeberným množstvím bláznivých nápadů a lstí, které bezpečně vedou k záchraně rodinného stříbra.
Režisér Chris Columbus (např. Adventures in Babysitting - Dobrodržství při hlidánt dětí) má jako učenlivý žák Stevena Spielberga skvěle vyvinutý smysl pro rodinný film: spektrum pocitů se pohybuje od komiky až po dojetí, vrch ovšem získává komediální rovina, protože nikdo nakonec nepřijde k úhoně a sami gangsteři nejsou vlastně doopravdy zlí. Jen trošku hloupí a jejich marný boj o živobytí můžeme podle vlastnfho temperamentu sledovat se soucitem nebo se škodolibostí. Sám doma je zkrátka velká legrace - jak se říká velmi často (a velmi často neoprávněně) pro celou rodinu.
R Cinema 1991/8/22

Autor/Zdroj: r/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Sám doma 5: Vánoční loupež (2012) [TV film]

 Sám doma 5: Vánoční loupež (2012) [TV film]
Sám doma 5: Vánoční loupež n
Home Alone: The Holiday Heist
Žánr: komedie / krimi / rodinný
Země: Spojené státy americké / Kanada
Režie: Peter Hewitt

(pokračování)

Sám doma 4 (2002) [TV film]

 Sám doma 4 (2002) [TV film]
Sám doma 4 n
Home Alone 4
Žánr: komedie / rodinný / akční / krimi
Země: Spojené státy americké
Režie: Rod Daniel

(---)

Sám doma 3 (1997)

 Sám doma 3 (1997)
Sám doma 3 n
Home Alone 3
Žánr: komedie / rodinný
Země: Spojené státy americké
Režie: Raja Gosnell

(---)

Sám doma 2: Ztracen v New Yorku (1992)

 Sám doma 2: Ztracen v New Yorku (1992)
Sám doma 2: Ztracen v New Yorku n
Home Alone 2: Lost in New York
Žánr: komedie / akční / dobrodružný / krimi / rodinný
Země: Spojené státy americké
Režie: Chris Columbus

(---)

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Charlene Short

Short Charlene

Requiem za W. A. Mozarta

Requiem za W. A. Mozarta

Balabánci

Balabánci

Jean Pélégri

Pélégri Jean

Gianni Pulone

Pulone Gianni

Dick Miller

Miller Dick

Rick Rossovich

Rossovich Rick

Inga Lindström

Inga Lindström
Inga Lindström

Simon Blackwell

Blackwell Simon

Rozkaz (Käsky)

Rozkaz
Käsky

Naposled navštívené:
Charlene Short

Short Charlene

Requiem za W. A. Mozarta

Requiem za W. A. Mozarta

Balabánci

Balabánci

Jean Pélégri

Pélégri Jean

Gianni Pulone

Pulone Gianni

Dick Miller

Miller Dick

Rick Rossovich

Rossovich Rick

Inga Lindström

Inga Lindström
Inga Lindström

Simon Blackwell

Blackwell Simon

Rozkaz (Käsky)

Rozkaz
Käsky